Stäng menyn

Sommarmorötter på hösten

Sommarmorot sådd i juli, skördeklara i oktober.

Nu är det inte helt fel att kunna dra upp de sensådda sommarmorötterna. Spröda och krispiga, lite med smak av försommar trots att det närmar sig slutet av oktober.

En och annan har varit skeptisk under sommarens alla trädgårdsvisningar. "De där kommer väl aldrig att bli färdiga." Hade jag själv sett den späda blasten i en annan trädgård hade kanske jag tvivlat med. Men här hemma känner jag mig säkrare.

I mitten av juli sår jag sommarmorötter på en lagom yta, gärna så stor som möjligt. Jag är noga med att hålla ordning på var ytan hamnar eftersom jag absolut vill hålla morötterna inom rätt område i förhållande till växtföljden.

Växtföljd betyder att jag byter plats på de olika grönsakerna varje år så att risken för angrepp och sjukdomar minskas så långt det går. Just morötter, kål och potatis är jag extra noga med.

Morötterna på bild såddes under den supervarma sommaren, på en plats där det tidigare stått jordgubbar. Sådden krävde lite extra vattenpassning för att komma igång i värmen. Under hösten har de vuxit jättefint och nu börjar rötterna bli ätstora.

Fördelen med att så sommarmorötter i mitten av sommaren, för skörd under hösten, är att jag kan vänta ytterligare med att börjar knapra på höst- och vintermorötterna. De går att lagra bättre än sommarmorötterna.

Så nu äter vi sommarmorötter i en månad till. Sen är det höst på riktigt och då ska jag imponera på dig genom att visa de största morötterna jag någonsin odlat!
/Sara Bäckmo

27. oktober 2014