Sommarsådd i röda lådan

Juli är den viktigaste månaden för att så grönsaker jag vill äta i höst. Det som sås nu brukar hinna blir färdigt att skördas i september. Det är så värdefullt! Här visar jag en av årets sommarsådder.

En röd odlingslåda med jord i.

Min stora röda odlingslåda sjunger på sista versen, den har hållit ihop sedan 2011. Imponerande.

 

I helgen skördade jag äntligen mina bondbönor. Jag har inte odlat så mycket i år eftersom vi har skörd från förra året kvar i frysen. Den här sådden gjordes redan i vintras och har vuxit så himla bra. Det är stora fina baljor på plantorna, som växer i små kluster eftersom fröerna såddes i grupper.

Bondbönor kan ge en andra skörd, men jag tycker sällan det är lönt. Om du vill prova klipper du ner plantorna efter skörd och lämnar en stump på 5-10 cm ovan jord. Gödsla jorden och vänta. Nya plantor växer upp efter en tid och om det är hyggligt väder kan plantorna växa fram ännu ett gäng bönor. Jag tycker det är bättre att så en helt ny omgång lite tidigare på sommaren, det blir bättre skörd då.

 

Läs mer: Så bondbönor på vintern

 

Efter skörden har jag tagit bort gräsklipp och hö som legat på jorden, och lirkat upp plantorna. Det är bra att låta alla baljväxter stå kvar så länge det går, men just här blir det lite svårt eftersom jag vill så på nytt.

Innan sådden täckte jag den här lådan med färsk hästgödsel utan halm, i vintras. Gödseln är nära nog nedbruten och ytskiktet är fullproppat med mask. Härligt att se!

 

Närbild på bondbönor som växer.

Bondbönorna såddes flera decimeter djupt och därför utvecklas bönorna lite längre er på stammen, där en stor del av stammen alltså är under jord.

 

Jag är noga med att gödsla odlingsplatser som jag ska så på nytt under sommaren. Det kan till exempel innebära att jag vattnar med nässelvatten, gräver ner bokashi-kompost eller något annat som gödslar jorden. I första hand brukar jag tänka på att jag matar maskarna och att de ska få något gott att käka. När maskarna bajsar, funkar bajset som fin gödsel till jorden.

I den röda lådan har jag grävt tre hål i jorden och langat ner en rejäl hink bokashi i varje hål. Det blir perfekt gödning till senhöstens grönsaker. Efter att jag tömt ner komposten lägger jag tillbaka jorden som jag grävt bort och sedan är min odlingslåda redo att sås.

 

Se mer: Bokashi - videoserie om hur det funkar

 

 

Odlingslåda med täckmaterial och lite ogräs

I den här odlingslådan frodas ängsfräken, som letar sig in och upp i lådan från betesmarken intill. Den är mycket besvärlig, men jag kan ändå odla hyggligt trots invasionen.

 

Tre hål i jorden, fyllda med kompost.

Tre stora hinkar bokashi-kompost har fyllts på och kommer att ge fin näring till grönsakerna under hösten.

 

Grönsakerna jag sår nu är en del av frökollektionen Så året runt (alla utom spenaten), som består av 57 sorter och som alla är särskilt köldtåliga, växer snabbt eller passar att så på vintern. Jag har sått:

 

 • salladskål 'Natsuki'
 • sallat 'Red Salad Bowl'
 • spenat 'Puma'
 • sommarmorot 'Nantaise 2'
 • pak choi 'Bonsai'
 • rädisa '18 dagar'
 • rucola
 • kailaan/kinesisk broccoli
 • sallatsmix

 

Odlingslådan fotograferad ovanifrån med fröpåsar liggandes i rad ovanpå.

Jag brukar fotografera ordningen på mina sådder om jag vill komma ihåg dem, det är lättare än att skriva etiketter för varje enskild rad.

 

Nu är det bara att vänta och se. Min gissning är att det gror fort, för jag lyckades pricka in sådden en dag när det kom rejält med regn på eftermiddagen. Kål och rädisor brukar gro snabbast.

Eftersom det fortfarande är mitt i sommaren och en hel del aktivitet från både kålfjäril och kålmal, ska jag täcka lådan med nät innan grönsakerna tittar upp.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se

 

Om du vill ha mer inspiration till sådd under sommaren kan du läsa min artikelserie Såkalender för juli. Där skriver jag ett litet växtporträtt för varje dag och så försöker vi att så tillsammans, varje dag under hela månaden. Här hittar du artiklarna i serien:

 

Läs mer: Medlemsartiklar på sarabackmo.se

 

Berätta gärna vad du sått i sommar! Gissar att en hel del har sådder som gror nu och det är fint att föreställa sig all grönska som vi kan njuta av när sommaren övergått i höst. Låt oss hålla tummarna!
/Sara Bäckmo

28. juli 2020

3 svar till “Sommarsådd i röda lådan”

 1. Suzanne Sandler skriver:

  Hej Sara, jag och min sambo har satt igång en småskalig grönsaksodling i år för första gången och är överväldigade över hur det växer och vilka fantastiska grönsaker vi kan odla helt själva. All underbart god sallat och de fina tunga vitkålshuvudena blev som mina bebisar ? Vi har fått superbra hjälp av dig och dina videor men också från ett antal andra odlares böcker och artiklar på webben. Tack för att du och många grönsaksodlare med dig är så generösa att dela med er!! 🙂 Om du skulle vilja besöka någon annans grönsaksodling och som är ett resultat av många bra tips så är du jättevälkommen till Loddby Gård i Söderköping @loddbygard på FB. Lyssnade även på ditt sommarprat. Toppenbra.
  Vänligen /Suzanne Sandler, Söderköping

  PS. Vi sådde 34 squashfrön... skördar nu i snitt 12 om dagen. Igår 32 st. Hahaha sjukt mycket. Läste att du bara har två plantor och att det räcker... 😉 Sedan har vi dill, persilja, morötter, potatis, polkabetor, bondbönor, grönkål, svartkål, spetskål, pumpa, rödlök, salladslök, sparris och honungsört (där vi inte orkade så mer...). Man blir sååå lycklig av att strosa runt i grönsakslandet och rensa ogräs och pyssla om alla fina växter. Nästa år blir det broccoli och blomkål också. Säkert nåt mer. DS

 2. Laurene skriver:

  Hej Sara!
  Jag haft fått problem några gånger när jag grävt ned bokashi i en låda där jag skulle precis så, som du beskriver ovan. Vissa sådder har helt ruttnat i roten, antagligen inte alls trivdes med det starka bokashi, trots att jag tyckte jag hade ändå ett bra lager ovanpå (1dm). Det kanske är för lite? Det hände senaste i barnens låda (aj aj..) där de hade experiment-planterat vattenmelon, alla små plantor dog en efter en. Samma hände mig i början på sommaren med majs. Nu tar jag det försiktigare och låter bokashi går i jordfabrik ett tag innan jag flytta i odlingslådan. DEt är tyvärr mer jobb att göra så förstås, tråkigt. Har du varit med om det? Hur parerar du för det? Hlsn Laurène

 3. Annaspinnarochperenner skriver:

  Så härligt att läsa om sådder mitt i sommarn. Eller ja, det är ju såtid jämt, året om. Tyvärr går bokashi fet-bort här - verkligen totalt bort- stans råttor tycker att bokashi är guide Michelin. Det är det ju för växterna men det vill jag ju inte att råttorna ska ta. Vi gödslar med annat men riktigt synd att inte kunna ta hand om allt matavfall efter familjens 7 personer. Ha en fortsatt go sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *