Somrig paprika direkt från köksträdgården

Det är roligt att odla många olika sorter paprika, av samma anledning som det är kul att odla olika sorter av nästan alla grönsaker. Omväxling förnöjer både odlandet, skörden och maten.

 

Paprika

Olika sorters paprika skördade i odlingstunneln i september 2014.

Något jag har haft stor nytta och glädje av under vintern är infryst paprika. Så lyxigt att plocka fram egen ur frysen till en mustig gulasch, en omelett eller till barnens nya favoritpizza med bara tomat, ost och paprika.

Jag har odlat mycket paprika på friland. Soligt läge, väl gödslad jord, gott om vatten och gärna en liten odlingstunnel över de behändigt höga plantorna. Fördelen med att odla paprika i bäddar, jämfört med i krukor, är att jag inte behöver passa lika noga med vattningen. Plantornas rötter söker sig till fuktigt djup. Kombinerat med täckodling ges också en extra kick med gödning under säsongen.

Förra året odlade jag en del av plantorna i odlingstunneln och det kommer jag att göra i år också. Skörden blev ungefär lika stor på de bägge odlingsplatserna. Jag hade cirka 20 plantor då och trots att barnen mumsade paprika under dagarna räckte skörden både till matlagning, inläggning, såser och att frysa in färsk.

Det är roligt att odla många olika sorter paprika, av samma anledning som det är kul att odla olika sorter av nästan alla grönsaker. Omväxling förnöjer både odlandet, skörden och maten.

Skörden, ja. Det är svårt att lagra paprika färsk. Jag har provat att ha liggandes både i rumstemperatur och svalt, men efter bara någon eller några veckor visar frukterna tecken på att bli dåliga. Istället försöker jag ta hand om skörden så snart det finns frukter som är mogna. Vi äter mycket färsk, förstås. Överskottet kokar jag gärna ner till en enkel sås som stoppas i frysen. Kanongod att använda istället för köpt ajvar i till exempel ugnsbakade bönor. En del lägger jag också in i lag för att användas senare i sallad och på smörgåsar. Jag kör enklaste varianten utan att grilla paprikorna. Paprika går också jättebra att frysa färsk. Jag hackar ner frukterna och fryser i stora påsar som får ligga platt i frysen. Efterhand bankar jag till påsarna så att bitarna delar på sig, då kan jag lätt plocka ut den mängd paprika jag behöver.

Det är i första hand en väldigt god idé att odla egen paprika. Det finns så många sorter att välja på, långt många fler än du finner i matbutiken. Smakerna är underbara, färger och former likaså. Jag har små plantor av tidiga sorter som står och växer i fönsterbrädena. Ett helt gäng  sorter ger små frukter, bra några centimeter långa, som blir klara tidigt och passar att ha i fönstret. Andra sorter ligger överst i frölådan och ska sås nu i början av mars.
/Sara Bäckmo

05. mars 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *