Söndagsmiddag från vår trädgård

För mig är det underbart att få odla grönsaker. Jag får göra det jag tycker är roligaste fritidssysslan och vi får bästa maten på bordet. Här skriver jag lite om vår söndagsmiddag, som består bara av hemodlade grönsaker och köpt ekologisk fetaost.

Färgglada grönsaker på olika fat.

Vår söndagsmiddag var otroligt god, fräsch och smakrik. Och vatten!

 

Oavsett årstid är det alltid en stor lycka att äta våra hemodlade grönsaker till måltiderna. Ibland måste jag verkligen nypa mig i armen. Det här är sant. Vi lever en mat-dröm. De flesta gånger tänker vi att vi äter bättre mat än vi kan köpa på restaurang! Smakerna är fantastiska och därtill upplevelsen av att det vi äter kommer direkt från trädgården utanför. Min ansträngning med att odla den sitter i varenda cell och påverkar smaken också.

Jag vet att många som börjar odla sin egen mat känner sig osäkra på hur sjutton allt ska ätas upp. Hur gör man? När jag började odla riktigt mycket grönsaker var det i första hand för att ersätta de tidigare köpta "tillbehörsgrönsakerna", alltså den obligatoriska salladen till maten. Men i takt med att skördarna ökade blev det naturligt att också strukturera om hela mathållningen. Idag utgår all mat vi äter från vad som finns skördeklart i trädgården - oavsett årstid. På vintern äter vi mycket kål, på våren spenat, på sommaren aubergine och andra växthusgrönsaker och på hösten rotsaker.

 

 

I vår familj äter vi så mycket grönsaker att vi sannolikt inte skulle haft råd att köpa samma mängd grönsaker, ekologiska och närproducerade, i butik. Jag vet att det är lite provocerande att prata om ekonomi i samband med hemodlat, en del tycker inte att det blir rätt hur man än vänder och vrider på summorna i diskussioner kring om man spar pengar genom att odla hemma. När vi diskuterar saken hemma visar alla sätt, oavsett hur vi räknar, att vi spar pengar genom att odla. Normalt ligger våra månadskostnader för mat och hushållsartiklar på 8 000-9000 kronor, till en fyrabarnsfamilj där merparten av varorna är ekologiska/miljömärkta/närproducerade. När vi skördar som mest spenderar vi 3000-4000 kronor per månad i matbutiken.

I sammanhanget bör det sägas att vi inte är vegeterianer. Men av naturliga skäl äter vi mycket grönsaker. Vi har som grundregel att vi äter kött 1-2 gånger per vecka, fisk 1 gånger per vecka, pannkakor 1 gång per vecka och resten vegetarisk mat. Till lunch äter vi mest grönsaker eller rester från gårdagen.

Köttet vi äter är alltid svenskproducerat. Vi köper köttlådor från närliggande gårdar, vilka inte alltid är KRAV-märkta. Kött vi köper i butik, oavsett om det är smörgåsmat eller kött för tillagning, är ekologiskt.

Jag pratar inte så ofta om mina värderingar när det gäller just kött och annan mat, men det här är ett område som jag är benhård med. Det förefaller mig helt orimligt att äta importerat kött, när vi till stor del har fantastisk djurhållning och matproduktion på hemmaplan. Fläskköttet vi äter kommer från byns utegrisar, vars kultingar springer fritt i hagarna med suggorna, lerbadar, rullar sig och busar. Lammköttet från vännernas gårdsdjur. Den här sommaren känns det mer aktuellt än någonsin att prioritera svenskt för att stödja våra lantbrukare i torkan. Det hoppas jag innerligt att du gör med!

 

Läs mer: Odla och spara pengar

 

Ett fat med ugnsbakad potatis.

Syrlig potatis med lätt smak av vinäger är en riktig hit!

 

Vill du ha inspiration till bra skördemat året om tycker jag att du ska kika i min bok Skillnadens Trädgård - Mat från trädgården året om. Den finns att köpa signerad via sarabackmo.se, men går också att köpa hos de flesta bokhandlare och i web-butikerna.

 

Köp min bok Skillnadens Trädgård - Mat från trädgården året om

 

Ett rött fat med en klick ganska färglös röra med grön hackad persilja på toppen.

Baba ganoush har en härlig smak som passar jättefint till många grönsaksrätter.

 

Vår söndagsmiddag bestod av ugnsbakad vinägerpotatis. Sorten heter Amandine och har odlats i en täckodlad bädd i trädgården, från potatis satt sent i april. Recept finns i boken jag länkat till ovan.

Vi har just nu ett rätt stort överskott av aubergine/äggplanta. Jag har skördat flera kilo aubergine redan. Mestadels har vi ätit den stekt och jag har också gjort blandningar av tomater och aubergine och frusit in. Till söndagsmaten gjorde jag en enkel baba ganoush. Aubergine rostas i ugn i halvor, med olivolja och salt på. Skalet tas bort och grönsaksköttet mixas med vitlök, citronsaft och salt. Vi har inga andra kryddor i.

 

Läs mer: Sikta på läcker aubergine i år

 

Ett fat med otroligt färgglada grönsaker bredvid varandra.

Ett fat med grönsaker att plocka av. När middagen är slut är fatet tomt. Nyzeeländsk spenat från sjuåringens land, paprika och tomat från tunnelväxthuset.

 

Den lilla blå glasskålen med rödaktig röra i på översta bilden är min snålröra. Massor av tomater, squash och aubergine, tillsammans med lök och vitlök, som bakats i ugn cirka 2 timmar och sedan mixats. Perfekt att doppa vinägerpotatisen i. Recept hittar du här.

Det enda köpta på middagsbordet var ekologisk fetaost. Den har jag gjort en superenkel sallad av, tillsammans med hackad färsk basilika och olivolja. Ja, och alla övriga ingredienser, som salt, olivolja och mjölk till maten är eko med.

 

Vad äter barnen?

I vår familj finns fyra underbara barn, mellan 2-9 år. Alla sade sig bli mätta. Alla barn har olika favoriter och äter olika mycket av allt på matbordet. Grundregeln är att alla ska ta något från varje skål och också smaka på det. Stora barn behöver äta lite av allt för att helt enkelt bli någorlunda mätta, men äter mycket av det de tycker om. Minsta barnet har än så länge dispens från äta-av-allt och men brukar vara duktig att smaka på även det som är nytt. Ett litet finger åker ner i såserna och sedan är testet avklarat.

Så här åt barnen av ovanstående, utöver obligatoriska äta-något-av-allt.

Loa, 2 år: Mängder av potatis doppad i tomatröra.
Alba, 6 år: Mängder av potatis doppad i tomatröra, örtsalt, massor av tomat.
Viggo, 7 år: All nyzeeländsk spenat, 3 paprikor.
Otto, 9 år: Mängder av potatis doppad i tomatröra, baba ganoush, fetaost, tomatröra.

 

Och så hade vi ju efterrätt med. Men den åt vi så snabbt så det hann inte bli någon bild på den. Jag har precis klickat hem en grym glassmaskin, med bytta som rymmer 1,5 liter! Till efterrätt åt vi alltså en vaniljglass och en glass med choklad och hallon. Till det hade vi färska blåbär från trädgården och hejdlöst mycket hemkokad chokladsås. Jag gör såsen av 1 dl kakao, 1 dl socker och 2 dl vatten som får koka upp och puttra en kort stund.

Tja. Ingen gick hungrig från matbordet den dagen heller. Och nu väntar nya dagar. Med nya skördar, och nya matupplevelser. Känns absolut fantastiskt att kunna äta den här maten!

 

Läs gärna: 8 tips för mer grönsaker i maten

 

Just nu har vi väldigt mycket av vissa grönsaker som vi måste äta upp för att inte drunkna i. Vi lagar måltider och sedan fryser jag in eller konserverar överskottet. Tomater, gurka, aubergine, mangold, sockerärter, huvudkål och salladslök är det vi behöver äta upp för tillfället. Vad levererar din trädgård ett överflöd av?

Hoppas du har en fin matsommar!
/Sara Bäckmo

23. juli 2018

7 svar till “Söndagsmiddag från vår trädgård”

 1. ingerxj skriver:

  Jag har massor med purjo, har verligen lyckats med att odla dem i kluster med tre-fyra ihop. Måste nu skörda i rask takt för en del har redan gått i blom. En gratäng har det blivit och så är det jättefint som gåbortpresent.

 2. Pia Ruthgård skriver:

  Tomater, paprika, brytbönor och skärbönor samt snart också gurka ?

 3. Carin skriver:

  Hej ?
  Jag drunknar just nu i squash, paprika, chili, gurka och alldeles snart aubergine ?jag ska göra din snålröra men har inga mogna tomater....Men det går ju att köpa eller kanske göra utan? Visst är det fantastiskt att plocka egenodlat och tillaga! Just nu blir det väldigt mycket smörfrästa bönor ärtor vitlök....underbart gott?svårt att få barnen att äta tyvärr ?Tack för allt du delar med dig , du är helt otroligt inspirerande, jag lär mig massor av dig och allt du lägger ut är väldigt proffsigt gjort!
  Soliga hälsningar från Carin från Falköping

 4. Karolin skriver:

  Inspirerad av dig utökade jag antalet odlingslådor och bäddar i min trädgård i höstas, och drog igång säsongen redan i januari. Påhejad av min man gjorde jag sedan slag i saken och köpte ett litet tunnelväxthus. Så sedan tidigt i våras har vi kunnat frossa i olika grönsaker, allteftersom de blivit skördeklara: först spenat och den vintersådda sallaten, senare gurka, squash, tomater, vitkål, sockerärtor, färsk vitlök... Just frossandet är en fantastisk känsla, tycker jag: att (under en period) kunna äta färsk spenat varje dag, eller okynnesäta en halv gurka till mellanmål, eller att det är helt ok att 5-åringen slukar alla tomater i skålen vid middagen (det är ju bara att fylla på!). Alla barnen är dock inte lika förtjusta i grönsaker, i synnerhet inte ”hemmagrönsaker”. Försöker träna mig på att inte hetsa upp mig för mycket över det och uppskattade mycket din lista över vad dina barn åt vid middagen i detta inlägg, och framförallt att du inte verkar lägga så stor vikt vid att någon bara åt bladgrönt och paprika. Det tar jag till mig! Ska istället fortsätta glädjas över allt som växer och den njutning av nya smakupplevelser av hemodlade grönsaker min utökade köksträdgård ger mig!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad glad jag blir över att du läste inlägget så! Och ja, det krävs massa träning tycker jag. Övar mig fortfarande på att inte tjata. Sammanlagt över dagen äter de ju massor av grönsaker, precis så som du beskriver, och det är ju egentligen det viktigaste tycker jag. Att de äter! Och så tycker jag att jag ser att barnens preferenser ändras hela tiden. Just nu äter tvååringen jättemycket brytsockerärter, det åt han inte förra året. Och sexåringen älskar tomater, det åt hon inte så mycket förra året. Bara det att de vet att grönsakerna kommer hemifrån är guld värt. Blir glad över dina framgångar!

 5. Gunnel Andersson skriver:

  I år har jag flera krukor med Malaberspenat, så fascinerad över dessa klätterväxter som levererar hela tiden o kan övervintra inomhus.

 6. Annika Turner skriver:

  Mina grönsaker har levererat och gör fortfarande men squashen har tagit alla rekord. Satte två sommar squash och 2 vinter . Det blir många röror till höstems grytor. Jag gör ugnsbakade grönsaker ,långkok med vitlök och basilika liknande din" smålröra"
  Vinter squashen Rondini kokar jag i halvor , precis genonmkokt serverar sedan som halvor med ramslöksmör..mmm va gott !
  tomat/bönsallad till.
  Jordgubbarna har varit enorma och prövade göra en ny variant på grill sås.
  Jordgubbar som jag mosa med lite olivolja , soja , ingefära , chilisås , lite honong och kryddor .
  Det blir flera variantet av den till nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *