11. juni 2014

Spar pengar genom att odla

Viktigast att säga är att vi, med våra inkomster idag, aldrig hade haft råd att köpa den mängd ekologiska och närproducerade grönsaker vi äter under odlingssäsongen.

Broccoli skördad augusti 2013. 

50 fröer av broccoli ’Green Magic’ kostar 43,50 kr. Om jag får ut 1 kg per planta blir pris/kg 0,87 kronor. Titta gärna i grönsaksdisken nästa gång du handlar och se om du hittar någon grönsak som kostar 0,87 kronor per kilo!

Att kostnader för mat minskar då en stor del av grönsakerna odlas på hemmaplan borde locka många att odla eget. Just det var inte huvudskälet till att jag satsade på att bli självförsörjande grönsaksodlare, nu är det dock en viktig aspekt.

Viktigast att säga är att vi, med våra inkomster idag, aldrig hade haft råd att köpa den mängd ekologiska och närproducerade grönsaker vi äter under odlingssäsongen. Grönsakerna vi äter under odlingssäsongen skulle vara så dyra att köpa att utgifterna inte gått att motivera i förhållande till andra kostnader.

Vårt konto för matkostnader påverkas mycket av att jag odlar alla grönsaker vi behöver under mer än sju av årets månader, det är helt klart.

Det som särskilt märks i ekonomin är att kostnaderna bytt plats i och med att en självförsörjande köksträdgård skapades. Under den tid av året då vi behöver köpa vissa grönsaker belastar kostnaderna matkontot. Nu dras kostnaderna för fröer och eventuella tillbehör från ett annat konto, det handlar dock inte om lika mycket pengar som vi betalar för grönsaker i butik. Kostnader för rena matinköp minskar alltså.

Några siffror. Under vinterhalvåret prenumererar vi på Ekoboxen med ekologiska grönsaker och frukter. Det kostar per månad 500 kronor. Utöver det uppskattar jag att vi köper grönsaker och frukt för ytterligare minst 500 kronor per månad. Summa minst 1000 kronor per månad. Under sommarhalvåret gör vi paus med Ekoboxen och köper då ekologisk frukt i butik, möjligen för 300 kronor per månad. Det ger 700 kronor plus varje månad. Ytterligare minskar kostnaderna för mat då vi äter mer grönsaker och mindre kött och fisk under den tid när vi skördar hemma.

Utgifterna för att driva mitt trädgårdsskafferi är ganska små. För grönsaksfrö uppskattar jag att jag lägger max 1000 kronor per år. Det skulle gå att komma ner i pris genom att köpa mer på rea, inte odla så många sorter etc. Dessutom har jag i år lagt ganska mycket pengar på påsjord. Nästa år är min kompostfabrik fullskalig och då kommer jag att kunna minska de inköpen. När det gäller material i övrigt gör jag väldigt få köp. Till växtstöd och liknande använder jag enbart pinnar och sly som finns tillgängligt. Möjligen köps lite snöre, nån pallkrage eller kompostnät då något behöver ersättas eller kompletteras. Lite krukor, något minidrivhus eller så.

Det är lätt att konstatera att vi spar tusentals kronor genom att maten vi äter produceras i trädgården istället för att köpas i butik. Den som till exempel tycker det är hutlöst dyrt med ekologiskt kött, fisk och fågel skulle kunna odla en större del av grönsakerna själv och lägga pengarna som sparas på att köpa köttprodudukter som framställts på sätt som gynnar både djur, människor och klimat.

Förstås är det inte möjligt att räkna in tid för arbete i kostnaderna för köksträdgården, men jag har heller aldrig räknat på det som en utgift. Det är rekreation, självutveckling och skapande.

De större utgifterna jag haft för trädgården är:

- Grundgrävning med grävmaskin 7 000 kr
- 38 kubikmeter anläggningsjord 3 600 kr
- Material till plank 1 500 kr
- Växthustunnlar 4 300 kr

Dessa engångskostnader kostnader räknar jag till nöjeskontot. Summa summarum är själva driftskostnaderna anmärkningsvärt mycket lägre än om vi skulle köpt grönsaker i butik. Till och med tycker jag att det är så prisvärt att odla egna grönsakerna att jag lyxar till det emellanåt genom att fröfrossa!

Imorgon berättar jag om hur jag som deltidsarbetande flerbarnsmamma finner tid att odla grönsaker i vår självförsörjande köksträdgård.
/Sara Bäckmo


2 svar till “Spar pengar genom att odla”

 1. Vilken fin broccoliskörd! Nu gäller det att fylla frysen förstår jag. Själv provar jag kai laan som du tipsade mig om i fjol.
  Främsta anledningen att odla för mig är absolut nöjet att sköra kvalitetsmat, att se allt växa, att utmana sig själv, prova grönsaker som ej finns i butik, motionen och den friska luften. Men när man räknar på det är den ekonomiska aspekten inte att förakta. Nu har jag ju inte dina stor ytor, utan kör med sju rejäla lådor. Vi sparar 300 kr i veckan under sommarmånaderna i vårt hushåll på två pers. Om man bara räknar vad det skulle kosta att köpa dill och persilja, säg att vi gör av med 20 förpackningar smaklös fryst köpepersilja på ett år som kostar runt 10,00 för att det ska bli lätt att räkna, då är det 200 kr plus lika mycket dill. Om jag skulle köpa färsk, blir kostnaden ca det tredubbla. Nu är ju den hemmaodlade slätbladiga persiljan mycket godare och det finns alltid ingredienser hemma för att göra fantastisk pesto. Det var bara ett litet exempel i din anda. Har man inte så stor yta tycker jag absolut man ska satsa på kryddor. Funkar även på balkong och till och med i köksfönstret.
  Ha det fint
  Anette

 2. Annette skriver:

  Dina beräkningar får mig att tänka på en (fransk) bok av Rodolphe Grosléziat, Le potager anti-crise. Mycket bra, inspirerande och intressant. Tyvärr verkar den bara finnas översatt till tyska.
  Författaren har en jätteträdgård och är självförsörjande även på frukt, men hans beräkningar är också väldigt intressanta. Han har jämfört både med konventionellt odlade grönsaker som köps i vanlig mataffär och ekologiska grönsaker - i båda fallen tjänar han massor på att odla själv. Kostnaden blir mindre en tiondel av vanliga butiksgrönsaker och mindre än en tjugondel av ekologiska grönsaker köpta i butik (men även han anser att familjen aldrig skulle ha råd att äta helt ekologiskt om de skulle köpa allt).
  Han konstaterar att värdet av årsproduktionen i hans trädgård motsvarar 28% av en fransk minimilön för ett år. Fast då gissar jag att det inte är så många lågavlönade som har över 3000 kvm att odla på ... 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *