Spara egen sättpotatis

Det går utmärkt att spara en del av årets potatisskörd och använda som sättpotatis nästa år. Jag vet att många grunnar på hur de ska förvaras. Här berättar jag hur jag gör.

 

Vissa saker är så enkla att jag ibland helt glömmer bort att tipsa om dem. Egen sättpotatis till exempel. Ruggigt enkelt att fixa. Oftast vill jag ändå köpa några sorter på vårkanten för att fylla på förrådet eller helt enkelt prova något nytt.

 

Enkelt spara gröna potatisar

Det är alltid några potatisar jag skördar som är gröna. Om jag slarvat med att täcka potatisen under säsongen är det fler gröna än vanligt, så har det varit i år då jag inte brytt mig om potatisen på annat ätt än att skörda den. De gröna potatisarna lägger jag i byttor, gärna med en liten papperslapp med sortnamn på om jag minns det, och en tidning över själva byttorna. Sen ställer jag dem i vår farstu, där det mestadels är frostfritt under vintern.

Det går fint att spara både tidig potatis och sen, små och stora. Det funkar att lägga dem i pappkartonger eller papperspåsar, byttor, korgar eller vad som helst. Gör bara inte misstaget att lägga dem i något med hål i utan att ställa byttan i något som håller tätt. Om, jag säger bara om, potatisen skulle råka frysa under vintern blir det mindre trevligt på golvet eller i hyllplanet under när pärerna tinar. Jag vet...

Har du angrepp av bladmögel i trädgården kan det också vara bra att inte använda eget utsäde, som kan riskera att föra smittan vidare nästa år.

 

Gröna potatisar i en liten hög.

De gröna potatisarna blir inte dåliga av att lagra och ger inte gröna potatisar då de planteras/sätts på våren. De är värda att spara på.

 

Den som spar har...

Frampå vårkanten är det bara att plocka fram den sparade potatisen och ställa byttorna ljust för att väcka knölarna till liv. Ofta hittar jag potatis lite här och var, sån där som jag bara inte kunnat slänga, enstaka potatisar i små muggar och grejer. Det är så svårt att slänga saker!
Jag föredrar sedan att låta dem utveckla både rötter och blast innan de sätts ut på våren. Jag visar hur jag gör i klippen längst ner.

Kom ihåg:

 • Välj potatisar utan angrepp
 • Torka upp på luftig plats
 • Lägg på sval och mörk plats

Så satsa på att lägga undan den gröna potatisskörden istället för att slänga. Ställ dem svalt och mörkt - flertalet av dem kommer att klara sig fint till våren då det är dags att sätta eller plantera. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 
 
26. september 2016

9 svar till “Spara egen sättpotatis”

 1. Monica skriver:

  Hej! Ibland blir det några potatisar kvar, som glömts bort i skåpet under vasken. De kan vara skrumpna med groddar på. Det gör inget. Dessa använder jag för utplantering. En potatis kan delas i mindre bitar, bara det finns groddar. På så sätt får jag flera plantor. Dessa planteras ut efter hand. De kan till och med övervintra i jorden och bli nya plantor till våren. Vet av egen erfarenhet.

 2. Petra skriver:

  Finurligt att spara gröna potatisar 🙂 Vilken sort är den gula avlånga? Den ser verkligen spännande ut.

 3. Anette skriver:

  Hej!
  Söker utsäde till Amour. Om du har o vill dela med dig, så vore jag tacksam. Verkar vara svår att få tag på i år. Betalar helst i förskott. Skulle det kunna gå, tror du? Även en endaste vore fantastiskt! Tack snälla på förhand!
  Anette Olofsson

 4. Anna Toresson skriver:

  Jag bor i lägenhet vintertid och har inget utrymme där temperaturen är 10-15 gr. Kan man förgro potatis i rumstemperatur men under lite kortare tid i stället?

 5. asa.jagerholm skriver:

  Och vem sjöng idag, 3 mars? Koltrasten!! Sättpotatisfågeln, ju! När koltrasten hörs första gången på året är det dags att gro potatis. Så glad jag blev och hans sång värmde våra hjärtan, mitt & mannens.

 6. Nicola Lindwe skriver:

  Hej Sara!
  Det är så inspirerande att läsa och se videos om dina erfarenheter! Tack så mycket för allt!
  Vilka potatissorter rekommenderar du lämpliga att lagra under vintern för att äta av till nästa säsong?

 7. Linda Eriksson skriver:

  Hej Sara! Tack för en bra blogg! Jag hittade ett 20-tal nypotatis i källaren sedan förra året. De har grott och gått mycket långa vita skott. Kan jag använda dem som sättpotatis i år?
  Vänligen Linda

 8. Stine Oppegaard skriver:

  Leser og ser med stor interesse på videoene om planting av poteter, men det dukker opp ett spørsmål: I Norge er det meget strengt med hensyn til hvilke poteter man selv kan plante. Det skal være autoriserte settepoteter, og ikke poteter man kjøper i butikk. Gjelder ikke de samme reglene i Sverige?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jo, när vi köper potatis är rekommendationen att alltid använda certifierat utsäde och inte till exempel vanlig potatis från affären. Det är för att matpotatis från affären kan vara behandlad med medel för att motverka mögel och groning till exempel. Att spara egen sättpotatis har jag aldrig hört att det skulle vara problem med däremot. Det är väldigt vanligt att spara egen potatis, särskilt om man har sorter som är lite svåra att få tag i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *