Spara egen sättpotatis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Spara egen sättpotatis

Det går utmärkt att spara en del av årets potatisskörd och använda som sättpotatis nästa år. Jag vet att många grunnar på hur de ska förvaras. Här berättar jag hur jag gör.

 

Vissa saker är så enkla att jag ibland helt glömmer bort att tipsa om dem. Egen sättpotatis till exempel. Ruggigt enkelt att fixa. Oftast vill jag ändå köpa några sorter på vårkanten för att fylla på förrådet eller helt enkelt prova något nytt.

 

Enkelt spara gröna potatisar

Det är alltid några potatisar jag skördar som är gröna. Om jag slarvat med att täcka potatisen under säsongen är det fler gröna än vanligt, så har det varit i år då jag inte brytt mig om potatisen på annat ätt än att skörda den. De gröna potatisarna lägger jag i byttor, gärna med en liten papperslapp med sortnamn på om jag minns det, och en tidning över själva byttorna. Sen ställer jag dem i vår farstu, där det mestadels är frostfritt under vintern.

Det går fint att spara både tidig potatis och sen, små och stora. Det funkar att lägga dem i pappkartonger eller papperspåsar, byttor, korgar eller vad som helst. Gör bara inte misstaget att lägga dem i något med hål i utan att ställa byttan i något som håller tätt. Om, jag säger bara om, potatisen skulle råka frysa under vintern blir det mindre trevligt på golvet eller i hyllplanet under när pärerna tinar. Jag vet...

Har du angrepp av bladmögel i trädgården kan det också vara bra att inte använda eget utsäde, som kan riskera att föra smittan vidare nästa år.

 

Gröna potatisar i en liten hög.

De gröna potatisarna blir inte dåliga av att lagra och ger inte gröna potatisar då de planteras/sätts på våren. De är värda att spara på.

 

Den som spar har...

Frampå vårkanten är det bara att plocka fram den sparade potatisen och ställa byttorna ljust för att väcka knölarna till liv. Ofta hittar jag potatis lite här och var, sån där som jag bara inte kunnat slänga, enstaka potatisar i små muggar och grejer. Det är så svårt att slänga saker!
Jag föredrar sedan att låta dem utveckla både rötter och blast innan de sätts ut på våren. Jag visar hur jag gör i klippen längst ner.

Kom ihåg:

  • Välj potatisar utan angrepp
  • Torka upp på luftig plats
  • Lägg på sval och mörk plats

Så satsa på att lägga undan den gröna potatisskörden istället för att slänga. Ställ dem svalt och mörkt - flertalet av dem kommer att klara sig fint till våren då det är dags att sätta eller plantera. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 
 
26. september 2016