05. januari 2019

Sparris från sådd till skörd - 2018

Sparris är en grönsak som är väldigt lätt att odla från frö. Det tar några år att få fullstora plantor, eftersom den behöver lite tid att etablera sig i landen, men det är absolut mödan värt. Det finns frön från de flesta fröleverantarer. Följ min serie om sparris från sådd till skörd.

Under förra året påbörjade jag en serie videos om grönsaker jag brukar odla från frö, där du får följa processen från sådd till skörd. En av grönsakerna är sparris, som ju är så himla rolig att odla. Olikt många andra grönsaker är ju sparris flerårig och kommer att ge skörd först om några år. Här har jag samlat ihop alla avsnitt från förra året så du lätt kan se hur jag gjort.

 

Läs: Sparris - den läckraste primören

 

Sparris är en växt som producerar bär på plantor som växer i trädgården och varje bär innehåller flera frön. När dessa trillar ner på marken på senhösten självsår de sig lätt och det är ett tecken på att växten vanligtvis gror fint vid sådd på vintern - så kallad vintersådd. Om du vill kan du prova det. En av mina lärdomar kring vintersådd av sparris är att sådden blir bäst om sådden görs i större krukor eller tråg, där det inte blir så väldigt fuktigt och jord som fryser till en blöt isklump på vintern.

 

 

 

 

Efter att fjärde delen publicerades hörde några av sig och berättade att de hade sina sparrisplantor inomhus över vintern, med både vårsådda plantor, stora sparrisplantor från kronor och höstsådda pytteplantor. Jag skulle verkligen försöka att sätta plantorna i någon form av vintervila genom att ställa plantorna svalare och svalare om så är fallet, kanske i ett ouppvärmt uterum. Jag tänker att de helt enkelt mår bäst av att vänja sig vid den verklighet de ska leva i senare - utomhus. Att de kan bli störda på något sätt om de växer upp och tror att inomhustemperaturen är den som gäller. Har du någon teori om detta?

 

Lycka till med era plantor!
/Sara Bäckmo

11 svar till “Sparris från sådd till skörd - 2018”

 1. bente.lyslo skriver:

  Jeg har en sparrisodling med 50 frøsådde planter. Noen planter sådde i 2013, noen i 2014 og noen fra 2015.
  For sådden i 2014 overvintret jeg planter på 3 ulike måter.
  - Innomhus i potter frostfritt ( kjellertemperatur)
  - I potter i en utebod som ikke var frostfri, men pottene var beskyttet med løv.
  - Ute plantet på friland i et midlertidig ventebed dekket med løv.
  Sådden for alle planter var gjort inne i februar, og ompottet 2 ganger før overvintring i potter/planting på friland.
  Plantene inne overlevde, men ble aldri store og kraftige og gikk ut før de ble plantet.
  Plantene i utebod - her døde 3/4 av plantene. Så ut til at de hadde det for fuktig.
  Alle plantene ute på friland overlevde og de ble plantet på vokseplass på forsommer.
  Sparrisplanter tåler ompotting og omplanting når de er små ( 1-2 år).
  Dette er min erfaring. Nå er plantene så store at jeg høster herlig sparris.??

 2. Ingrid skriver:

  Jag sådde frön förra våren och under vintern har plantorna stått i en plastback i garaget. Nu har de tittat fram och i vår får de komma ut.

 3. […] Läs mer: Sparris - från sådd till skörd  […]

 4. […] Se mer: Sparris - från sådd till skörd […]

 5. Ingrid Viklund skriver:

  När är det dags för del 5? Väntar med spänning på att se hur de klarat vintern. Jag har sått i år och gjort första omplanteringen

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag skulle ha spelat in idag men det har blåst så mycket att jag varit tvungen att skjuta upp till nästa vecka. Suck. Men de har överlevt så fint och nu väntar jag bara på att kunna flytta dem från övervintringsplatsen. Men det ska jag ju göra vid inspelningen, så de får stå kvar några dagar till =)

 6. […] fortfarande är så nya att de inte skördas fullt ut än, men ändå någon stängel då och då. Kanske till och med från plantor du sått själv? Dessvärre blir det inte några mängder var dag. Ett bra sätt för att samla på sig ett rejält […]

 7. Anna Rothman skriver:

  Hej!

  Jag undrar hur du har gjort med jorden till din sparris? Oftast läser jag om att jorden ska vara sandblandad. Hur har du gjort?

  Mvh Anna

 8. Beatrix Rahm skriver:

  Hej . Jag grävde upp äldre sparrisplantor ( ca 7-8 år gamla ) och satte hemma hos mig i september , nu undrar jag när jag kan förvänta mig att de kommer upp . Jag bor i Vårgårda . Mvh Bea.

 9. Stina skriver:

  Hej!
  Jag skulle vilja veta hur de gick med utplanteringen under sommaren vid bärbuskarna överlevde de plantorna?

 10. Anneth Carlén skriver:

  Planterade sparris planta i våras, det har kommit upp sparris, ska jag ta bort dom eller låta dom vara kvar över vintern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *