Sparris från sådd till skörd - 2018 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sparris från sådd till skörd - 2018

Sparris är en grönsak som är väldigt lätt att odla från frö. Det tar några år att få fullstora plantor, eftersom den behöver lite tid att etablera sig i landen, men det är absolut mödan värt. Det finns frön från de flesta fröleverantarer. Följ min serie om sparris från sådd till skörd.

Under förra året påbörjade jag en serie videos om grönsaker jag brukar odla från frö, där du får följa processen från sådd till skörd. En av grönsakerna är sparris, som ju är så himla rolig att odla. Olikt många andra grönsaker är ju sparris flerårig och kommer att ge skörd först om några år. Här har jag samlat ihop alla avsnitt från förra året så du lätt kan se hur jag gjort.

 

Läs: Sparris - den läckraste primören

 

Sparris är en växt som producerar bär på plantor som växer i trädgården och varje bär innehåller flera frön. När dessa trillar ner på marken på senhösten självsår de sig lätt och det är ett tecken på att växten vanligtvis gror fint vid sådd på vintern - så kallad vintersådd. Om du vill kan du prova det. En av mina lärdomar kring vintersådd av sparris är att sådden blir bäst om sådden görs i större krukor eller tråg, där det inte blir så väldigt fuktigt och jord som fryser till en blöt isklump på vintern.

 

 

 

 

Efter att fjärde delen publicerades hörde några av sig och berättade att de hade sina sparrisplantor inomhus över vintern, med både vårsådda plantor, stora sparrisplantor från kronor och höstsådda pytteplantor. Jag skulle verkligen försöka att sätta plantorna i någon form av vintervila genom att ställa plantorna svalare och svalare om så är fallet, kanske i ett ouppvärmt uterum. Jag tänker att de helt enkelt mår bäst av att vänja sig vid den verklighet de ska leva i senare - utomhus. Att de kan bli störda på något sätt om de växer upp och tror att inomhustemperaturen är den som gäller. Har du någon teori om detta?

 

Lycka till med era plantor!
/Sara Bäckmo

05. januari 2019