Sparrisplantering på hösten

De höga sparrisvipporna är så klädsamma i trädgården på hösten. Men jag odlar dem förstås för att få skörda de läckra spröten som tittar fram på vårkanten. Nu planterar jag mer!

Jag har ännu inte fått nog av sparris. Det är verkligen en växt att odla mycket av. Lättodlad, lättskött och i allra högsta grad lätt att äta. Eftersom sparris är flerårig återkommer den tacksamt år efter år, under förutsättning att jag gett den näring och lite omsorg.

 

Höga sparrisplantor med huset i bakgrunden.

De höga sparrisvipparna är vackra både sommar som höst. Snart kapar jag dem och använder i täckodlingen.

 

I min trädgård växer just nu ett fyrtiotal sparrisplantor av olika slag. De flesta är unga, det är bara ett femtontal som är stora nog att skörda. Men för varje år blir nya plantor stora nog att skörda. Just att odla mycket av det vi tycker om att äta är en viktig del i min odling. Det är också ett av tre nybörjartips som jag delar med mig av i Saras vlogg:

 
 

Satsar på lättskött
Efterhand som trädgården förses med allt mer odlingsbar yta behöver jag odla mer av de grönsaker som kräver minimalt med arbete. Då har jag tid att sköta övriga ytor. Så nu vill jag ha mer sparris. Och nej, jag oroar mig inte för att det så småningom blir för mycket att skörda. Vi är sex personer i familjen och kommer att kunna äta sparris under en stor del av året med en del av den lyxiga skörden i frysen, så småningom.

 

Små sparrisvippar i krukor.

De här plantorna vintersåddes i januari 2016 och har skolats om två gånger sedan dess. Sorten heter 'Mary Washington'.

 

Det är mycket enkelt att så sparris från frö, det har jag berättat om i tidigare inlägg (läs Så sparris från frö) och en del av mina plantor är såna jag sått själv. I våras gjorde jag till exempel en vintersådd (se mer i Vintersådd av grönsaker i plastback) av sparris som förvarades i tunnelväxthuset. Nu på hösten har jag tjugo fina sparrisplantor till en ny plantering.

Tidigare har jag planterat sparris, både plantor och kronor (alltså bara rötter och knopp av sparris), på våren. Men nu vill jag prova att plantera på hösten, för att slippa förvara plantorna under vintern. Det är svårt att hitta något att läsa om höstplantering, så jag får göra en egen variant.

 

Två rader i samma bädd
Mina plantor ska stå i en bädd, två rader med tio i varje, med ett radavstånd på kanske 60 cm. Lite snålt kanske, men det är vad jag har att leka med. Jorden är sedan tidigare täckodlad och djupgrävd, vilket gör att den är väldigt lucker och fin vilket passar sparris bra.

 

En fåra med sparrisplantor i och sand och snäckskal på jorden bredvid.

Jag har gjort det lite enkelt för mig genom att hälla ut sand och snäckskal på jorden som senare ska omge plantorna. Efterhand fyller jag på med mer som maskarna kan vända ner i jorden.

 

Sparris gillar sandig, näringsrik jord. Jag har grävt ett dike på en spades bredd och nästan två spadtags djup. I fåran har jag satt ner plantorna med cirka 30 cm mellanrum och fyllt på jord som blandats med sand och snäckskal. Till skillnad från vårplanteringen, där lite jord fylls på efterhand som plantorna växer upp, har jag istället fyllt upp all jord på en och samma gång.

Jag har inga belägg alls för att det här fungerar, men inget talar egentligen för motsatsen heller. Självsådda sparrisplantor klarar sig utmärkt rakt ner i jorden och växer som ogräs. Jag kan inte tro annat än att det här kommer att gå vägen.

 

En liten grön planta omgiven av löv och gräsklipp.

Den lilla granlika plantan tittar upp ur täckmaterialet nu, men snart vissnar den ner. Nästa vår växer nya spröt upp.

 

En färgglad täckodlar bädd.

Sparris går utmärkt att täckodla. Plantorna jag ska skörda från krattar jag dock fria från täckmaterial under senvintern så att marken värms upp fortare. Det ger tidigare skörd.

 

En gång som kantas av sparris.

Om några år kantas den här gången av sparris från två håll. Det blir fint och ger gott om material till täckodlingen.

 

Täcker under vintern
Nu när planteringen är gjord täcker jag bädden med tidningspapper i tunna lager och växtmaterial. Tidningspappret lägger jag dit för att jag har haft problem med våtarv här i år när jag inte skött täckodlingen till punkt och pricka. Eftersom det fortfarande gror en massa motar tidningslagret förhoppningsvis en del av det som kan tänkas vilja titta upp under senhösten.

Först år 2019 räknar jag med att börja skörda här och då endast några enstaka skott innan plantorna vuxit sig stora. Men tänk ändå, att jag kanske har planterat sparris som kommer att följa mig livet ut! Det finns berättat om sparrisplanteringar som är hundra år!

 
Nu känns det skönt att de fina sparrisplantorna är i jorden innan vintern. Om jag inte hunnit plantera dem hade jag övervintrat dem så som jag visar i klippet ovan. Alla mina tidigare inlägg om den fantastiska grönsaken sparris kan du läsa här.
/Sara Bäckmo

 

27. oktober 2016

15 svar till “Sparrisplantering på hösten”

 1. Catharina skriver:

  Hej Sara. Den första vloggen jag tittade på den 1 oktober när du hade premiär var vloggen med Kuling i skogen. Underbar. MEN jag vill jättegärna se en vlogg med dina söta katter också, de skymtar förbi då och då men en hel vlogg med bara ihopklippt material på katterna, det vore en bra vinter vlogg, tycker jag.

 2. Benni fra Norge skriver:

  Jeg er også aspargesgalen og har flere årganger av planter sådd fra frø. Min erfaring er at frøplanter overvintrer bedre i jorden enn i potter. Jeg mistet endel i fjor som stod i potter, men alle som jeg høstplantet overlevde.
  I år har jeg også sådd frøplanter - jeg får ikke for mye asparges noen gang tror jeg. Jeg sådde i januar og jeg plantet de i bed i august. De har vokst mye siden da i sammenligning med planter i potter.
  Jeg syns de duskaktige blasten også er fin til pryd og har også plantet noen asparges sammen i blomsterbed.

  Jeg er også kattegalen, så vis oss gjerne en vlogg på katter. Den sorte katten er jo så hengiven og sniker seg ofte med i dine klipp.

 3. Karin Norén Andersson skriver:

  Hej Sara!
  Gott med sparris.
  Hur ser man skillnad på han och honplantorna?
  Gallrar du bort hanplantorna?
  På Impectas fröpåse kan man läsa följande: Efter två år gallras honplantorna bort och hanplantorna flyttas till slutlig växtplats i djupa, breda fåror tidigt på våren.
  Köpte i våras 15st plantor, men det skulle vara roligt att pröva så dem också.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oh. Det är honplantorna som ska bort - de sätter frö på bekostnad av stänglarnas storlek och mängd. Men det är knivigt för det syns först när plantorna är kanske ett, två år, då får de frö. Jag brukar plantera ut alla mina och tänka att jag har några extra plantor istället. Prova att så! Det är kul. /Sara

 4. Totte skriver:

  Hej Sara
  vi köpte hus för snart 1 år sedan o jag odlar nu i pallkragar. Har inte odlat förut.
  Hittade dig via Fb o följer nu dig o dina härlig tips o råd 🙂
  Jag köpte mig 2 sparrisplantor mest för o testa i våras o planterade dem i en pallkrage. Nu är det stor långa fina vippor o en av dem har röda bär som nu ramlat av. Läste någonstans att de med bär är honor o ger sämre skörd fast vet inte om det stämmer? Vet du?
  Kan man föröka på nåt sätt genom att toppa plantorna o sätta ner topparna eller är det frö som gäller.
  Har lagt halm ovan jorden. Vad gör jag annars med de långa vipporna ska de bara vissna ner av sig själva eller klippas ner?
  Hej från Totte i Hällingsjö 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Ja, klipp ner vipporna och lägg i komposten eller täckodlingen. Föröka genom att så. Honorna ger sämre skörd, men eftersom du ganska snart kommer att vilja ha betydligt fler plantor än bara två så kan du låta dem stå kvar och bara ha fler =) /Sara

 5. Jenny skriver:

  Hej! Jag frösådde mina förra vårvintern o tänker att det är dags att flytta dem till sin slutgiltiga plats nu. Hur fick det för dina höstplanterade plantor?! Nyfiken på om jag ska flytta dem i höst eller om jag ska vänta till våren...

 6. Anna skriver:

  Hej Sara! Tack för alla fina odlingstips!
  Har du någon erfarenhet av att flytta vuxna sparrisplantor? Jag behöver flytta ett land där mina ca 10 år gamla sparrisar nu står. Den jag en gång köpte dem av sa att det inte går, utan jag bör köpa nya, vilket vore trist.
  Anna

 7. Ziad skriver:

  Gräver du ner sparrisplantorna i krukan enligt bilden ovan? Jag sådde nämligen mina i mars 2018 och läste om att de ska grävas ner i krukor hösten 2018 och täckas med ex. löv fram till hösten 2019 (ca 2 år)då de ska få sin slutgiltiga vila på friland utan kruka, Rätt?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, de grävs ner utan kruka. De står bara provisoriskt i raden, i kruka, för att jag ska kunna se avståndet. När de grävs ner i kruka är det i till exempel en lövhög för att övervintra.

 8. Anna skriver:

  Hej fina Sara! Jag har ett bekymmer.. Jag har lyckats plantera om en stor del av mina frösådda plantor i små krukor som nästa år ska ut i landet (eller till hösten redan?). Jag har en hel drös kvar i pluggbrättet och de tuppar snart av, men jag har inga krukor kvar och känner egentligen inte för att skaffa fler och ha ännu mer att plantera om och ta hand om. Det är egentligen inte mitt problem. Problemet är att jag inte har en aning om hur jag ska planera mitt trädgårdsland. Du har skrivit någonstans att du kantat kvarter med sparris. Som en fyrkant runt hela? Jag tänker på odlingsmöjligheter runtomkring och att jag kanske vill kunna vända jord eller gräva i mina land. Jag jobbar i en ganska liten skala kan man säga. Hur ska jag planera för min utplantering? Just nu vet jag inte alls vart jag ska låta dem få sin sista plats. Tacksam för svar! Kram Anna

 9. Ann Kretz skriver:

  Hej
  Hur har det gått med dessa frösådda höstplanterade sparrisplantorna? ?
  Du skiver att du ska skörda först nu till våren. Har de vuxit till sig?

 10. Josefine skriver:

  Hej och tack för intressant läsning! Jag ska för första gången försöka mig på att fröså sparris och har en påse med runt 20 frön. Nu funderar jag dock på hur många av dessa jag bör så.. Vad jag förstår så blir plantorna ganska stora, jag har inte helt obegränsat med utrymme då det är mycket som ska odlas, och då det tar ett par år innan det är dags att skörda sparrisen fullt ut så vill jag inte avsätta för mycket plats där annat skulle kunna växa.. Ungefär hur mycket brukar man kunna få av en planta? Jag sådde precis 3 frön men är otroligt frestad att så många fler! ?

 11. Dagny skriver:

  Hej Sara..en liten fråga ...hur ser sparrisfrön ut...o när ska de sås???

 12. Nadja Johansson skriver:

  Hej Sara! Jag har idag planterat i jorden sparrisplantor som jag odlade från frö. Plantorna är 1,5 år gammals. Men funderar nu om inte jag planterade fel... Ska sparrisplants planerad mycket djupare än vad den stått i krukan? Så att jorden täcker även den gröna delen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *