06. augusti 2014

Sprouting broccoli - vinterbroccoli

Vinterbroccoli 'Red sprouting broccoli'. Detta är kålen som skulle kunna fylla på vårt vårförråd med färska grönsaker. En röd vinterbroccoli. 'Red sprouting broccoli'. Som av en händelse råkade den stå färdig just som jag gjorde kvällens enda tur förbi kållandet. Det var nära nog jag tog den för en heliotrop under nätet. 

Det är första året jag odlar vinterbroccoli. Vitsen med den är att den (egentligen) sätter blomknoppar år två, under februari-mars. Det sammanfaller med en period på året då inte mycket annat finns att skörda och borde därför vara en mycket värdefull kål att ha för en familj som siktar på att odla merparten av alla grönsaker som konsumeras under året. Gillas! 

Jag odlar två olika sorter; en röd och en vit. Lena Israelsson berättade för mig i en tråd på Twitter att den röda sorten kan ge spröt under sommaren, men att den vita håller sig till våren. Din erfarenhet visade sig stämma rätt bra i det här fallet, Lena. 

Då jag googlar bilder av 'sprouting broccoli' får jag se fantastiska små kålträd som dignar av ätbara spröt i vårtid. I typ England. Ska bli spännande att se hur de här klarar sig över vintern, i odlingszon 3. Jag har två fina rader vinterbroccoli på friland, som står så tätt att jag med lätthet ska kunna lägga över något slags skydd under iskalla vinternätterna. I Charles Dowdings bok Winter Vegetables finns mycket läsvärt om hur jag tar hand om plantorna under vintern, jag har bara inte kommit dit än. Men så är det inte vinter än heller.

Jag har nya småplantor på gång av vinterbroccoli. Några tänker jag sätta ut på friland (för att se vilka som eventuellt klarar vintern bäst) och några ska få bo i växthustunneln. Jag ska också så en tredje omgång som kanske kan ge skörd lite senare på våren, om de överlever vintermånaderna.

Imorgon kapar jag den lila broccoliskatten och bär med mig till jobbet. Jag hoppas den är god. 
Om du har odlat vinterbroccoli vill jag gärna höra så mycket som möjligt av dina erfarenheter!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *