Ställ ut sådder i troarullar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ställ ut sådder i troarullar

 

Luktärt sådda i toapappersrullar 3 maj, nu utplanterade på friland.

Varför funkar inte mina sådder i krukor av toapappersrullar och tidningspapper? Frågan ställs av många varje år.

Det är lätt hänt att sådder i papperskrukor både torkar ut och blir för fuktiga. Det kan bildas svamp på jordytan och mögel på papperskrukorna. En del upplever att sådderna blir förstörda.

Jag har upptäckt att mina sådder klarar sig jättefint om de får stå i annan miljö än den jag kan erbjuda inomhus.

Luktärtorna på bild såddes 3 maj i krukor av toapappersrullar, tätt ståendes i en back med tidning i botten. Jag fyllde krukorna till 2/3 med jord, vattnade ordentligt, la i frön och täckte sedan resten av krukan med jord och vattnade försiktigt igen. Allt blött. Sedan fick sådden stå inomhus tills fröna tittade upp. Under tiden sådden stod inomhus hann en tunn vit beläggning bildas på krukorna, men så snart jag flyttade ut den till det luftiga, men fuktiga, klimatet i växthustunneln försvann möglet. Det går också bra att lyfta ut sådden i kallbänk.

Plantorna har nu toppats en gång innan de satts ut, i en salig blandning av färger, som en vägg tillsammans med malabarspenat för att skilja en plätt från en annan i köksträdgården. Jag toppar en eller två gånger till innan de får växa fritt.

Papperskrukor är ett suveränt vinterpyssel! Jag har haft flera kassar med krukor kvar sedan förra säsongen och använt upp rubbet till vårens sådder. Inomhus är också dessa svåra att hålla efter, särskilt om de ska stå en längre tid med jord och plantor i. Utomhus fungerar det mycket bättre. Jag använder dem främst till att skola om plantor i, inte att så i.

När jag viker papperskrukor (kolla hur på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2159&artikel=5451894) gör jag gärna krukan lite tjockare än vad som brukar rekommenderas. De håller ihop bättre då, jorden sipprar inte ut och hela paketet är lättare att hantera. När jag sätter ut plantan river jag upp ena kanten så att rotsystemet inte riskerar att begränsas.
/Sara Bäckmo

07. juni 2014