Sticklingar av fikon

Om du har ett fikonträd kan du lätt göra nya plantor genom sticklingar. Det funkar fint att ta sticklingar både på vintern och sommaren. Här tipsar jag om tre sätt.

Kruka med flera sticklingar nedstuckna längs krukans kant.

Sommarsticklingar av fikon rotar sig i en kruka med jord.

 

Fikon är en växt som är enkel att föröka med sticklingar. Det är en jätteroligt gå-bort-present till alla. Självklart tycker den som är odlingsintresserad om att få en fikonplanta, men också den som inte delar intresset för odling blir glad. Det är ju exotiskt med fikon och att äga en egen planta väcker ett litet hopp om vackra och ovanliga frukter att skörda hemma. Tänk om!

 

Ta sticklingar på vintern

Det är perfekt att ta sticklingar av fikon på vintern. Då vilar plantorna. Om man skär eller klipper i plantorna på senvintern eller våren sägs de blöda, men på sommaren lär det vara ok att frisera lite med. Helt ärligt har jag klippt ganska friskt i mina lite då och då utan att de skadats. Prova dig fram.

Klipp av några fina grenar, ej för kraftiga, från plantan och skär i cirka 20 cm långa bitar. Klipp av sticklingen upptill alldeles ovanför en liten knopp där det suttit ett blad, istället för att lämna en tom kvist flera centimeter ovanför den punkten. Från "bladvecket" kommer en ny liten kvist att växa fram.

Sätt sticklingen i en kruka med fuktig jord och låt stå. Efter en tid kommer nya skott att bryta fram från kvisten.

Låt gärna sticklingen stå riktigt svalt under vintern och ge den möjlighet att vakna långsamt med varmare temperaturer, istället för att ställa sticklingen i rumstemperatur under den mörka årstiden. Vill du väcka plantan kan du skynda på både tillväxt och rotbildning genom att låta den stå under växtbelysning. Glöm inte att hålla jorden fuktig hela tiden.

 

En genomskinlig låda med fyra krukor med kala pinnar i jord.

Mina vintersticklingar av fikon börjar sätta knopp nu. De står i svalt utrymme under växtbelysning.

 

Sticklingar på sommaren

Klipp av kvistar som du ändå tycker borde tas bort och klipp i mindre delar. Sätt längs kanten av en kruka med jord. Håll fuktig hela tiden, annars torkar sticklingarna ut. Lättast är det om sticklingarna står i skugga.

 

Läs mer om sticklingar här:

 

Närbild på en kruka med små sticklingar.

Fikon rotar sig snabbt när jorden är varm. Inom kort är varje liten pinne en egen planta.

 

I glas med vatten

Sticklingar från fikon kan också utveckla rötter om de ställs i ett vanligt glas med vatten. Men jag tycker det är svårare med den här metoden till vintersticklingar eftersom de ju är i vila och vanligen inte ska ha full tillgång till vatten. På våren och sommaren är det dock fint att ha några sticklingar på g i ett glas.

 

Toppa för buskig planta

Det är lätt hänt att fikon ränner iväg på höjden efter att sticklingen rotat sig. Knipsa av skottet efter några knoppar över jordytan så att plantan grenar sig fint. Det du klipper bort kan du använda som en ny stickling. Det är fint att vårda fikon genom att nästan skulpturera plantan. Beskär som ett uppstammat ex, som en spaljerad solfjäder eller låt den växa som en liten buske.

Om du är alldeles ny med fikon i huset är det en sak som är bra att känna till. Fikonblad kan lukta lite som kattkiss! När man vet vad det är för något som luktar är det bara angenämt, men om man inte är van kan man till en början bli förskräckt. Ja, under förutsättning att det finns katter i huset förstås.

Snart kan du läsa mer om fikon här på bloggen, när jag berättar mer om hur jag odlar fikon i mitt tunnelväxthus.
/Sara Bäckmo

 

01. februari 2019

8 svar till “Sticklingar av fikon”

 1. nordinkueck skriver:

  Hur är det egentligen med härdighet i tunnelväxthusen, alltså de exotiska träd du har, är det zon noll, eller vad skulle de klara? Egentligen är min fråga: klarar sig ett träd härdigt för zon 1 i ett tunnelväxthus i zon 3?

  (Jag är så sugen på kvitten, men har inte hittat något härdigare än zon 1)

  Tack för all fantastisk inspiration!

  • Torbjörn skriver:

   Jag hade en fikonplanta/träd i ett växthus i småland utan tillskottsvärme. Jag spaljerade mot en isolerad vägg och la ett täcke över och den överlevde många vintrar om en en del grenar över mark frös

 2. […] Läs mer: Ta sticklingar av fikon […]

 3. Camilla skoog skriver:

  Hej!!

  Står nu inför ett måste beslut... alltid besvärligt det där ...jag behöver flytta på ett stort fikonträd som är som en större förväxt buske höjd 2,5m omkrets ca 2,5m - lite otympligt, hur skulle du tänka dela upp den i flera..? Samt att det är typ nu och inte i vår som flytten behöver ske, ska jag förbereda den nya platsen på något speciellt sätt ? Vattna , gödsla?
  Om du har några tips tar jag tacksamt emot/// Camilla

 4. Karin Eldforsen skriver:

  Vill bara berätta att man ska vara lite försiktig med den vita växtsaften då man klipper i fikongrenar. Får man växtsaften på huden kan det ge brännskador! Vis av erfarenhet!

 5. Inger Jönsson skriver:

  Hej, jag har ett åtta—tio år gammalt fikonträd som ser ut som en tät buske! Den är ca en meter hög o en meter vid! Jag skulle gärna vilja att den växer lite på höjden. Ska jag ta bort lite skott nerifrån o lite grenar för att den ska skjuta uppåt? Fick fikon tidigare år men inga i år. Den fick en större kruka i våras, kan det ha påverkat den? Är det för sent att klippa nu?

 6. Lorina skriver:

  Hej! Går det bra att ta en stickling av toppen på bornholmsfikon? Likt så man halshugger tomatplantor? Eller dödar man hela fikonet om man är & klipper i toppen?

 7. Marie skriver:

  Fikonbuskar i trädgården som inte ger fikon! Vad gör man med dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *