Odla liguster till häck - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla liguster till häck

Jag tycker det är värt besväret att föröka upp plantor själv genom sticklingar av liguster, även om det kan ta några år att få stora och fina häckväxter. Så här gör du!

Liguster

 

Något jag tycker mycket om med utvecklingen av min trädgård är att det får ta tid. Jag har inte bråttom. Jag ska ingenstans. Grönsakerna ska visserligen växa och leverera under säsongen, men den övriga trädgården får ta de år den behöver.

Det ger mig tid och utrymme att fundera över vad det är jag vill skapa och sedan gör det på sätt som passar mig, både arbetsmässigt och ekonomiskt. Jag har till exempel tid att föröka upp plantor genom frösådd och sticklingar. Det är så roligt att jag inte vill göra på annat sätt. Dessutom håller jag nere kostnaderna maximalt.

Odla liguster till häck

Den häckväxt jag valt för att rama in trädgården och delar av den är liguster. Jag har köpt på mig ett gäng stora fina plantor som satts ut och från dem tar jag sticklingar till resterande delar. Många sticklingar.

På våren när plantorna klipps tillbaka, för att få väl grenade och täta plantor senare, passar jag på att ta sticklingar. De grenar som är lagom tjocka (eller tunna, beroende på hur man ser det) behåller jag för att föröka.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård!

 

Liguster

Förbered sticklingar av liguster

Grenarna har sedan kortats in till cirka 20 centimeter, där nederdelen är klippt strax nedanför ett par knoppar och ovandelen är klippt strax ovanför ett par knoppar. Sticklingarna ska inte vara för tjocka, men inte heller för tunna. Tänk dig tjockleken av en liten blompinne.

Sedan fyller jag en stor bytta med jord och trycker ner pinnarna där. I det här fallet blev det en frigolitlåda och pinnarna sätts ganska tätt. Jag vattnar ordentligt och ställer sedan lådan på en skuggig plats där jag passerar ofta, det är viktigt att inte glömma bort att vattna. Blir det kallt och riskerar att frysa kan sticklingarna ställas på skyddad plats, men normalt sett behövs det inte under våren. Tänk dock på att inte låta dem stå i full sol, skugga är bättre så de inte torkar ut.

 

Liguster

 

Jag har fått fint resultat tidigare också av att trycka ner sticklingarna i jord på friland. Välj då också en skuggig plats och glöm inte att vattna. För att göra jorden extra fuktig under den varm perioden är ett tips att täcka jorden med till exempel gräsklipp eller löv, då dunstar inte fukten.

 

Liguster

 

Mer om liguster

Efter cirka 6 månader i jorden har sticklingarna satt rötter och bildat fina små plantor. Läs gärna om resultatet i Gratis plantor av liguster. På bilden syns en stickling från förr vårbeskärningen, den har övervintrat i en kruka med kompostjord. Nu har jag planterat om alla tjugo plantor som blev över efter förra årets utplantering. De har beskurits och vattnats och är nu på god väg att växa sig ännu lite större i år.

En stor och fin planta av liguster kostar cirka 25 kronor. Jag tycker det är väl värt besväret att föröka upp plantor själv, även om det tar några år att få lika stora och fina häckväxter.

Flera buskar går att föröka på det här sättet. Jag har lyckats fint med till exempel aronia, blåbärstry, vinbär, forsythia, snöbollsbuske, doftshersmin, rosenkvitten och rosor.
/Sara Bäckmo

 

22. mars 2015