Stora kålplantor och små kålplantor

I min trädgård finns både mördarsniglar, åkersniglar, trädgårdssnäckor, kålfjärilar och kålmal. Och barn. Alla är på sina sätt skadedjur med siktet inställt på kål, bland annat.

Det är så läckert att stå tidigt på säsongen med ett gäng stora välmående kålplantor. Jag sådde årets första kål redan i slutet av januari, några enstaka fröer av sorten 'Vorbote 3', för att få tidiga plantor att sätta ut i tunnelväxthuset så snart det blivit lagom varmt under våren. Nu.

 

Noga med att välja sort
Sorten är vald med stor omsorg. Det här är en kålsort som blir skördeklar snabbt, den växer alltså fort och det står angivet i beskrivningen genom "otroligt snabbväxande" och "passar bra till den tidigaste vårsådden".

För den som vill äta grönsaker från egen trädgård under en stor del av året är det bra att vara noga med just sortvalet och välja olika sorters grönsaker att odla vid olika tillfällen på året. Till exempel är det bra att välja just snabbväxande kålsorter att odla tidig vår, snarare än de sorter som anges behöva ha lång tid på sig till skörd. Det finns tidiga och sena sorter av de flesta grönsaker.

 

Två kålplantor i olika storlekar bredvid varandra.

Den stora plantan står i en 11-centimeterskruka. Den lilla plantan är nyss omskolad och fortfarande väldigt ömtålig.

 

I min trädgård finns både mördarsniglar, åkersniglar, trädgårdssnäckor, kålfjärilar och kålmal. Och barn. Alla är på sina sätt skadedjur med siktet inställt på kål, bland annat. För att få behålla så mycket som möjligt av skörden själv är jag noga med att dra upp ALL kål i förväg och sedan plantera ut på den slutliga växtplatsen. Kålen sås cirka åtta veckor innan den planteras ut och får i första hand stå i kruka under tiden. Där kan jag lätt skydda plantan.

 

Störst sätts först
En stor planta återhämtar sig bättre från ett angrepp, medan en liten planta riskerar att förgöras på mycket kort tid. Jag hinner helt enkelt inte göra något åt angreppet innan plantan dör, om själva tillväxtpunkten angripits. Och det är därför jag är så förbaskat noga med att inte sätta ut små plantor av kål. Den lilla plantan är en blomkål som såddes för kanske fyra veckor sedan - den är alldeles för liten. Den stora plantan har hunnit planteras om två gånger och har riktigt bra förutsättningar att klara sig. Och den har redan angripits. Vid helgens fika i tunnelväxthuset fick femåriga Viggo syn på den nyss utplanterade kålen och kunde inte hålla fingrarna i styr... Till min stora förskräckelse har han börjat använda lite för många kraftuttryck och jag fick som svar på min uppmaning om att inte äta på kålen än veta att "den var jäääääääkligt god". Så var det med det.

 

Kålplantorna är utplanterade i rad i tunnelväxthuset.

De första kålplantorna är utsatta i jordbäddarna i tunnelväxthuset. De står tätt. Vid skörd lyfter jag vartannat huvud och då växer de som står kvar vidare. De snabbväxande kålsorterna har milda och ganska spröda foderblad varpå en ganska stor del av plantan kan användas till mat, till skillnad från de sorter som står riktigt länge i landen.

 

Alltså. Förså kålen åtta veckor innan du tänkt sätta ut den och bemöda dig med att skola om och vårda plantorna så de är tipp topp när de sätts ut. Så inte all kål på en och samma gång utan lite åt gången, några enstaka fröer från varje sort, så blir det lätt att hantera. Låt plantorna stå inomhus till dess det är lagom varmt att sätta ut, om du inte har växthus eller tunnelväxthus där du kan förvara plantorna lite svalare. Själv har jag mina kålplantor på en lagom ljummen varmbänk, under fiberduk, i tunnelväxthuset.

 
Prenumerera gärna gratis på min YouTube - jag lägger ut nytt klipp varje vecka!

 

Och när kan jag börja skörda den först sådda tidiga kålen? I maj, om jag lyckas skydda plantorna från femåringar och sniglar.

Vill du ha fler tips på hur jag odlar kål kan du gärna titta på inläggen under taggen Kål här på bloggen (klicka på blå texten, som är en länk dit).
/Sara Bäckmo

29. mars 2016

6 svar till “Stora kålplantor och små kålplantor”

 1. Anhar Hedihn skriver:

  Bör man läsa på vilken typ av kol man skall välja innan eller räcker det med att fråga personalen och lita på deras råd?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det finns en oändlig mängd olika kålsorter att välja på, allt beroende på vad den som odlar önskar för form, smak, färg, hållbarhet och så vidare. Alla sorter har olika egenskaper och de brukar stå om dessa på fröpåsarna. Det är en bra idé att läsa på innan man köper. Några tips är spetskål 'Express', svartkål 'Nero di Toscana' och broccoli 'Green Magic'. Hälsningar Sara

 2. Urstarka Jag skriver:

  Hahaha underbara barn?

 3. Hej! Tack för bra tips, håller helt med om att större plantor klarar sig bättre. Vi sätter ut plantorna i avklippta petflaskor mot sniglarna, det går inte annars helt enkelt.
  Vi har klumprotsjuka i vår trädgård och därför är det lite trixigt med kålen, vi har kört köpejord i pallkrage med gott resultat men det är ju inte roligt att köpa jord. Insekterna är en plåga - det finaste kålhuvudet någonsin fick vi när vi lessnade på kålflugorna och odlade ett kålhuvud i murarhink på balkongen. Helt insektsfritt! Och ger perspektiv på att balkongen inte bara är förknippad med fina blommor och bevattningsproblem... utan även kan vara väldigt praktisk... Snigelfritt!
  Lycka till med bebisen! / Sanna

 4. Lena skriver:

  Mina kålplantor inkl vitkål, spets, broccoli, svart, grön, Bryssel, röd är ganska små än, endast hjärtebladen.. jag tycker det är svårt att veta hur man förvarar dom, idag har jag dom i vårt uterum, det är kallt på morgonen när jag ställer dit dom, i morsen endast + 1,8. De verkar klara sig och jag tar in dom på kvällen. Verkar ändå som att de växer på längden men ytterligare blad utvecklas inte eller är jag otålig?

 5. […] Läs mer: Stora kålplantor och små kålplantor […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *