21. januari 2016

Odla ärtskott i tråg

Det är ingen idé att odla lite ärtskott. Den som vill odla för att se nån slags skillnad i hushållet måste odla mycket. Och det är verkligen inte svårt.

Jag odlar ofta stora brickor och tråg fulla med ärtskott. Senaste tiden har jag sett så många webbartiklar med ärtskott i små, små piffiga skålar och krukor att jag blev nyfiken på hur länge en sån där skörd egentligen räcker. Är det verkligen lönt att odla så lite? Visst förstår jag det estetiska bakom en bild på en vacker liten kruka med stolta illgröna ärtskott, men om det nu är så att småpiffet inte lönar sig särskilt tänker jag att mitt inlägg om motsatsen kan fylla en funktion även om själva sättet att odla ärterna på är detsamma.

Jag provodlade ett litet tråg, ungefär tjugo gånger femton centimeter stort. Igår till lunch knipsade vi de första spröten och efter frukost idag var de slut. Barnen har ätit mest och jag kan förstå dem. De små späda skotten doftar och smakar så gott att det inte går att låta bli att äta mycket. Skörden räckte alltså inte ens i ett dygn. Det blir en herrans massa små krukor att underhålla om det ska bli någon vidare avkastning på den typ av odling för en familj med några barn. Jag behöver tänka större än så. Antagligen du med.

Ärtskott går att odla inomhus helt utan extra ljus - det är bara brist på utrymme som kan ställa till det. Jag har ganska djupa fönsterbräden på några håll i huset och fyller dem gärna med ärtskott. Här ryms större tråg, typ brickor, flera på rad. En liten ärtskottssfabrik gör skillnad i hushållet på ett annat sätt än enstaka krukor. Med jämn och ganska stor skörd kan vi nämligen skippa köpt gurka som smörgåspålägg. Det gör gott för både ekonomin och miljön. Våra barn tycker mycket om ärtskott och äter en macka eller två bara med ärtskott och chilisalt på om det finns möjlighet. Om det finns har vi mer än gärna ett lass på en omelett eller i en sallad med rivna morötter.

 

En tät matta av ärtskott i ett odlingstråg.

En tät matta av ärtskott när de är som finast. Under tio centimeter är de knubbiga och riktiga små munsbitar.

 

Läs gärna om andra grönsaker jag odlar här:
Portulak - våra godaste blad
Odla smörgåskrasse i växthus
Peppriga rädisor och milda rädisor

 

En leverpastejmacka med ärtskott.

Barnens frukostmackor ser inte så himla goda ut när de fotograferats i all hast, men tyckte ändå att det var roligt att visa. En annan lägger ärtskotten i en hög på mackan men de vill gärna sticka ner skotten ett och ett i brödet.

 

Knubbisarna är godast
Välj ett stort tråg som får plats i ett fönster, eller på ett litet bord framför. Tråget behöver inte ha hål i botten. Det kan vara en köksbricka, en plantbricka, balkonglåda, en låg plastback eller itusågad dunk. Är det hål i botten behövs ett annat tråg att ställa sådden på. Fyll endast ett tunt lager jord i tråget, mer än två centimeter behövs inte. Strö ut ett tätt lager av gula ärter, alldeles vanliga gula ärter som finns att köpa i butik, över jorden. Platta till och vattna, men inte så att det blir alltför blött. När ärterna gror dricker de mycket, de liksom sväller, så då gäller det att hålla koll. Ärterna behöver inte täckas med jord.

Räkna med att det tar drygt en vecka innan du kan börja skörda. Skotten är godast när de är under tio centimeter, knubbiga och täta i bladverket. Klipp ner skotten men lämna två centimeter eller så ovanför ärterna så att de kan skjuta nya skott.

 

Gröna ärtskott med mörk jord som bakgrund.

Ärtskott växer snabbt på friland. Här är de odlade i en bädd i juni, som en snabb sådd innan höstgrönsaker sås.

 

Tänk på att ärter, precis som smörgåskrasse, går utmärkt att så i bänkar (kallbänkar och varmbänkar) och på friland, precis som vilka andra grönsaker som helst. I varmbänken är de toppen att så mellan täta rader av andra grönsaker eftersom de hinner ge skörd långt innan mycket annat ens hunnit gro. Under fiberduk i ett växthus kan de odlas tidigt på säsongen innan annat planteras ut, eller sent på säsongen efter annat skördats. Och på friland i en låda du inte vet vad du ska så kan du alltid ta en första skörd av ärtskott.

För några veckor sedan trodde jag mig behöva ärtskott till en fotografering (som sedan inte blev av) och köpte ett paket i butik. 100 gram svenska ekologiska ärtskott (varav jag fick skära bort cirka fem centimeter nedertill eftersom de var träiga) kostade cirka 25 kronor. I jämförelse kostar ett paket med 500 gram torra ekologiska gula ärter 12 kronor. Skillnaden i kilopris är 176 kronor, fast egentligen multiplicerat med tre eftersom jag kan skörda ungefär tre gånger på samma sådd.

Mer ärtskott till folket!
/Sara Bäckmo

 

 

34 svar till “Odla ärtskott i tråg”

 1. Sara skriver:

  Har precis i dagarna gjort denna upptäckt. Förra veckan odlade jag och min dotter en kruka ärtskott var, så snart de kikat upp, 3-4 cm hade min dotter nafsat i sig sin kruka. Fick henne hålla sig ifrån den andra krukan några dagar men nu är även den ett minne blott :). Får gå ut i garaget och rota fram större lämpliga lådor till en ny omgång.

 2. Annica skriver:

  Blir så inspirerad - som många andra - av dina inlägg. Här vid norra hälsingekusten ligger snön tjock men odlarsuget finns där och nu vet jag vad jag kan ta och odla på fönsterkarmen så länge. Testade bokashi i vår och sommar. Vilken effekt på maskarna och jorden. Det var bara en början. det ska jag fortsätta med och testa täckodling i vår och sommar.
  Tack för all energi och inspiration!

 3. Elin skriver:

  Hej Sara!
  Eftersom du så generöst delar med dig av din trädgård och din odlarglädje, så känns det ju nästan som man redan har varit hemma hos dig.

  Jag skulle dock gärna vilja se en enkel skiss över din tomt (med väderstreck) för att få en lite mer överskådlig bild över hur du tänkt med odlingsbäddarna och tunnelväxthusens placering osv. Kanske med årets planerade odlingsföljd inritad. Också för att få en känsla för hur STOR del av din tomt som du faktiskt odlar.

  Om du någon gång saknar inspiration till blogginlägg alltså. Men det har jag svårt att tro att du gör ?!
  Allt gott! /Elin

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det kommer en skiss av själva köksträdgården i boken. Ska försöka få till en skiss av trädgården också. Att rita är en av mina sämsta grenar.... /Sara

 4. Cissi skriver:

  Ett mattips som jag älskar är:
  Koka rödbetor som du sedan skalar. Skär dem i bitar och lägg på en plåt. Lägg över lite chevréost och valnötter. Ringla över lite honung och flingsalt och in med plåten i ugnen på ca 200grader och ha den inne till dess att osten börjar smälta. När du tar ut plåten lägger du över en massa goda ärtskott! Njut!

 5. Min mattehjärna kände att ditt prisexempel behövde provräknas om. Det kändes som skillnaden borde vara större.... köpta ärtskott kostar alltså 250 kr/kg (i klass med hummer?). De egenodlade kostar 12 kr, frågan är då hur många kg ärtskott det blir. Genom att väga tjugo torra ärtor och tjugo ärtskott kunde jag konstatera att ärtskotten väger ca 2.5 gånger mer. Alltså får du 1.25kg ärtskott för 12 kr. För att räkna med jordkostnaden kan vi väl säga 12 kr per kg. Skillnaden bli med mitt exempel 238 kr/kg. Men räknar man med att ärtorna ger minst två skördar kostar de minde än 6kr/kg och om de kommer om ytterligare en gång till är vi nere på 4 kr/kg och då kan vi nästan räkna det som gratismat!
  Ska vi sen räkna med kvalitetsskillnaden... Nej mitt förslag är att lägga pengarna på hummern och att odla sina egna ärtskott i köksfönstret!

 6. Maria skriver:

  Hej! Har också just provat, fast tog bara lite för att kolla hur fort det går och hur bra det funkar. Inom en vecka fick vi ärtskott utan att ha blött upp ärtorna först, tror alla grodde. Nu väntar vi på att de ska växa till sig igen. Helt klart att det går att odla i mängder eftersom det är både gott och nyttigt.

 7. Krukväxter inomhus är inte min grej, så nu ska pelargonsticklingarna (som ska ut på altanen till sommaren) få sällskap av ärtskottodling! Jättespännande! Du är en oerhörd inspirationskälla, och jag kommer på mig med att riktigt längta efter nästa inlägg, och nästa. Och efter våren.....

 8. Marian Väpnargård skriver:

  Snart är jag hemma och återupptar min prenumeration på bästa tidningen Land! Ett måste för alla oss som bor på landet!
  ( Just nu som alltid varje vinter under tre månader i vårt vinterviste på Cypern ) !

 9. Lotta Schröder skriver:

  Hej
  En vecka!? Då har jag nog dåliga ärtor 🙁 det har bara kommit upp några stackare och jag satte för typ 14 dgr sen

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oj! Ja de ärterna var nog inge vidare. Jag tog ärter ur fel paket vid en sådd och råkade ta de som agerat stöd åt rostade kastanjer i ugnen. Men de grodde jättefint, också efter värmebehandlingen. Förstår inte hur vissa fröer är funtade alltid, men gott blev det. Så igen! /Sara

  • Gunnel Förander skriver:

   Jag har prövat flera gånger, som har misslyckats. Ärtorna möglar o bara ett fåtal gror. Ser inte alls ut som på Saras bilder!
   Förstår inte att alla som skriver här lyckas så fantastiskt! Jag har dock odlat i 70 år!

 10. Lotta Schröder skriver:

  Har ställt dom under extraljuset som jag har till mina chilifrön, hoppas dom tar sig 🙂 Ekologiska ärtor, hmm, får kanske så om med en annan sort/L8

 11. Jane skriver:

  Vad använder du för jord? Tar du ifrån trädgårdslandet eller från påsjord och i så fall vilken sort?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag använder den jord som råkar finnas till hands. Oftast är det påsjord. Jord från trädgården blir ofta för kompakt när jag tar in den utan att blanda upp med annat. Dock använder jag inte såjor. Den är för näringsfattig och för dyr. /Sara

 12. Mia skriver:

  Tänker så klart testa detta! De stora tråg som man man köper köttfärs i borde vara lämpliga att odla i...

 13. Luna Ek skriver:

  Blötlägger du inte ärtorna innan?

 14. Eva Möttus skriver:

  Kan inte vara utan dessa primörer speciellt under vintern!

 15. Bodil Brakander skriver:

  Jag älskar att odla men odla kanske inte riktigt lika mycket som du, men jag är en stor beundrare av din blogg och nu är ärtorna utspridda i ett par stora tråg. <3

 16. Åsa Blixt skriver:

  Hej! Har provat odla ärtskott en gång men misslyckats, fast det ska vara så enkelt! Tyckte de torkade ut så jag la lite plastfilm (med lufthål i), men då möglade en del av ärtorna. Läste här att du inte täcker ärtorna alls. Måste prova...
  Jag undrar också om det spelar någon roll vilken jord man använder?
  Uppskattar alla inlägg, tack för att du delar med dig!

 17. Pia skriver:

  Finner ikke gule økologiske erter, så prøvde med vanlige, det blir inget... kan jeg bruke grønne okologiske? ?

 18. Anette skriver:

  Hej! Du pratade om ett nummer av natur och trädgård om en artikel som handlade om inomhusodling på vintern (tror jag)
  I vilket nummer vad det? Försöker få tag på den;-)
  Tack på förhand!!!
  Anette

 19. Kerstin Sundberg skriver:

  Hej Sara och alla andra. Har så mycket ärtskott så vi hinner inte äta upp allt.
  Så nu är frågan, kan man frysa skotten?
  En del har blivit riktigt långa.
  Tacksam för tips. Med vänlig hälsning, Kerstin

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, ärtskott blir inge bra när de fryses. Mixa istället stjälkarna tillsammans med rapsolja så blir de en läcker grön dressing. Vi använder också ärtskott i sallad - med bara ärtskott. Jättegott! /Sara

 20. Eta Albihn skriver:

  Hej Sara?
  Kan jag använda kikärtor på samma sätt månne?

 21. info6 skriver:

  Hej!
  För 3-4 veckor sedan fyllde jag ett tråg med jord, täckte ytan med eko gula ärtor och vattnade. Har vattnat ordentligt några gångar och sprayat vatten dagligen. MEN det händer väldigt lite, några enstaka skott.
  Jag väntar fortfarande på en matta av grönt... Ska jag sluta vänta och göra på något annat sätt :)??

  Ha en fin dag!
  / Anna

  • Kerstin skriver:

   Hej Anna! För mig tar det också längre tis än 10-11 dagar, men det blir ärtskott. Dock inte lika fina som Saras men jag har inte stora djupa fönster-smygar utan bor i ett 70-talshus med ganska smala fönsterkarmar. Glädjer mig åt de lättskött jag får fram och tänker att jag kanske efter hand får mer vana och att min skörd då blir mer lik Saras ?

 22. Inga-Lill Norling skriver:

  Behöver ärtorna blötläggas innan sådd?

 23. Lena Ljungqvist Fick skriver:

  Har provat upprepade gånger. Det möglar jämt. 5-10 skott tar sig och resten blir en äcklig sörja. Gör precis som det står, har provat olika ärtor. Uppgiven...

 24. Katharina skriver:

  Mina möglar också, vad gör vi för fel? Funderar på om det behövs mer jord under, jag har nog varit lite snål,m eller påsjord, såg att Sara skrev att hennes trädgårdsjord blir för kompakt. Jag ska göra ett nytt försök!

 25. carina skriver:

  Kan tipsa om spara plasttrågen som man får när man köper kött/köttfärs i storpack..superbra till att odla i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *