Större skörd med dubbelrader - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Större skörd med dubbelrader

På en begränsad yta finns det flera knep att ta till för att få ännu lite större skörd. Genom att så grönsaker i dubbelrader går det att klämma in totalt fler rader i en bädd, vilket ger mig mer mat.

Sockerärt i dubbelrad

De här söta små sockerärtsplantorna är sådda i dubbelrader, täta rader bredvid varandra.

 

Det är lite av en sport att kunna skörda så mycket mat som möjligt, helst så tidigt som möjligt också. (Den här våren är det visserligen en utmaning att kunna skörda något alls, med tanke på kyliga temperaturer och hårda vindar...) Oavsett hur stor eller liten yta jag odlar vill jag kunna använda jorden maximalt. Jag har näring så det räcker och blir över och det är slöseri att inte använda resurserna om de finns.

De flesta av mina bäddar är drygt en meter breda. Jag tycker att en och tjugo är lite i bredaste laget för mig, gillar de lite smalare än så. På en meter knör jag vanligtvis in fyra rader grönsaker. Då står de oftast bra mycket tätare än vad som rekommenderas, men eftersom jorden är fylld av näring genom täckodlingen går det fint. Mycket vill ha mer. Så jag odlar fem rader grönsaker i mina bäddar och jag gör det genom att odla dubbelrader.

 

 

Täta rader bredvid varandra

En dubbelrad är helt enkelt två rader som står ganska nära varandra, kanske med bara tio till femton centimeters avstånd. Avståndet till grönsakerna i raderna bredvid är däremot det vanliga och ger växterna utrymme att breda ut sig både under och ovan jord.

Genom att odla mina bäddar med till exempel två dubbelrader längs långsidorna och en bonusrad i mitten ökar jag växtligheten i bädden ordentligt. Det blir hela fem rader istället för fyra.

På bilden ovan syns en dubbelrad av sockerärt i en smal odlingslåda. De två raderna är sådda med ungefär femton centimeters mellanrum tidigt i våras (sockerärt kan sås när det fortfarande är rejält kyligt ute). Vanliga rekommendationer när det gäller sockerärt är annars ett radavstånd på trettiofem-femtio centimeter. Skulle jag hålla mig slaviskt till det skulle jag få plats med i bästa fall tre rader i en normalstor bädd i köksträdgården.

 

Täckodlad sockerärt

 

Nu när plantorna blivit lite större ger jag dem ett täcke, i det här fallet av ogräs från en annan bädd, innan jag senare sätter ner ris som de bägge raderna får samsas om som klätterstöd. Eftersom dubbelrader står så tätt är de svåra att täckodla när plantorna är mycket små. Då riskerar täckmaterialet att rasa ner i såfårorna och kväva plantorna. Därför väntar jag med att täcka till dess plantorna blivit lite större. Ännu enklare är att täcka hela bädden först och så eller plantera i täckmaterialet.

Att så eller plantera i dubbelrader är ett kanontips som jag tycker att du ska prova. Det funkar fint till morötter, brytbönor, bondbönor, sockerärt, dill, rädisor och mycket annat. Tänk bara på att det måste finnas gott om näring i jorden så att växterna får det dom behöver. Själv täckodlar jag min köksträdgård, vilket ger utmärkt gödning under hela säsongen. Det är inte så bra att använda dubbelrader till grönsaker som behöver riktigt stor yta, som kål till exempel. För att få plats med några plantor extra kan kål istället planteras omlott i ett zickzackmönster istället.

 

 

Radavstånd och plantavstånd som finns angivet på fröpåsarna är jättebra riktmärken. De använder jag mig alltid av när jag odlar en för mig ny grönsak. Då får jag ett hum om hur jag börjar utforska växten. Men med mer kött på benen experimenterar jag gärna med både avstånd och samplanteringar som gör att jag kan få plats med mer grönsaker i min köksträdgård.

Få fler tips om hur du kan odla grönsaker i trädgården genom att bli medlem på min sida sarabackmo.se. Här kan du läsa om vad som ingår i medlemskapet och hur du gör för att bli medlem. 

 

/Sara Bäckmo

 

08. juni 2015

Ett svar till “Större skörd med dubbelrader”

  1. Sara skriver:

    Hej! Det vore roligt att se hur det "blev" - hur det såg ut lite senare på säsongen! Finns ett foto så vore det fint att få se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *