26. april 2014

Sundqvists spenatmat

Det här är en av barnens favoritsåser till pastan. Kallas för grön sås och äts i massor.

Nu när spenaten ger skörd äter vi gärna den här goda såsen till pasta eller gryner. Såsen åt jag första gången hos vännerna Sundqvist i Växjö, som svängde ihop den snabbt och lätt till lunch åt alla barn plus gäster. Nu är det jag som svänger ihop till mina barn, som kallar den för spenatmat. Det går åt mycket spenat så plocka en stor skål full och lite extra! Det går lika bra att använda mangold eller nyzeeländsk spenat. 

Du behöver:
Mycket spenat, gärna 500 g färsk
Keso
Creme fraich
Ädelost
Muskot
Salt

Förväll spenaten några minuter. Skölj i kallt vatten och krama ur vätskan. Hacka.
Fräs spenaten i lite smör eller margarin.
Ha i några matskedar creme fraich, ganska mycket keso, samt ädelost skuren i bitar. 
Låt puttra.
Smaka av med pyttelite muskot och salt och justera konsistensen med mer creme fraich om det behövs.

Om det finns små barn i familjen som har svårt att hantera den hackade spenaten så går det utmärkt att mixa såsen. Gör det då innan du har i ädelosten.
Lycka till!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Sundqvists spenatmat”

  1. linda söderström skriver:

    Lät gott men flera i familjen har problem med ädelost 🙂 Något tips på vad man skulle kunna byta ut det mot?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Du skulle nog kunna ta vilken ost som helst och ersätta med. Eller utelämna osten och ta lite muskot och extra örtsalt för smakens skull. /Sara

  2. Britt Risberg skriver:

    Jättegott! Gjorde den på sista spenaten spm såddes i december. Den var mjäll p fin trots att den gått upp i blom. Såsen smaksattes lite extra med några finllppta ramslöksblad på slutet. Serverades till färskpotatis och rökt manrill. Riktig fest! Tack för bra recept!

  3. Kristofer Fagerström skriver:

    Bortsett från felstavningen håller jag med Britt. Det finns inget som lyfter smaken av rökt mandrill som färskpotatis och spenatsås!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *