Svartrot – vad är det och hur ska den användas?
Stäng menyn

Vad är svartrot och hur används den?

Efter att ha delat bilder på den förträffliga svartroten i sociala medier har jag fått en del frågor. Vad är det? Går den att äta? Hur? Här visar jag årets odling av svartrot och svarar på frågorna.

En köksträdgård på hösten med gröna blad som sticker upp ur en bädd.

Så här ser svartrot ut när den växer. Grön smal blast ovan jord i mitten av bilden. Fyra rader svartrot täcker en bädd.

 

Jag kan verkligen förstå att svartrot är en doldis för många. Den sticker inte direkt ut i grönsaksdisken för den som bara passerar lite hastigt. Och tittar man efter lite mer noga på vad som ligger i den prassliga plastförpackningen är det lätt att anta att de svarta rötterna kräver något väldigt komplicerat för att bli ätbart.

 

Fyra vita delar av en långsmal rot ligger på ett turkost keramikfat.

Så här ser svartrot ut när den är skalad och förberedd för att tillagas. En smal vit och krispig rot.

 

Utseendet

Svartrötter är en rotsak. Ett frö ger en flera decimeter lång och smal rot, med gröna lansettliknande blad upptill. Roten är som sagt svart på utsidan, men vit på insidan. Den tillagas skalad. Vissa tycker inte om att hantera svartrot eftersom roten då den skalas släpper ifrån sig en slags växtsaft som klibbar. Fast bara ibland. Jag upplever att rötter från butiken, som lagrats, utsöndrar mer växtsaft än alldeles färska rötter från min egen odling. Jag har aldrig besvär av att växtsaft klibbar på händerna.

När svartroten skalats kan den bli lite gulaktig, nästan brun i vissa fall. Lägg de skalade rötterna i ett vattenbad så löser det sig, eventuellt med lite citron i.

 

Läs också: Tidningar och gräsklipp till svartrötterna

 

Ett knippe med svarta rötter ligger på en sten.

De långa rötterna utvecklas bäst i djup jord, utan stenar och annat som stör under tillväxten. De kan bli mycket långa.

 

Smaken

Smaken är mycket mild och fin och om de äts kokta med smör påminner de om kronärtskocka. Inte så utmärkande som till exempel palsternacka och rotselleri utan betydligt mer mild och lätt att kombinera med råvaror i maträtter.

En del tycker att de får gaser i magen av svartrot. Detta löser du bäst genom att koka rötterna några minuter i vatten och sedan byta till nytt kokvatten eller tillaga vidare på annat sätt.

 

 

Använda svartrot

Använd svartroten precis som potatis. Den är en ljuvlig ersättare till den populära knölen! Den är god att äta kokt, stuvad, gratinerad, stekt, ugnsbakad och i soppor och grytor. Dessvärre är svartrot i butiken dyr att köpa och ett paket innehåller oftast så få rötter att flera paket måste köpas för att det ska gå att göra något vettigt av dem. Senast jag handlade såg jag att en paket med fem ekologiskt odlade svartrötter kostade 25 kronor. Det är lätt att odla mycket svartrot hemma och jag ska gärna återkomma till tips om odlingen senare.

 

Sara håller ett stort knippe svartrötter i handen.

De långa rötterna kan lätt knäckas när de tas upp ur jorden och kvarlämnade rotdelar bildar nya plantor. Försök gräva upp allt för att undvika plantor som växer upp här och där.

 

 

Jag tycker verkligen att svartrot är en av de viktigaste rotsakerna i trädgården. Den är lätt att odla, men ställer lite krav. Dessutom är det en utmaning att låta bli den på hösten, just när den är som finast, och inte äta upp den. Jag vill nämligen spara svartroten till våren och äta den när inga andra rotsaker finns färska. Det är ett karaktärstest för mig som odlare att låta den stå orörd. Oftast går det bra, men ibland behöver jag ju skörda några ex för att visa i ett blogginlägg eller så. Och då måste jag ju förstås äta dem med. Det allra godaste är att koka dem så de precis blivit mjuka, i saltat vatten. En klick smör och några droppar citron på - det är allt som behövs. Mums! Fast den här skörden råstekte jag i smör och åt till älgfärsröra och färsk kålsallad.

 

Medlemskap på Sarabackmo.se!

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

/Sara Bäckmo

26. november 2018

20 svar till “Vad är svartrot och hur används den?”

 1. Karin skriver:

  Ostgratinerad är smarrigt också ?

 2. evalotta skriver:

  Jag hörde att svartrotsblast skulle vara god i sallad hela vintern. Har du provat, var det gott? Ha det bra.

 3. Emma skriver:

  Vilken Trevlig blogg vad inspererad man blir
  Viste du förresten det att svartrot kallas för fattigmanssparris

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Emma! Ja, den kallas så. Men faktum är att sparris är mer lättodlad, så det borde vara tvärtom egentligen =)

 4. karin.savstrom skriver:

  Hej! Jag har odlat svartrot med framgång i år i min nya fina djupbädd. Vågar jag så svartrot i samma bädd ett år till? Det är min djupaste bädd och den grävdes i våras. Täckodlar med ull, gräs och ensilage. Tack för bästa bloggen!

 5. Lollo skriver:

  Vad tror du om att odla svartrot i djupa krukor för konsumtion samma sensommar/ höst för mig som har begränsat med plats för sånt som ska stå kvar länge i jorden? Tänker på hur du visat hur du odlar morötter i mjölkkartonger.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag vet folk som odlar svartrötter i väldigt djupa hinkar och som gräver ner dem i jorden för att kunna skörda utan att bryta rötterna. Prova att odla i hinkar ståendes ovan jord och se om det funkar!

 6. Torpartös skriver:

  Evalotta och andra intresserade. Blasten är ätbar men kanske godast när den är späd på våren. Jag använder den i sallad, gröna smoothies eller hastigt stekt i olja tillsammans med vitlök.

 7. Karina skriver:

  Ett "godis tips". När den är skalad,fortsätt göra långa tunna strimlor med skalaren..Fritera lite lätt i olja låt rinna av på papper...gott som tillbehör och att äta som chips.

 8. Johanna skriver:

  Vad är fördelen med att skörda svartroten på våren? Går det lika bra att skörda den på hösten?

 9. Helene Elf skriver:

  Kan den stå kvar i zon 5?

 10. Gunnar skriver:

  Hej. Menar du att man kan låta svartroten vara kvar i odlingen och skörda på våren?
  En annan sak var att de satt väldigt hårt och gick av när jag skulle testa några.

  • Johan Falk skriver:

   Gunnar,

   Svartroten måste få växa i en tjock och mullig bädd då de blir väldigt långa och sköra. En långsmal spade är förutsättningen för att få upp dom hela. De går mycket lätt av.

   Som svar på att Svartrot klarar vintern kan sägas att även potatis, rödbetor, lök och andra grönsaker faktiskt klarar en del frost och överlever vintern om den inte är för varierande mellan plus och minusgrader. Rotfrukter i allmänhet klarar alltså frost och att bli frusna och går att skörda hela vintern ända fram till våren.

 11. tryffelstuvad svartrot är gudomligt gott ?

 12. Maria skriver:

  Säljs fröer till svartroten i butiker så här års eller måste man söka på nätet?

 13. Pernilla skriver:

  Är det någon som provat att mjölksyra svartrot? Borde väl bli rätt bra för den innehåller väl rätt mycket inulin.

 14. Maria von Siebenthal skriver:

  Risotto med svartrot, ricotta och citron är också väldigt gott?

 15. Helena skriver:

  Hej! Sådde svartrot och haverrot jättetidigt i våras och täckte odlingarna med löv och annat gött. Nu är det juni och absolut inget har hänt. Tillslut tog vi bort allt täck material men det är forfarande helt ödsligt i mina kragar. Vad kan jag ha gjort för fel?
  Helena

 16. Sandra skriver:

  Hej, sådde svartrot för första gången iår. Tänkte vänta med att äta till nästa år. En planta har blommat av de få jag odlade. Ska alla plantor ha blommat eller är de kört med denna ena planta som blommat?
  Eller bör den blommande plantan ätas iår?

  Mvh Sandra

 17. Bo Max skriver:

  Första försöket med svartrot gick bra i trippelkrage. Sparat fem över vintern som gett frön i mitten av juli. Ska smaka de nästan abnorma 30 cm långa rötterna nu. Läste att de är giftiga okokta? Detta visste inte jag då. // BMx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *