Ta in, ta in, ta in

Den här veckan har haft ett tema. Ta in. Ta in. Ta in. Varje dag måste någonting skördas och tas om hand. Ätas upp.

I helgen hade jag besök av två odlare från Växjö. En konstaterade att "Jag fattar inte hur du har tid att förädla och ta hand om allt!". Ibland undrar jag om det inte är så att det finns en bild av att en odlare som producerar så mycket grönsaker på hemmaplan som jag gör också måste tillbringa oändligt mycket tid med att ta hand om allt. Det gör jag inte. Jag veta att det finns de som gör det och nån gång i livet ska jag bli en av dem. Men just nu kan jag inte. Familj och jobb tar så mycket tid att jag måste vara mycket noga med hur jag disponerar de minutrar som finns till hands.

Jag prioriterar stenhårt bland alla sätt att förädla (alltså att tillaga och förvara grönsaker genom inläggningar och liknande) min skörd och har valt bort mycket. Eller snarare har jag valt ett fåtal saker som jag satsar på och gör mycket av. Och det är de sakerna vi äter, eller som jag vill att vi ska äta, mycket av.

Det jag prioriterar är följande: Tomatsås, sylt, mos, inlagd rödbeta, inlagd gurka, mjölksyrad kål och morötter, förvälld spenat/mangold och grönsakssalt.

I mån av tid och råvaror gör jag gärna: Ketchup, marmelad, övriga mjölksyrade grejer, bröd, bakverk och äppelmust.

Några gånger per år gör jag saft, men aldrig så att vi har sparat under året, eftersom vi inte har för vana att dricka saft annat än när det är kalas eller så.

Jag gör i princip aldrig chutney, picklade grejer, chilisåser, konserveringar, inlagda frukter eller många av alla andra läckerheter som finns att göra. Det tar tid och min erfarenhet är att vi väldigt sällan äter upp det jag gör. Därför satsar jag på de säkra korten och känner alltid att det varit värt mödan när vi öppnar burk efter burk med god sylt till morgongröten. Just nu har barnen valt plommonsylt och tycker den är så god så de vill äta gröt hela tiden. Det känns oändligt mycket bättre än att behöva snegla på skafferiets burkar av plommonchutney och undra vilket år de ska komma att ätas upp.

Vi äter helt enkelt allra mest av grönsaker och frukt som kan användas nästan som färska i matlagningen. Därför prioriterar jag att förbereda skörd för frysen. Jag torkar också en del och nu surrar till exempel torkapparaten med nytt grönsakssalt, av rotselleriblast (bilden), tomat, chili, piplök, vitlök och purjolök. Någon kväll behöver jag ta hand om några kassar äpplen som ska bli till mos, äppelringar och klyftor till frysen.

Av sakerna som behöver göras är det ingen större panik med någonting alls. Det som står kvar ute i landen sköter sig fint även om vi har lite frost på nätterna. Jag tar det pö om pö. När en purjo skördas till fisksoppan tar jag de andra med. Efter maten hinner jag stoppa dem i matberedaren har och fint purjohack som åker i frysen. Grönsakssaltet fixar jag medan vi fikar tillsammans en förmiddag när lilltjejen passar på att måla med vattenfärg. Så vill jag ha det. Sen vill jag nog ha det annorlunda och då blir det så.

I klippet nedan kan du kolla min Play-kanal när jag skördar morötter ur djupbädden och hur jag förvarar dem i torv under vintern.
/Sara Bäckmo

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,49018" yod yot ]

16. oktober 2015

4 svar till “Ta in, ta in, ta in”

  1. Annika skriver:

    Vet inte om du fått tipset förut, men spagettipumpa är en trevlig grönsak om man vill odla sin egen mat. I år fick jag ut 13 kg pumpa på en planta.
    Håller länge i rumstemperatur men roligare att äta än vanliga pumpor. Man klämmer ju i sig en del spagetti på en vinter. 🙂
    Min erfarenhet är att de behöver ha lagrats en stund för att bli trådiga och att det blir godast att baka dem med snittytan uppåt penslade med olivolja. Lägger man mandlar i hålen efter kkärnorna får man goda rostade mandlar till pastasåsen.
    De är riktigt jävliga att dela dock. Har man inget svärd fungerar det ganska bra att rispa det yttersta skalet med en brödkniv eller såg och sen tvinga isär halvorna med kilar. Om man har kilar alltså. 🙂
    Det yttersta fruktköttet blir inte så trådigt men funkar bra i bröd. Tack för all inspiration!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej! Jag odlade spagettipumpa med fint resultat förra året. Barnen var inte så himla sugna på att äta dock. Men i år har de klagat för att vi INTE har spagettipumpa, så nästa år blir det till att odla igen. Det är verkligen en kul grönsak! Hälsningar Sara

  2. Annika skriver:

    Inte lätt att veta hur de vill ha det, undrar om de alltid vet själva? 😉
    Jag har varit orolig för hur det ska gå med matglädjen hemma om vi skaffar barn, men din blogg ger mig hopp om livet!

  3. Cecilia André skriver:

    Intressant det du skriver om purjon! Har inte fått så stora (även om de är rekord för mig) men har funderat på hur man kan göra. Det funkar alltså att frysa in färsk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *