Ta sticklingar av de rangliga potatisgroddarna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ta sticklingar av de rangliga potatisgroddarna

Höstskörden har grott i hemlighet, gömda och glömda i ett sommardäck. Nu tar jag sticklingar av groddarna.

Potatisblast

Stickling av potatisblast som satts i kruka i februari 2015.

Det växer. Både ute och inne. Igår hittade jag tre olika byttor med potatis från förra höstens skörd som jag omsorgsfullt gömt undan i framhallen, i tron att jag skulle komma ihåg var. En emaljbalja full av mandel- och sparrispotatis låg under en utvikt tidning, nerklämd i en fälg till sommarhjulen. Potatisen hade fått väldigt långa och väldigt vita ömtåliga groddar. Delade bilden på Instagram igår och fick en rad frågor.

Sättpotatis

Höstskörden har grott i hemlighet, gömda och glömda i ett sommardäck.

Nej, egentligen vill jag förstås inte att potatisen ska ha såna groddar. De ska ju vara knubbiga och fina. Och gröna. Men, ja. Om jag har plats i trädgården kommer jag förstås att använda den potatis jag hittat. Eftersom de satt groddar, om än rangliga, är det ju liv i potatisen. Det är dessutom fina sorter (mandelpotatis, 'Asparges' och 'Toscana').

Tidigare år då sättpotatisen oavsiktligt fått lååååånga groddar har jag läst mig till att potatisen mår bäst av att jag helt enkelt nyper bort groddarna och låter nya fina groddar växa fram. Så kommer jag att göra i år också. Däremot har jag plastbrist just nu och kommer därför inte att kunna rota de nyfunna potatisarna.

Om du liksom jag har potatis med vansinnigt långa groddar och väljer att nypa bort dem - släng då inte groddarna! De kan användas som sticklingar. Mina tidigaste potatisar, som rotades redan i början av året för att få tidig skörd i odlingstunneln, fick lång blast väldigt snabbt. De knipsade jag av och satte i egna krukor. De är redan rotade och eftersom jag tjuvkikat vet jag också att de börjat sätta pyttesmå potatisar. Lagom till att potatissticklingarna inspekterats kom årets första nummer av Natur & Trädgård. Där finns att läsa om ett potatisexperiment som redaktionschefen gjort - sticklingar av potatis. Vilken tajming. Från en liten grodd fick hon närmare ett kilo potatis. Artikeln finns inte på nätet, men tidningen kan beställas på deras hemsida.

Sättpotatis

Tidig potatis av sorten 'Dunluce' har fått både rötter och fin knubbig grodd efter några veckor på jord.

En solig dag i första eller andra veckan av april börjar jag plantera mina tidiga potatisar. Aningen tidigt säger vissa, men jag får jättefin skörd redan i juni genom att kombinera traditionell odling med täckodling. Berättar mer inom kort.
/Sara Bäckmo

Här kan du läsa årets tidigare inlägg om potatis:
Potatisexperiment till odlingstunneln
Det skulle kunna bli potatis i maj
Att förgro potatisen ger större skörd
Plantera potatis från eget utsäde

 

31. mars 2015

2 svar till “Ta sticklingar av de rangliga potatisgroddarna”

  1. Sara skriver:

    Hur gick det för dina sticklingar till slut? 🙂

  2. Ing-Marie skriver:

    Jag är också nyfiken 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *