Stäng menyn

Täckodla i pallkrage

Vill du ha ett tips som verkligen förenklar och gör det så mycket lättare att odla bra i en pallkrage? Lägg växtmaterial över jorden så den inte torkar ut! Det kallas för täckodling och är en kanonfin metod för att hålla jorden i gott skick så att växterna trivs. Här finns tips om hur du kommer igång!

Sex olika sorters kål är planterade i en pallkrage. Jorden är täckt av hö eller halm.

 

Pallkrageodlingar är superpopulärt. De är så lätta att sätta upp och komma igång med, så det förstår jag verkligen! Jag håller själv på att göra en ny pallkrageodling hemma och uppskattar att det går så snabbt att skapa en odlingsplats med material som finns hemma. Jag bygger till exempel min av gammalt ogräs som toppas med jord, precis så som jag visar i videon nedan.

Att odla i pallkrage ställer dock en del krav på odlaren. Det är inte riktigt så enkelt att sköta odlingen som det kanske kan tyckas först. Jag tycker till exempel att vattningen är betydligt krångligare i pallkrage än då jag odlar rakt ner i jorden i köksträdgårdens övriga delar. Det är lätt hänt att vatten rinner ur lådorna, snarare än ner i jorden till plantornas rötter. Och då får jag en torr växtplats där grönsakerna ser hängiga ut rätt snabbt och växer dåligt. Som ny odlare är det lätt att tröttna om resultatet inte blir så bra. Hoppas därför att du vill prova mitt tips.

 

Läs mer: Vad är pallkragar för något?

 

Täckodling gör det lättare

Du som läser min blogg vet att jag vurmar för täckodling. Du som inte hört ordet förut kan läsa mycket mer om det här på sarabackmo.se. Men kortfattat funkar det så här. Täckodling är en metod där jorden täcks med olika slags organiska material, jorden ligger alltså inte bar och blottad utan är helt eller delvis täckt med till exempel gräsklipp, ensilage, löv eller andra växtdelar. I princip hela min odling i köksträdgården är täckt med tjocka lager täckmaterial vilket ger en rad underbara fördelar:

  • jorden gödslas när täckmaterialet bryts ner
  • ogräsrensningen minskar dramatiskt
  • fukten hålls kvar bättre i jorden
  • mikrolivet luckrar jorden - jag behöver aldrig gräva

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Täckodla din pallkrage

Täckodlingen ger exakt samma fördelar i en pallkrage! Det är lätt hänt att jorden i en pallkrage blir extra torr, eftersom träsargen runt jorden suger upp en del av fukten som finns i jorden. Jorden blir lätt en hård kaka med en liten luftspalt mellan jord och pallkrage, där vattnet rinner ner och sedan ut på marken. Inte så bra.

Om vi lägger täckmaterial på jorden i pallkragen, runt grönsakerna - inte på dem, kommer jorden att hållas fuktig och fin också dagar när det är torrt. Fuktig jord suger åt sig vatten på ett helt annat sätt än jord som är jättetorr och därmed rinner vattnet bättre ner till växternas rötter. Visst är det fiffigt!

 

Kom igång

Lättast är att lägga täckmaterialet mellan plantorna när de har vuxit till sig lite, alternativt täcka en pallkrage redan innan du planterar. Lägg till exempel gräsklipp i ett 10-15 cm tjockt lager över hela jorden, ända ut till kanterna. Fös undan lite av materialet så du kommer ner till jorden när du ska plantera.

Om du vill så direkt i jorden i pallkragen kan du vänta med att täcka tills dina grönsaker kommit upp en bit i storlek. Lägg för allt i världen inte täckmaterialet ovanpå sådden, då är det stor risk att de små grönsakerna dör så fort de grott.

 

bild på pallkrage med många rader med små pack choi-plantor och gräsklipp emellan.

Gräsklipp är ett väldigt bra täckmaterial just för pallkragar. Det är finfördelat och lätt att lägga ut mellan täta rader av grönsaker.

 

Tips på material att täcka med i pallkrage

  • gräsklipp
  • löv
  • ensilage
  • blast och blad från köksträdgården
  • färskt träflis från kompostkvarn
  • halm

En bra sak att bära med sig under hela tiden vi odlar är att det är jorden vi odlar. Vi skördar visserligen grönsaker ur jorden, men det är joren vi ska sköta, fjäska med, vårda och mata. Det gör vi genom att täckodla. Jordens balans stärks på många olika plan, både kortsiktiga och långsiktiga depåer fylls på. Om du vill veta mer om hur jorden påverkas av att täckodlas kan du läsa inlägget jag länkar till nedan. Där delar jag resultaten av en jordanalys jag gjorde på min täckodlade jord sommaren 2018.

 

Läs mer: Täckodlad jord är bäst

 

Samla nu på dig material att täcka med i sommar! Gräs är något av det absolut bästa som finns för jorden, maskarna älskar att mumsa det. Som tack för maten bajsar de ut mängder av trevlig maskgödsel (som förresten är ett så bra gödsel att det finns att köpa maskbajs på hink i trädgårdsbutiken för rätt dyra pengar..) rakt ner i din odlingslåda. Hepp! Det duger lika gott att rafsa åt sig några nävar gräs från en oklippt kant längs huset, häcken eller vid sidan av pallkragen. Det behöver inte alls vara svårt!
/Sara Bäckmo

18. maj 2019