Täckodlar rotselleri på sommaren - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Täckodlar rotselleri på sommaren

Glöm inte bort att gödsla din rotselleri! Plantorna är hungrigare än man kan tro. Jag kombinerar täckodling med gödselvattning och har precis fixat till årets plantering.

En bild på frodig rotselleri i täckodling med gräsklipp.

Nu är det dags att börja gödsla rotsellerin för att få fin skörd. Jag täckodlar och kombinerar med gödselvatten.

 

Rotselleri är en av mina mest värdefulla rotgrönsaker. Jag älskar rotselleri! Den går att använda till så mycket och har en smak som jag verkligen uppskattar. Dessutom håller den sig fin hela vintern om den lagras på ett svalt, men frostfritt, utrymme. Om du inte vet hur rotselleri ser ut när den skördas i trädgården kan du kika här.

Läs mer här: Odla läcker rotselleri

 

På sommaren är det jätteviktigt att gödsla rotsellerin. Tro mig, jag har provat odla utan att gödsla också och då blir det inte bra. Utan nog gödning blir sellerin bara som små pingisbollar och det är så trist att skörda den storleken när jag ansträngt mig och vårdat plantor sedan vintern. Rotsellerin sås riktigt tidigt på året eftersom den har lång utvecklingstid. Då vill jag banne mig lyckas!

Jag kombinerar täckodling med gödselvatten av olika slag och får en näringsrik jord till växterna där de kan trivas riktigt bra.

 

Närbild på en odlingsbädd med många gröna plantor.

Så här såg bädden ut innan jag fixade till. En del ogräs och små yviga plantor av rotselleri. I mitten växer en sommarrudbeckia.

 

I år planterade rotsellerin i maj i en bädd utan täckmaterial. Två rader med rotselleri står i ytterkanterna och, om jag minns helt rätt står, två rader sommarrudbeckia i mitten. Fram till nu har jag rensat hastigt vid ett tillfälle och gödselvattnat två gånger sedan utplanteringen. Nu har jag massa fint täckmaterial och gör en insats för att ta hand om sellerin inför sommarens fina växtsäsong.

 

En bädd med grönsaker i rader framför en häck av svarta vinbär.

Här har jag rensat i bädden och tagit bort en del blast från rotsellerin. Det är viktigt att rensa innan täckmaterial läggs på.

 

Det första jag gör är att jag rensar bort synligt ogräs mellan plantorna. Det blir så fint. Dessutom passar jag på att ta bort flera av stjälkarna på sellerin. Det kan du se mer om i videon nedan, där jag visar precis hur jag gör och varför.

 

Läs mer: Täckodling - Min bästa hjälp

 

Ogräset som jag rensat bort från bädden och i gången bredvid lägger jag som en liten ås mellan sommarblommorna i mitten. Där blir det till jord i täckodlingen när maskarna sätter i sig materialet. Ogräset omvandlas alltså till ny näring genom maskarnas försorg. Det är viktigt att rensa bädden på sommaren innan täckmaterialet läggs på. Annars är det risk att också ogräset får en knuff av näringen från gräsklippet och växer sig större.

 

 

Nu är det dags för gödsling! Jag har sparat gräsklipp i säckar sedan vår granne klippte senast och nu åker det på odlingen. Eftersom jag har en del ogräs liggandes i mitten av bädden mellan sommarblommorna väljer jag att lägga gräsklippet som en ram runt hela bädden. Jag lägger alltså ingenting på insidan av plantorna.

 

Läs mer: Smart sätt att spara gräsklipp

 

Om det ser ut att behövas senare på säsongen kan jag lägga mer gräsklipp i bädden. Min erfarenhet är också att ogräset brukar hållas på avstånd när rotsellerin växer upp, den kraftiga blasten skuggar jorden såpass att väldigt lite ogräs kan växa fram. Om jag kombinerar med gödselvatten nu och några gånger senare under sommaren brukar det räcka för att försörja plantorna med näring.

 

Plantor av rotselleri med hög blast står i en täckodling av gräsklipp.

Ståtliga fina plantor av rotselleri. De sås redan i januari-februari och skörda sensommar-höst.

 

Många som läser min blogg undrar över vad jag använder specifika grönsaker till, som rotselleri till exempel. Om allt går som det ska i år så kanske jag har ett fyrtiotal rotselleriknölar att äta under tiden oktober-mars. En normal människa köper ju inte så mycket i butik någonsin, så frågan är befogad. Vad ska jag göra med skörden?

 

Läs om medlemskapet på sarabackmo.se här!

 

Jag vill verkligen tipsa dig om att bli medlem på min sajt och läsa recepten jag publicerar i min digitala receptsamling Skillnadens mat. Alla recept har grund i grönsakerna som är aktuella för respektive årstid, ingenting annat. Och för just rotsellerin kan du till exempel läsa recept om hur jag gör grönsakssalt, gratinerar och gör soppa av rotsellerin. Mitt bästa tips är att se rotsellerin som vilken rotsak som helst och göra såna saker som du brukar använda andra rotsaker till. Gratäng, mos, ugnsbakad, soppor, stekt och en massa annat. Plus att stjälkarna är ovärderliga som smaksättare.

Hoppas din rotselleri ser fin ut!
/Sara Bäckmo

02. juli 2018