Täckodling i mitt tunnelväxthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Täckodling i mitt tunnelväxthus

Vilken utmaning! Jag har gett mig katten på att börja täckodla i tunnelväxthusen för att förbättra jorden. Men den viktiga odlingen, i jord som används om och om igen och som jag vill nyttja till max, har inte plats för täckodling. Så här försöker jag lösa det.

En bild på en odlingsbädd med jord och en hög med växtdelar i mitten.

En liten täckodling är bättre än ingen alls just nu. En hög i mitten på bädden är en flirt med keyhole garden.

 

Jag har börjat utforska ett nytt område. Kul och utmanande! I mitt allra första tunnelväxthus täckodlade jag flitigt med gräsklipp sommaren 2014. Det gav verkligen fint resultat! Men när vintern kom tog jag bort täckmaterialet för att kunna odla mycket och tätt. Sedan dess har jag bara gjort mindre täckodlingar.

I stora tunnelväxthuset, som sattes upp våren 2015, har jag inte varit flitig med täckodlingen alls. Här vill jag odla intensivt och tätt under delar av året och jag har mest tyckt att täckt jord skulle göra hanteringen av min odling långsammare. Jag skulle behöva hålla ordning på flera moment och det skulle sinka mig att behöva ta hänsyn till dem när jag odlar som jag gör nu. Istället har jag satsat på att gräva ner organiskt material. Men mängden material som tillförs genom att gräva ner är dock mycket mindre än vad en täckodling slukar.

 

Peppad av jordanalysen

Efter att ha sett analysen på jorden i tunnelväxthuset, var en av slutsatserna att just täckodling antagligen skulle göra jorden här betydligt bättre. Framför allt fosfor och magnesium behöver ökas i jorden, pH-värdet skulle helst vara högre och det skulle också vara positivt om mullhalten låg på samma nivå som ute i stora köksträdgården. Då skulle liksom alla komponenter klicka bättre och grönsakerna kunna trivas riktigt bra.

Konstigt nog kan täckodlingen ge allt detta. Om jag täckodlar bidrar nedbrytningsprocessen till att pH-värdet i jorden höjs, vilket är bra eftersom min gödsling med kiss samtidigt sänker pH. Täckodlingen skulle med största sannolikhet också öka mängden fosfor och magnesium i jorden, samt bättra på mullhalten. Allt som allt skulle täckodlingen förbättra balanserna i jorden och växterna skulle må bättre.

Alltså har jag gett mig själv i uppgift att börja täckodla i tunnlarna. Jag inleder arbetet i stora tunneln och har behövt grunna en hel del på hur jag ska göra. Jorden är fylld med grönsaker eller sådder under nästan hela året. Ytorna odlas mycket intensivt, med flera skördar, och ofta har jag behov av att odla tätt. Då kan jag inte ha stora mängder täckmaterial liggandes på jorden i tjocka lager. Hur göra?

 

En odlingsram med fyra tomatplantor, en bevattningsslinga och täckodlade små vallar i kanterna.

Med vallar på var sida om en ordentlig jordyta kan jag kombinera täckodling med att odla mycket, tätt och hela året.

 

Läs allt om resultaten av jordanalysen i tunnelväxthusen här: Jordanalys del 3 - Tunnelväxthusen behöver täckodling.

Analysen av min täckodlade jord på friland kan du läsa här: Jordanalys del 2 - Täckodla jord är bäst.

 

Bild på marken under fruktträd, det står svarta krukor nerborrade i täckmaterialet.

Under fruktträden längs en av långsidorna har jag hela sommaren täckt med växtdelar ovanpå tidningar. Det håller fukten i jorden och träden klarar sig mycket bra.

 

Tre täckodlingar

Jag har sedan tidigare i somras en täckodling under fruktträden i en av tunnelväxthusets bäddar. Den gjorde jag enkelt med tidningar på marken och växtmaterial från tunnelväxthuset ovanpå. Tanken var att minska mängden fukt som dunstar så att träden har det bättre. På täckodlingen har jag under sommaren ställt stora krukor som jag odlat i. Överskottsvattnet har runnit ner i täckodlingen till träden.

Efter att jordanalysen var gjord rusade jag ut i tunneln och gjorde tre pyttesmå täckodlade bäddar på det här viset. Läs om dessa i artikeln Sommar i tunnelväxthuset.

Dessutom har jag täckodlat i de stora krukorna, genom att lägga gräsklipp över jorden. Den torkar inte ut alls på samma vis som utan täcke och det gör stor skillnad framför allt under varma och torra dagar.

 

En odlingsplats helt täckt av löv, ovanpå står stora krukor med gröna växter.

Den för sommaren nya heltäckta odlingsdelen väntar på att bli planterad nu på hösten. Jag hoppas kunna flytta hit en del kål, sallat och annat.

 

Inspirerad av keyhole garden

Men i de stora befintliga bäddarna, hur kan jag gå vidare där? Utgångspunkten är att jag behöver ha större ytor med bar jord att odla. Jag vill kunna så och plantera tätt, samt odla höga plantor av t.ex tomat på sommaren med låga plantor under. Med andra ord kan jag inte fläska på tjocka lager av täckmaterial över hela jorden.

Jag har gjort två varianter av små täckodlingar på de större ytorna. Min förhoppning är att jag kan använda dessa platser som små minikomposter rakt på jorden och att det ska förbättra den avsevärt.

I två mindre bäddar, ca 80 cm x 150 cm, har jag grävt ett hål i mitten och langat ner en hink bokashikompost (se bilden överst i inlägget). Lite av jorden har lagts tillbaka över komposten, men mesta delen ligger kvar runtomkring. I gropen över komposten har jag lagt löv och diverse trädgårdsskräp från tunnelväxthuset. Tanken är att mikrolivet ska ta hand om materialet på plats i landet och att den näringsrika jorden med maskarnas försorg sedan sprids ut i landet. Jag har sneglat på odlingsmetoden keyhole garden och hämtat inspiration därifrån till pallkragar och liknande för att hitta smarta sätt att både gödsla, vattna och odla när det är torrt. Se en variant av bädden i videon nedan.


I tunnelväxthuset kan jag mata mittenhögen med växtmaterial och hoppas att det ska ge jorden den kick den behöver i form av näring, mull och ett högre pH.

 

Täckodling i vallar

I de längre bäddarna i tunnelväxthuset, där jag odlar bladgrönsaker på vintern och större plantor av värmekrävande grönsaker på sommaren, har jag nu byggt upp ordentliga vallar av täckmaterial med cirka en meters mellanrum. Först har jag puttat upp ett litet dike ur jorden, grundat med ett lager löv och över detta lagt växtmaterial.

Tanken är att jag fortsättningsvis ska kunna gräva ner ordentligt med bokashi-kompost i utrymmet mellan vallarna. När jag byter gröda kan jag helt enkelt gräva ett hål i jorden mellan vallarna och fylla med kompost.

 

En odlingsplats sedd ovanifrån, med jord i bäddarna plus en del växtmaterial.

I jorden mellan vallar och tomatplantor har jag sått ny sallat, och vintersallat. Jag försöker vattna regelbundet för att svalka jorden och har sått då prognosen visat moln, sallat vill inte gro i extremt varm jord.

 

Viktigt starta täckodling

Nu känner jag mig väldigt nöjd med att ha startat och att jag dessutom tycker jag har en bra plan. Det är svårt med planer annars, lätt att fastna och snurra in sig i onödigheter. Jag har ofta störst nytta av att bara börja, oavsett vad.

Just med täckodlingen är det där med att börja jätteviktigt. För att komma igång med en smart täckodling med trädgårdsskräp måste det finnas en första yta att lägga växtmaterial som trädgården producerar. Långt ifrån allt material i en täckodling ärä ju gräsklipp och ensilage, täckodlingen är ju också en slags kompostplats för det trädgården producerar i övrigt av blast, blad och blommor. När det finns en täckodlad bädd eller plats att lägga grejer på är det lättare att så att säga "mata" jorden. Särskilt nu på sensommaren och hösten är det viktigt eftersom så mycket i trädgården klipps ner och rensas bort.

Med små avstjälpningsplatser i form av täckodlade vallar kan jag enkelt klippa tomatplantor och gurkplantor i mindre delar och tillföra jorden på vallarna. Förhoppningsvis kan jag om sisådär fem år ta nya jordprover som kanske visar på ännu bättre resultat.

 

Närbild på en av de täckodlade vallarna, med tomatstjälkar som tittarupp vid sidan av.

Vallarna av täckmaterial ligger just nu mellan tomatplantorna. Nästa sommar kan tomaterna stå i täckodlingen istället och annat odlas i jorden. Tomaterna är gul 'Brandywine' som jag skördat flitigt.

 

En odlingslåda med jord och ett stort fyrkantigt tråg med jord i mitten ovanpå en hög.

Efter en tid har täckmaterialet sjunkit ihop. För att dra nytta av överskottsvatten från krukor och tråg har jag satt tråget med ärtskott ovanpå täckodlingen. Överskottsvattnet fuktar materialet och främjar nedbrytningen.

 

Väntade problem

Ogräs: I första hand kommer jag att ha problem med kvickrot och det måste jag lösa. Fram till nu har jag någon gång emellanåt, vanligtvis när jag gräver ner bokashi-kompost, passat på att gräva ur i de bakre kanterna av bäddarna och rensa från rötter av kvickrot. De letar sig in från den vildvuxna ytan utanför, men ställer inte till med några större bekymmer. Om jag ska täckodla och därmed inte gräva kanske jag måste jag göra en mer ordentligt satsning på att kväva kvickroten en gång för alla. Annars tror jag att kommer att se problem med ogräs som växer upp i den luckra jorden och  snabbt sprider sig i de täckodlade delarna.

Sniglar: Främst åkersniglar är ett stort problem i tunnelväxthusen på hösten, men jag har också gott om mördarsniglar. Jag vet inte exakt hur de kommer att svara på den här typen av täckodling. Det finns ingen anledning att vänta större problem än nu, men jag kan behöva bekämpa sniglarna på annat sätt. Strategierna för att bekämpa sniglarna i tunnelväxthusen kan lätt appliceras på täckodlade områden med, kanske blir det till och med lättare för att jag täckodlar i vallar. Om sniglarna håller till i dessa kan jag vattna med nematoder specifikt där.

I övrigt har jag inga särskilda områden som jag tror blir svåra att hantera. Något jag däremot tror att jag kommer råka ut för är att jag lätt blir superentusiastisk och kommer att vilja täcka mycket större yta än jag har råd att undvara. Men det blir väl en sak att ta hand om senare.

 

Läs min guide om täckodling: Täckodling - min bästa hjälp!

 

Har du täckodlat med bra resultat i växthus? Hur har du gjort? Berätta gärna om du har några smarta idéer att dela med dig av som underlättat.
/Sara Bäckmo

 

 

17. augusti 2018

7 svar till “Täckodling i mitt tunnelväxthus”

 1. Nenne skriver:

  Om du har en gräsmatta som du regelbundet klipper så är det kanske just i växthuset du ska använda gräsklippet. Jag tänker på Nils Åkerstedts metod att kompaktera och ”konservera” grönmassa till mindre volymer genom att stoppa gräsklippet i svarta sopsäckar och trycka ut luften ordentligt innan de får ligga i några veckors tid, upp till ett år. Man behöver då inte ett lika tjockt lager som när man har färskt gräsklipp. Detta gör jag till mina perennrabatter och myllar ner ytligt på våren - det växer så det knakar! Jag förvarar mina säckar i en tunna med lock och tar fram dem vartefter jag behöver. Jag gissar att det är en liknande process som med bokashi, så kanske skulle processen i sopsäcken kunna påskyndas genom att tillsätta lite bokashiströ. Men det har jag aldrig provat själv.

 2. ylva2 skriver:

  Hej! Vill först säga att jag är glad att jag blev medlem, vilken sida du har skapat! Så välgjord och fin, fullproppad av information! Mäter väl upp till de 79 kronorna, du är ju helt fantastisk på sånt här!

  Jag har täckodlat i krukor och bäddar i växthuset men slutade när jag inte såg någon annan göra det. Fick för mig att det lockade till sig sjukdomar och att det var en grej som kanske var allmänt känd: "En täckodlar inte i växthus för det lockar till sig mögel och sjukdomar", och att jag bara hade missat det. Härligt om det inte är så!
  Kommer du lägga även angripet material på täcket, som tex tomatblad med bladmögel, gurkblad med mjöldagg, ruttna/mögliga grönsaker osv? Om inte, vad gör du med sådant material?

  Har även en fråga jag skrev i ett tidigare inlägg men som försvann när jag tryckte skicka: Det här med växelbruk i kombination med vinterodling av kål, hur gör du i växthuset? Flyttar du runt kålen? Har för mig du skrivit att du inte är så noga utan att bra jord klarar sig, men för en som inte har så bra jord än, vågar en odla kål på samma ställe varje vinter i växthuset eller är det bäst att hitta på någon typ av växling? Har du isf några bra växthusxäxelbruksidéer om en har ett litet växthus?

 3. maryann.fargo skriver:

  Ett till tips på hur man kan täckodla i ett växthus är kanske att göra det under tiden man odlar vissa grönsaker? Det är ju visserligen första året för mig med tunnelväxthus... så jag är ingen expert.
  Jag har täckodlat hela tunneln under sommaren. Längs långsidorna växer höga tomater och fram finns krukor med chili eller låga busktomater. I mitten bädden växer/växte melon och gurka. Nu när gurkan drabbats av spinn åkte den ut. Den täckodlade ytan har nu täckts med ett lager jord. Här ska jag så bland annat rädisor och spenat.
  Håll tummarna för att det funkar!

 4. petra.wolf skriver:

  Under tomater och gurkor är det hyffsat lätt att täckodla men när gurkodlingen tagit slut så vill jag precis som dig odla småblad över hela ytan. Jag försöker att låta isär de olika växterna i växthuset för att undvika smittor och få rena växtföljder dvs tomatbladen hamnar kring tomatplantorna och kålblad kring kålplantorna mm. När jag nu tog bort gurkodlingen skrapade jag bort täckmaterialet som var kvar tryckte ner alla gurkväxtdelar (blev ganska mycket) samt lite annan gödsel la tillbaka täckmaterialet och toppade med lite jord. Sedan har jag sått nya blad (spenat och vintersallad mm) tänker som så att jag får med fördelen med den extra bladmassan tillskottsnäringen från täckolingen. Men jag missar täckodlingens fördel när det gäller ogräsrensningen men den är ändå små då jag sått så tätt. Så jag låter täckodlingen hamna ett lager ner och förhoppningsvis så tillför jag jorden tillräckligt mycket ändå även om det inte ligger på toppen under de perioder jag odlar småblad.

 5. hellberg.marita skriver:

  Jag täckodlar i mitt växthus sommartid med gott resultat, gräver ner under höst/vinter och odlar vidare! Gräskipp!

 6. hellberg.marita skriver:

  Gräsklipp! Naturligtvis!

 7. […] Tomatblasten. Går den att att använda? Javisst, jag använder den att täcka jorden med i tunnelväxthusen. Läs om täckodling i tunnelväxthusen här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *