Tänk på hösten redan nu - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tänk på hösten redan nu

 

Skyddade växtplatser i Skillnadens Trädgård, oktober 2013.

Jag skulle önska att alla de grönsaker som ska växa i köksträdgården under hösten kunde stå på en sammanhängande yta. En höstplantering. Som jag odlar är det dock omöjligt, saker och ting sås, planteras och växer där det råkar finnas plats för tillfället, fast ändå med hänsyn till växtföljden jag har.

De saker som ska stå länge i köksträdgården, och som dessutom är dåligt rustade för frost, planteras eller sås i lådor som kan täckas med lock. Det gör väldigt mycket för växten att skyddas både natt och dag från kalla temperaturer. Skörden blir både större och senare om de får lite täckning.

I Skillnadens Trädgård använder jag pallkragar med lock och egenbyggda mindre lådor med lock för sena bladgrönsaker, rädisor och annat som inte är så högväxt.

Jag har också några mindre odlingstunnlar som jag använt några år. De är endast 30 cm höga och rymmer en del grönsaker. Dessvärre tycker jag inte att de är så bra. Det smiter in kyla under plasten och dessutom är det svårt att hålla kvar tunnlarna i backen när höstvindarna (och vårvindarna) drar över landen. Grönsakerna får inte heller ta del av höstregnen och det blir klurigt med vattningen.

På friland växer sena kålsorter, spenat, rotsaker, piplök, vintersallat och en del annat kvar under hösten. Utan extra skydd i form av dukar eller lock.

Eftersom det växer i stort sett överallt i köksträdgården måste jag tänka noga på hur jag ska använda ytan för att få den sena skörden jag så gärna vill ha. Det är ett mycket bra sätt att så grönsakerna innan, det som går, och sedan plantera ut då det blivit plats om några veckor. Nu under hösten är det egentligen bara spenat, rädisor och vintersallat som jag direktsår. De gror superfort och växer i raketfart! Och det bästa av allt - det går nästan inte att ha för mycket av just spenat, rädisa och vintersallat!

Se till att göra ordentliga sådder nu så du har något att fylla de skördade ytorna med då det är dags!
/Sara Bäckmo

29. juli 2014