05. februari 2015

Tankemässig omställning för att bli självförsörjande på grönt

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen i tanke och handling är svår att göra, mycket svårare än att rent praktiskt odla de grönsaker vi behöver.

 

September

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen är svår att göra. Den är till och med svårare än att rent praktiskt odla maten det handlar om.

Innebörden i att vara självförsörjande på grönsaker är något som förändrats under tiden jag odlat för självhushållning i Skillnadens Trädgård. Då jag påbörjade min resa våren 2011 tolkade jag begreppet självförsörjande som att vi alltid skulle ha obegränsad tillgång till i princip alla grönsaker vi ville äta, oavsett årstid. Det är nog precis den uppfattningen som gör det svårt för gemene man att förstå vilka möjligheter det faktiskt finns när det gäller att odla för självhushåll på 2000-talet. Vi är så vana vid att ha tillgång till allt alltid att vi glömmer bort att det finns andra förhållningssätt som är minst lika bra. Om inte bättre.

Nu några år senare är innebörden i en självförsörjande köksträdgård något helt annat än då jag skapade den här köksträdgården. På vår villatomt odlar jag alla grönsaker vår familj behöver under sju av årets månader, under den perioden köper vi inte en enda grönsak. Dessutom äter vi egenodlade grönsaker under hela resterande del av året, men då behöver vi stödköpa lite grönt. Vi är självförsörjande under större delen av året.

Detta innebär inte att vi har tillgång till alla slags grönsaker under hela den tiden. Vi äter det som finns och låter bli att äta det som inte finns. Ibland äter vi helt enkelt inte tomater, gurka, kål, potatis eller vad det nu kan tänkas vara om det inte finns att skörda. Men under de kortare perioder det är tomt på till exempel bönor under vår och försommar kan jag lätt ersätta det med annat ur vårt trädgårdsskafferi. Under våren äter vi till exempel kopiösa mängder sallat och gröna blad. Då behöver vi inte sakna bönorna, innan dessa hunnit mogna i mitten av sommaren.

Att avstå en del mat periodvis är den stora nyckeln till att vara självförsörjande. Den omställningen i tanke och handling (handling i dubbel bemärkelse...) är svår att göra. Den är till och med svårare än att rent praktiskt odla grönsakerna jag talar om.

Du som har en normalstor villatomt skulle med ganska små medel kunna klara av att odla grönsaker för husbehov under ett gäng månader om året och då skippa att handla grönsaker i butik. Den största ansträngningen är inte att rent praktiskt odla grönsakerna utan att hitta ett sätt att involvera odling och skörd i livet och matlagningen. Det är ett roligt tankearbete. Våga ge dig på det!
/Sara Bäckmo

5 svar till “Tankemässig omställning för att bli självförsörjande på grönt”

  1. Carina skriver:

    Ha, den där omställningen har verkligen tagit mig på allvar! Nu är vi "bara" självförsörjande under sommarmånaderna, men även under resten av året har det blivit så att jag mest handlar sånt som är i säsong! Mycket svenskodlade rotfrukter så här års t ex, och mindre bladgrönt och tomater.. Man får verkligen ett helt annat perspektiv på grönsakskonsumtion!

  2. Carina skriver:

    Ha, den där omställningen har verkligen tagit mig på allvar! Nu är vi "bara" självförsörjande under sommarmånaderna, men även under resten av året har det blivit så att jag mest handlar sånt som är i säsong! Mycket svenskodlade rotfrukter så här års t ex, och mindre bladgrönt och tomater.. Man får verkligen ett helt annat perspektiv på grönsakskonsumtion!

  3. Gunilla skriver:

    Ja, i väntan på större och bättre skördar övar vi genom att bara handla sådant som hade kunnat växa i trädgården.
    Visst, det händer att vi köper någon enstaka paprika eller gurka, men då är det att betrakta som lyxkonsumtion!
    Men det var som du säger ingen självklarhet, det sved lite i början. Men å andra sidan - hur goda är de köpta vintertomaterna egentligen?

  4. Gunilla skriver:

    Ja, i väntan på större och bättre skördar övar vi genom att bara handla sådant som hade kunnat växa i trädgården.
    Visst, det händer att vi köper någon enstaka paprika eller gurka, men då är det att betrakta som lyxkonsumtion!
    Men det var som du säger ingen självklarhet, det sved lite i början. Men å andra sidan - hur goda är de köpta vintertomaterna egentligen?

  5. Elisabeth Wettervinge skriver:

    Jag har reflekterar över att detta med storleken på tomt/yta som enligt beräkningar krävs för att vara självförsörjande, och att dessa ytor kan vara något som stoppar en med att komma igång. En familj som vår, två vuxna och fyra barn, som inte äter kopiösa mängder med grönsaker kanske inte heller behöver 500 kvm tänker jag.
    Denna insikt - att vissa faktiskt äter mer grönt än andra - gav mig inspiration att utforska hur långt vi kan komma genom att använda den ytan vi har att tillgå, för att odla så mycket mat till min familj som jag helt enkelt får plats med.
    Så alltså kan kanske gemene man komma väldigt långt på betydligt mindre ytor än vad beräkningar säger om man satsa är på de grönsaker som man vet äts av alla i familjen och sen även följer årstiderna bättre.
    Det kanske är den tanken som krävs för att starta odlandet med självhushållande som mål.
    (Sen vet vi ju alla att alla odlare förr eller senare spårar ut och vill ha mer och mer plats för alla roliga saker man måste odla men det är en annan diskussion!)

    Så tänker jag i alla fall, och jag är sååå otroligt glad för att jag hittat dig som inspiratör och får följa dig här och lära mig så mycket av dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *