Tätt, tätt står grönsakerna i varmbänken - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tätt, tätt står grönsakerna i varmbänken

Här är veckans klipp från Skillnadens Trädgård - jag visar hur jag sår och planterar årets varmbänk.

Varmbänken har hunnit bli varm. Och sen något svalare. När temperaturen ganska nära ytan nådde drygt trettio grader lade jag på jord, vattnade och gjorde mig redo att så och plantera. I veckans klipp visar jag några tips och tankar om hur varmbänken kan odlas.

 

 

Har du svårt att se klippet i spelaren ovan finns det att se på YouTube: Dags att så min varmbänk. Prenumerera gärna på kanalen så missar du inget nytt, använd länken för prenumeration här.

Grönsakerna jag odlat i varmbänken i år är alltså: majrova, rädisa, sallat, spenat, svartkål, dill, rucola, trädgårdsmålla, betor (för blastens skull), trädgårdsportulak och basilika. Alla utom portulak och basilika är snabbväxande, men jag räknar med att både portulak och basilika hinner ge skörd innan juni och om de inte ryms i bädden när annat planteras är de lätta att plantera om. Basilikan är en vild chansning, jag har hört att de kan ha svårt att klara det fuktiga klimatet.

 

Värmen steg ytterligare
Några dagar efter att bädden planterades väntade en stor överraskning. Termometern, en kött-termometer nerstoppad cirka 30 centimeter ner i bädden, rusade upp i 87 grader och steg sedan ytterligare något. Jag kliade mig i huvudet förstås men drog slutsatsen att det antagligen tog lite tid för löv och spån att komma igång. Nu har den legat på nästan 90 grader i flera dagar, men fortfarande visar termometern på jorden (ja, jag har två...) 15 grader så det är ingen risk att grönsakerna bränns sönder.

 

Bild på termometerns display som visar 87 grader.

Nere i bädden är det fortfarande supervarmt, men betydligt svalare längre upp mot ytan.

 

Tilltittning flera gånger om dagen
Rädisorna i bädden har redan tittat upp. För säkerhets skull går jag ut och gluttar lite under locken många gånger om dagen. Det är så himla spännande!

Nu är det plusgrader i tunnelväxthuset både dag- och nattetid så jag har inte brytt mig om att täcka bädden med filtar och täcken under nätterna. Eftersom det inte varit någon sol att tala om som gjort värmen under locken olidlig eller särskilt fuktig har jag inte heller vädrat, annat än de glipor som så att säga vädrar bädden av sig själv.

Det är lika roligt som vanligt med en varm varmbänk och jag är så glad att jag fick hjälp att göra den i år när jag är gravid. Höjden på bädden är helt fenomenal och underlättar jättemycket nu när det är obekvämt att böja sig ner. Nu hoppas jag att sådderna tittar fram en efter en och sätter fart så att vi kan börja skörda i mars. Eller... jag har faktiskt redan lovat Otto att han ska få en söndagsmacka med nyskördad sallat på. Han längtar!

Om du missat klippet där jag visar hur vi gjorde varmbänken i tunneln så kan du se det här.

 

 

Alla inlägg om årets och tidigare års varmbänkar finns här på bloggen under taggen Varmbänk. Senaste inläggen om årets varmbänk är:

Isolerar mot vinterkylan
När en varmbänk går åt pipan
Så har vi gjort årets varmbänk
Varmbänk i tunnel - klar

Läs gärna och hör av dig om du har några frågor. Kan också tipsa om Facebook-gruppen Odla i bänk där mängder av varmbänksodlare delar supernördiga bilder och fakta om sånt som funkar och inte funkar. Vansinnigt roligt!
/Sara Bäckmo

24. februari 2016

16 svar till “Tätt, tätt står grönsakerna i varmbänken”

 1. Cecilia Lejon skriver:

  min varmbänk vill inte gå upp mer än till 20 grader, är det någon ide`att så i jord? eller vad ska jag göra åt eländet?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Om du provat de olika varianterna jag föreslår i inlägget När en varmbänk går åt pipan tycker jag att du ska lägga på jord och så ändå. 20 grader är ändå en fin skillnad mot utetemperaturen. Lycka till Cecilia! /Sara

 2. Angie skriver:

  Himla spännande att följa din varmbänk =) Och så bra tips för hur man ska tänka vid sådd i varmbänk för oss nybörjare^^

 3. Angie skriver:

  Hej Sara!
  En liten skräckslagen amatör som verkligen har panik med varmbänken...
  Grävde ett 40 cm djupt hål i höstas för min varmbänk. Täcktes bara med gamla garderobsdörrar och en matta. Idag lyfte jag på ekipaget och hittade 5 cm tjock is, och under isen MASSA vatten! Har öst vatten, så nu är mitt hål fyllt med ca 10 cm suglera...
  Du som anlagt många varmbänkar, blir dina också såhär blöta eller vad är det för allvarligt fel med mitt hål och vågar jag lägga i halm och hästskit?!?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, vad tråkigt! Dessvärre är det nog så att platsen du valt är alldeles för blöt. Med så mycket vatten i kommer det ju att bli ett riktigt blöthål för din odling och det är ju inte så bra. Skulle du kunna välja en annan plats i trädgården och göra varmbänken där, rakt på gräsmattan utan att gräva först? Så hade jag nog valt att göra. Surt på allt arbete du gjort med att gräva, men om det redan nu är så blött kommer det nog att rinna till en del vatten under vårregnen också. Hälsningar Sara

 4. Ingela skriver:

  Mina varmbänkar vägrade stiga högre än 10 grader, så jag gav upp!
  Nu har jag börjat så i dem, så du som bara fick 20 grader lan säkert göra det med om nu inte Sara har något bättre förslag!?

 5. Sara Lindenberg skriver:

  Vad är knepet för att få så fantastiskt fina förstådda plantor? Hur gamla är de? Vad använder du för jord när du sår? Gödslar du dem under uppdragning?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh vad roligt att du hissar mina plantor! De såddes i januari, i vanlig planteringsjord på påse. Omskolade en gång i större kruka med planteringsjord också. Ingen extra gödning. Däremot har de stått under extraljus hela tiden sedan de kom upp. Nu frodas de i varmbänken och jag har lovat barnen sallat på mackorna till helgen =) Hälsningar Sara

 6. Anna skriver:

  Hej! Har precis funnit din fantastiska blogg och blir så inspirerad, imponerad och peppad. Tänker att våra små odlingslådor kan utvecklas och utökas och vår stora gräsmatta lätt kan bli grönsaksmekka istället. 🙂
  MEN. I nästa tanke slår verkligheten mig som en käftsmäll och jag inser att det kommer bli ett helvete eftersom vi har miljarders mördarsniglar. ??? Har ni inga sådana? (Lyllos er isf!!!) Om ni har, vad gör du åt det och hur? Vill också kunna så och plantera på friland.

 7. Kitty skriver:

  Vilka sorter är det du har uppdrivna på första bilden? Närmare sagt den lila-färgade i pluggen och den låga rödstjälkiga framför salladen? Ser så frodigt ut!
  /Kitty

 8. Angie skriver:

  Hej igen!
  Jag har ju ganska liten yta i trädgården och vi har massa snö så att hitta en annan plats nu är inte det lättaste :S
  Funderar på att klä in gropen i plast är det en super dum idè ellet kan det funka en säsong? Och hoppas på det bästa att vattnet försvinner lättare när det kommit material i gropen?//Angie

 9. Angie skriver:

  P.S glömde skriva i förra kommentaren, eller skulle det funka om man fyllde igen gropen en bit upp med jord? Har ju ganska mycket planteringsjord över..Och den är 40 cm djup nu, så om man fyllde igen den till 30/20 cm skulle det hjälpa? Eller kommer det alltid vara ett blött lerhål där nu? :S//Angie

 10. Ingela skriver:

  Tror du jag kan börja vänja mina inne plantor till tunnelväxthuset nu eller är det för tidigt? Har många kålplantor inne! 10 grader i varmvänken janskw är för kallr?

 11. Cecilia Kulneff skriver:

  Hej Sara,

  Jag skulle gärna vilja prova på att odla sallat i mitt land, men är ingen jättefan av sallat sen tidigare ffa eftersom många är beska och det gillar jag helt enkelt inte, och övriga (läs köpt isberg) har jag tidigare tyckt vara rätt meningslösa grönsaker. Men jag vill gärna lära mig, hemodlat är säkert mycket godare än köpt! Det finns så många olika sallatsvarianter, vilken sort ska jag välja? Jag har försökt söka på din blogg men inte hittat något om sorterna, har du några tips eller kan hinta om något inlägg du gjort i ämnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *