Tävla om boken Skillnadens skörd!

Dela ditt bästa recept på trädgårdsmat och vinn både bok och en riktigt fin publicering av ditt recept på Skillnadens. Det är dags för en ny boktävling (pågår till och med 29 juli) och det är min receptbok Skillnadens skörd och receptpublicering som lottas ut. Hoppas du vill vara med!

Ett kollage med bilder och texten tävling

 

Som en liten sommar-happening i Skillnadens olika kanaler gör jag varje månad en tävling och lottar ut fyra exemplar av var och en av mina böcker. Nu har turen kommit till min recept-bok Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om.

Boken är fylld av recept och beskrivningar på vardagsmat som går att laga av allt det fina som trädgården ger. Dessutom beskriver de olika kapitlen hur jag försöker planera odlingen så att det finns något att skörda under hela året. Boken kom ut sensommaren 2017 och det är Maria Fors Östberg, förstås, som tagit alla de fina bilderna.

 

Ett bokomslag med Sara i arbetskläder

Så här ser bokomslaget ut till Skillnadens skörd. Nyskördad rödkål i handen och en bebis i sele på magen. Hösten 2016. Fotograf Maria Fors Östberg.

 

Så här går tävlingen till

Delta i tävlingen genom att kommentera det här inlägget på sarabackmo.se eller på Skillnadens Facebook och dela ditt bästa recept på mat som du tillagar av trädgårdens skörd nu under sommaren. Det är kul, men inget måste, om så många som möjligt av ingredienserna går att hitta svenskproducerade. Du behöver dock inte bifoga bild till ditt recept.

Vi utser åtta vinnare i den här tävlingen. Alla åtta vinnare får sina recept publicerade med bild (av fotograf Maria Fors Östberg) och text på sarabackmo.se under sommaren. Fyra vinnare får dessutom boken Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om.

Tävlingen pågår till och med 29 juli och vinnarna presenteras den 30 juli här på sarabackmo.se och på Skillnadens Facebook. Genom att delta i tävlingen godkänner du att receptet publiceras på sarabackmo.se.

 

Böcker och recept från Skillnadens

För dig som är nyfiken på mina böcker och kanske vill köpa till dig själv eller andra, så finns alla böckerna i  min egen webbutik här på sajten. Alla böcker som säljs är signerade.

 

Böcker i Skillnadens webbutik

 

I augusti är månadens erbjudande till er som är medlemmar på sajten jättefint pris på nya boken Odlingskalender som kommer i september. Mer info om det 1 augusti.

Här på sajten publicerar jag flera nya recept varje vecka, med mat från trädgården under hela året. Recepten är indelade i kategorier efter både typ av maträtt, årstider för skörd och ingrediens. Lätt att hitta eller söka efter förslag på mat oavsett säsong.

 

Recept i Skillnadens receptsamling

 

Hoppas du vill vara med och tävla den här veckan. Ser fram emot att ta del av många kreativa förslag på mat från våra härliga trädgårdar. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

 

22. juli 2019

26 svar till “Tävla om boken Skillnadens skörd!”

  1. Daniella Zeybrandt skriver:

    Hej Sara!

    Mitt namn är Daniella och jag är 22 år gammal. Jag och min sambo har precis flyttat in i ett fantastiskt hus mitt ute i skogen med inredd lada, växthus och stor trädgård med fantastiska möjligheter till odling. Tack vare dig har jag insett hur roligt och spännande det är att odla och målet är att vår familj i framtiden ska bli så gott som självförsörjande. Tack för all inspiration och ditt sätt att göra odling spännande, pedagogiskt och välgörande för själen.

    Här nedanför kommer ett av min och min sambos favoritrecept Grönkålspasta:

    • Svenskt smör till stekning
    • En halv fint skivad lök
    • En riven vitlöksklyfta
    • En rejäl näve Grönkål
    • 5 dl Svensk grädde
    • Ca 1 dl Svensk riven ost
    • Ca 1 näve Valnötter
    • En nypa Salt, Svartpeppar, Muskotnöt

    1. Skiva löken och riv vitlöken. Hacka valnötterna och lägg i lök, vitlök och valnötter i stekpannan med lite smör. Stek på svag värme tills det fått fin färg.
    2. Hacka grönkålen och lägg i stekpannan. Blanda runt och häll i hälften av grädden. Låt puttra på låg värme en stund.
    3. Häll i resten av grädden samt osten. Häll i lite salt, svartpeppar och muskotnöt. Blanda och glöm inte att smaka 😉
    4. Servera gärna med hemmagjord pasta eller köp svensk pasta i butik.

    Ha en fin dag!

    Med vänlig hälsning, Daniella

  2. Elisabeth skriver:

    Mitt bästa trädgårdsrecept går supersnabbt att göra och är så himla gott. Det är en rätt som bygger på fyra ingredienser:

    Gnocci
    Halloumi
    Vaxbönor
    Vitlök

    Utöver de fyra grundingredienserna lägger jag till grönsaker som finns hemma för stunden, och som gärna ger lite fin färg till rätten, till exempel tomater (färska eller torkade), gräslök, edamamebönor, färsk spenat, basilika eller andra blad eller örtkryddor.

    Såhär gör jag:

    1: Finhacka vitlöken.
    2: Tärna halloumin och stek bitarna i lite olja på medelvärme.
    3: Medan halloumin börjar stekas, förväll vaxbönorna tillsammans med gnoccin. När gnoccin flyter upp till ytan är den klar.
    4: Lyft över vaxbönorna och gnoccin till stekpannan med en hålslev och tillsätt den hackade vitlöken, eventuella andra grönsaker och en rejäl klick smör. Stek alltihop tills gnoccin fått lite fin färg och stekyta. Salta efter behag.

    Klart på tio minuter och går att variera i det oändliga efter vad som finns skördeklart i landen.

  3. Christina Andersson skriver:

    Jag skulle vilja vara med i denna tävlingen åt min mamma. Varje sommar gör hon en sånn underbar grönsakssoppa på de olika grönsaker hon odlar. Kan tyvärr inte exakta receptet då det är min mammas men vet att det är bl a morot, sockerärtor, potatis, blomkål och mjölk i. Den är så underbart god, kanske just för att det är hennes egna odlade grönsaker och att man endast bjuds på den en gång om året.

  4. poulsenjennie skriver:

    Hej, här kommer mitt bästa recept

    *zucchini
    *gravadlax
    *gullök
    *vitlök
    *olja
    *citron
    *Creme fraiche
    *sockerärtor
    *dill

    1, gör långa strimlor av zucchinin
    2,strimla laxen. Finhacka lök och vit lök, stek i olja så den blir mjuk
    3, tillsätt Creme fraiche, citron, dill och sockerärtor, krydda efter behov. Låt små puttra i några minuter
    4, tillsätt laxen och häll sedan såsen över zucchinin så den mjuknar
    (det går även att snabbt lägga i zucchinin i kokande vatten i fall man vill det istället) super gott och enkel mat, passar både till lunch och middag och går otroligt snabbt att laga, brukar även alltid ha färdigstrimlad zucchini i frysen

  5. Helene beckman skriver:

    Hej jag har som vanligt sätt alldeles för mycket.och har nu massor( för vår familj) med kålrot. Skulle ha matfrämmande en kväll och funderade på vad jag kunde bjuda på med kålrot. Gjorde pommes frittes.
    Stavade kålroten. Kryddade med rökt paprikapulver hot. Salt och peppar. Blandade runt dom i potatismjöl. In i ungen på 250 gr i ca 20 min. Blev jättegott.

    Men funderade just nu på om man även kan göra falafel liknande bullar om man får rotmos över...... Hummm...de ska jag prova.

  6. Aila Thorsander skriver:

    Sonen lärde mig att äta spenat med detta enkla och fantastiskt goda recept.
    Fräs massor med spenat och några vitlöksklyftor. Lägg i smord ugnsform. Täck med skivad kassler ( eller broccoli) och häll på en ostsås av västerbotten. In i ugnen och klart på 20 min.

  7. Linda skriver:

    Hej Sara!
    Kommenterar alldeles för sällan på bloggar, men nu kan jag inte låta bli för din bok är jag supernyfiken på. Recept ligger mig lika varmt om hjärtat som din trädgård för dig tror jag, och tack vare dig så har min köksträdgård nu utökats tiofalt (är fortfarande inte så stor men ändå). Jag har några favoriter på att ta hand om frukter och bär, bland annat ett recept på Aroniamarmelad (https://godatankar.com/2018/10/19/aroniasylt-aroniamarmelad/) eftersom det är ett bär många inte ens vet är ätligt, inte här omkring i alla fall där folk bara har det som en häckväxt.
    På min blogg finns det receptet, eller favoriten plommonmarmelad med konjak (https://godatankar.com/2015/09/28/plommonmarmelad-med-cognac-och-ingefara-batch-2/) . Vill man ha en snabb lunch så är det bästa som finns en färsk pasta med ugnsrostade tomater och vitlök! (https://godatankar.com/2018/07/26/farsk-pasta-med-ugnsrostade-tomater-och-vitlok/)
    Jag har lagt med länkarna om man vill se bilder på recepten, men här kommer pastareceptet i fullo:
    Färsk pasta med ugnsrostade tomater och vitlök, 4 personer, 30 mniuter

    Färsk pasta för 4 personer – jag valde spenat- och ricottafylld tortelloni.

    800 g småtomater av god kvalitet, gärna varierande sorter
    10-15 små eller delade vitlöksklyftor
    3-4 msk olivolja
    parmesanost
    ca 1 dl hackade örter med lite citron på, jag tog persilja men det är gott med tex basilika eller koriander med.
    ev. 1 finskuren färsk chili
    salt
    peppar

    Sätt ugnen på 200 grader. Halvera alla tomater och lägg med den rundade sidan neråt i en ugnsform du gnidit in med lite olivolja. Lägg ner de små vitlöksklyftorna med samt ev. chili, ringla sedan över rikligt med olivolja, salta och peppra. Ställ in mitt i ugnen i ca 20 minuter (kolla så inte vitlöken blir bränd). När det är ca 5 minuter kvar kokar du din pasta (eller ja, det beror ju på hur länge just din pasta ska koka). Hacka örterna och droppa över lite citron och riv parmesanost. När pastan är klar häller du av den och häller ner tomaterna med sin saft i pastan och rör om försiktigt. Voilá!

    Mina barn ville inte ha persilja så den och parmesan serverade jag bredvid. Så. Galet. Gott!!!

  8. Katinka skriver:

    Så kul! Jag är en omstartad odlare (tack vare Sara) som hatar att kasta all blast som blir (även om den gör nytta på komposten). Här kommer en blastpannkaka som passar den som liksom jag undviker gluten.
    Ingredienser:
    En rejäl bunt rödbetsblad (utan stjälkar). Koka i saltat vatten 3-4 minuter. Pressa ur så mycket vatten som möjligt. Hacka. Förvälld och urkramad vikt 150 g.
    Blanda 2 dl kikärtsmjöl, 1 dl havremjöl, 2 tsk Saras örtsalt (alt 1 tsk vanligt salt).
    Vispa 2 ägg med 4 dl havremjölk, blanda ihop med mjölblandningen.
    Blanda i rödbetsbladen.
    Mixa allt med mixerstav.
    Stek lite mindre pannkakor i smör eller olivolja. Vänd och strö riven ost eller fetaost över den färdigstekta sidan. När osten börjar smälta, rulla ihop pannkakan och servera.

  9. Katinka skriver:

    Och vad skulle jag göra med rödbetsstjälkarna som blev kvar? De har en lite bittrare smak än bladen men är mjälla och felfria. Jag älskar okomplicerad mat som är god, mättande och går fort att tillaga men ändå har det där lilla extra. Att slänga matrester har jag svårt för, så om det blir lättanvända rester är det ett extra plus.
    Både blastpannkakorna och stjälkfrittatan är goda att äta kalla med blandad sallad och kanske en aioli eller gräsdfilsås.
    Stjälkfrittata!
    Jag skar ner stjlkarna i mindre bitar som kokades mjuka i saltat vatten. Allt fick rinna av i en sil och mixades sedan med mixerstav. Massan fick vila en stund i en bunke och lakvattnet som bildades hälldes bort. Kvar blev 200 g stjälkmix.
    Detta blandades med 4 vispade ägg, en stor riven potatis, 1/2 finhackad röd lök och 1 tsk sellerisalt (eller halva mängden vanligt salt).
    Skeda med matsked upp i stekpanna. Smeten är lättflytande, det blir fem tunna ”biffar” eller tjocka plättar i pannan. Stek i smör eller olivolja på båda sidor.
    Servera med turkisk yoghurt eller creme fraiche smaksatt med pepparrot på tub.

  10. Lena Karlsson skriver:

    Vilka bra tips man får av Sara Bäckmo!
    Jag har fullt upp med mangoldskörden.
    Här kommer ett recept för att ta tillvara den breda stjälken av mangolden. En underbart god soppa:

    200 g - 300 g mangoldstjälkar
    6 dl grönsaksbuljong
    1 liten gul lök el schalottenlök
    Smör el olivolja
    4 msk - 0.5 dl vitt vin
    2 dl vispgrädde
    Ev vetemjöl till redning
    Salt o vitpeppar
    Pressad citron
    Slätbladig persilja

    Klipp mangoldstjälkarna i mindre bitar och fräs den i olja så att vätskan försvinner. Fortsätt fräs den tillsammans med finhackad lök.
    Red ev med lite vetemjöl om man vill ha tjockare soppa.
    Tillsätt grönsaksbuljong, grädde och vin.
    Koka upp under omrörning.
    Låt småkoka 10 - 15 min.
    Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Garnera med persilja.

    Serveras gärna med nybakt bröd eller som förrätt.
    Mvh Lena Karlsson

  11. Lena Karlsson skriver:

    Kommentar till mangoldsoppan.
    Används färsk mangold ska den förvällas först.
    Används fryst mangold ska den bara tinas först.
    Mvh Lena Karlsson

  12. Petra Roeland skriver:

    Det här receptet resulterade i en färgrik matfest hemma hos oss. Vid tillagning likaväl som måltiden. Mangold- rödbets- och morotspannkakor är mina barns favoriter från odlingen.

    Alla trädgårdars pannkakor

    6 dl mjölk
    3 dl mjöl
    3 ägg
    ev. 0,5 tsk salt
    ca 2 msk smör
    175 g mangold/spenat

    1. Kör grönsaken med 1 dl mjölk i en mixer tills den blir slät.
    2. Häll i allt mjöl och mjölken lite i taget så det blandas väl.
    3. Tillsätt ägg och salt.
    4. Smält smöret och tillsätt i smeten.
    5. Stek pannkakorna på medelstark värme, på båda sidorna.

    Serveras med t.ex. sirap eller ost eller favorit toppingen.

    Variation: finriven rödbeta/morot/potatis/eget val från vad trägården har att erbjuda. Gör man pannkakssmeten separat kan man ganska enkelt steka pannkakor i olika färger.

  13. Lena Härd skriver:

    Rotfruktspaj
    125 g smör
    3 dl siktat dinkelmjöl
    1 msk kallt vatten

    1 morot (80-100g)
    1 palsternacka (125-150g)
    150 g rotselleri
    150 g rökt bog, tärnad
    0,5 dl hackad dill
    2 dl strimlad purjolök
    2 dl riven västerbottenost

    3 ägg
    3 dl mjölk
    0,5 tsk salt
    1 krm malen vitpeppar

    Blanda mjöl och smör, tillsätt vattnet.
    Tryck ut degen i stor pajform, nagga. Förgrädda i 10 min i 200 degC.
    Skär grönsakerna i tunna skivor. Förväll i lättsaltat vatten 5 min. Låt svalna.
    Blanda rotfrukter, bog och purjolök i skalet. Strö över dill och ost.
    Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över grönsakerna.
    Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
    Servera med grönsalllad.

  14. Camilla Jansson skriver:

    Jag vill gärna vinna boken! Visserligen har jag den redan men den skulle bli en gåva till en kär vän som jag vill inspirera till att börja odla sina egna grönsaker. Laga god mat på grönsaker gör hon gärna, häromdagen fick jag frågan om vad hon skulle göra med fin fänkål som hon köpt. ?

    Mitt bästa och nyaste recept är på en sallad av kål.

    Ångkoka blad från kål. Jag har testat både spetskål och savojkål. Tillsätt mycket dill och salladslök. Häll över en citronvinegrette på olja, balsamvinäger (gärna vit), saft av citron och örtsalt. Klicka över stenbitsrom för sältan (jag har även använt kapris istället) och gärna lite chips av palsternacka, potatis eller rödbeta.

    En stor favorit över för sambons som inte äter så mycket grönsaker. ?

  15. Ozzo Sundman skriver:

    Jag älskar allt som innehåller pasta av något slag och speciellt lasagne. Vad som hamnar i tomatröran beror helt på vad som finns att tillgå men grunden består av:
    300g köttfärs/qournfärs
    300g riven squash
    300g kål (t.ex. broccoli/grönkål)
    4-6 morötter
    2-3 gula lökar
    3-4 tomater
    1st chili
    1pkt krossade tomater
    1st burk kikärtor
    2st grönsaksbuljongtärningar
    Spiskummin
    Paprikapulver
    Vitlökspulver
    Vitpeppar
    Lasagneplattor
    Riven ost
    2pkt Smaksatt färskost (t.ex. paprika eller örter)

    Kött- och grönsaksröra:
    Fräs köttfärs och hackad lök. Tillsätt paket med krossade tomater samt tärnade färska tomater och morötter. Dela chilin i två halvor och lägg i. Tillsätt kikärtor, riven squash och buljongtärningar.
    Låt koka en stund för att reducera bort vätska.
    Tillsätt hackad kål och kryddor och låt koka tills kålen är mjuk och röran är tillräckligt reducerad (smaksak. mer vätska = blötare lasagne).

    Montering:
    Börja med kött- och grönsaksröran i botten av en ugnsfast form. Klicka på färskost ovanpå. Lägg sedan på lasagneplattor följt av kött- och grönsakssås och klickar av färskost. Upprepa tills formen är full och avsluta med ett lager riven ost.

    Övrigt:
    Denna röra lämpar sig väl att ätas som den är med pasta, bakas in i smördeg som piroger, som fyllning i raviolli alt. i paj.

  16. Linda skriver:

    Hej Sara!
    Jag har ingen kunskap alls kring detta men fann din blogg och vill verkligen lära mig mera om att äta nyttigare och odla så jag kommer att följa din blogg och låta mig inspireras av alla härliga recept.
    mvh
    Linda

  17. Britt Johansson skriver:

    Hej Sara, du outtröttliga inspiratör!
    Nu har jag försökt skicka recept två gånger sittande ute i värmen med "paddan" i knäet, det gick inte så bra så nu gör jag ett tredje försök inne vid datorn!

    Eftersom du bor i Småland, där jag en gång föddes, så vad passar väl bättre än Ostkaka?
    Gjord på Squash som det lätt blir alldeles för mycket av. Det är mald mandel i smeten, tyvärr ingen miljövänlig produkt, hasselnötter är kanske bättre och har inte heller provat med solrosfrön. Ostkakan är verkligen god och den går utmärkt att frysa för senare fester!

    Squashostkaka
    1 kg skalad squash eller pumpa kokas mjuk i lite vatten, får rinna av och sedan mixas.
    Blanda:
    4 ägg
    1/2 -1 dl socker
    4 msk vetemjöl
    1 dl mald mandel
    5st rivna bittermandlar
    Rör sedan ner squashen i smeten, häll i smord form och grädda i 200 grader 45 minuter
    Servera med vispad grädde och god sylt som sig bör!

  18. karin skriver:

    Denna snabba, vardagslyxiga rätt kan göras på de gröna blad eller blast som står till buds; mangold, spenat, grönkål eller annat. Jag valde denna gång grönkål.

    Pilgrimsmusslor på grön bädd, 4 personer:

    Beräkna 3-4 musslor per person, finns frysta i affären.
    4 portioner kokt quinoa i grönsaksbuljong
    Strimla det gröna på grönkålen fint (spara stjälkarna till annat projekt), ta mer än du tror du behöver, det krymper ihop när du fräser det i pannan
    Små cocktailtomater
    Olja
    Smör
    Salt
    Peppar
    Vitlök

    Fräs grönkålen i rikligt med god oliv- eller rapsolja och en finhackad vitlöksklyfta. Salta och peppra efter smak.
    Halvera tomaterna och strö över hackad timjan, olja och lite salt.
    Stek pilgrimsmusslorna i rejält med smör så att de blir gyllenbruna och salta lätt.
    På varje tallrik, lägg upp en kulle grönkål toppad med musslorna och gör en ring med quinoa och tomatsallad. Det ser imponerande ut och smakar underbart! En umami-bomb.

    Smaklig måltid! /Karin

  19. Madelene skriver:

    Det godaste just nu... hm.. jag älskar skruffset som min sambo säger, jag hackar kål, paprika, tomat, squash, lök, kålrot och rotselleri. Man tager vad man har för slattar i kylskåpet typ 🙂 ja brukar undertiden som jag hackar steka upp bacontärningar, därefter kastar jag i alla grönsaker och lite vatten, kokar tills de blir torr och gojsigt! Därefter steker ja till så allt får stekyta, kryddar upp med salt peppar och dill, mums! Vitlök är gott till också men inget måste.. jag äter det som det är med en klick creme fraishe ? sambon önskar pasta eller ris till för mättnads skull...
    om trädgården tillåter äter vi detta minst en gång i veckan ? barnen brukar även dom äta med god aptit ?? kram

  20. Mette Helde skriver:

    Då jag var 18 år flyttade jag hemifrån och i julklapp fick jag min första vegetariska kokbok: Vegetarisk Køkken av Kirsten Skårup. Detta var i Danmark, 1983. Boken har följd mig sedan dess tillsammans med ett stort matlagningsintresse speciellt för hälsosam, välsmakande och grön mat.

    Men själv en gourmet kan tappa orken. Trots hög medvetenhet om vegetarismens förträffligheter och ett inte mindre behov för ännu hälsosammare matvanor befann jag mig för något år sedan i något av en receptkris. Mina gamla gröna kokböcker innehöll för mycket kolhydrat i form av ris, pasta och annat fylld och för lite kryddor för min smak. Mina två tonårspojkars bristande lust på grönsaker gjorde inte saken bättre. Jag ville äta mer vegetarisk men varhelt utan inspiration. Av en slump hittade jag tillbaka till Kirsten Skårup. Upptäckte hennes s blogg fylld med färgrika berättelser om mat, hållbarhet och massor med härliga recept på vegetarisk mat till tiden.

    Blev så glav av att se denna vitala kvinna på nu 74 år som fortfarande reser runt i världen och lagar mat och hittar (på) recept, fotar och delar ut av dem på sin blogg och gör kokböcker. Hon har en lika härlig energi och grönsaksglädje som jag nyligen har upptäckt hos dig, Sara. Så inspirerande och generös i sitt förhållningssätt.

    Detta är anledningen till mitt val av recept (och att jag önskar mig att vinna din bok – behöver mer inspiration). Kirstens recept på rödbetshummus fick mig att hitta min egen gröna våg på nytt, fick mig i gång med ”veggemat” och dadaaaaa – en trädgård här i Småland som nu är fylld av bland annat prunkande rödbetor.

    Därför alltså: ”Mitt” recept är lånad av Kirsten Skårup (tack!) med förhoppningen om att hennes blogg kan inspirera här i Sverige (varför inte?) därför länken här: https://kirstenskaarup.dk

    Jag har ändrat ganska lite i receptet så att den passar min smak och har översatt till svenska, förstås!

    Rödbetshummus

    200 g kikärtor
    300 g rödbetor
    1-2 matsked tahini
    1 ekologisk citron (saft och rivit skal)
    3-4 vitlöksklyftor
    1/2 dl linfrö-olja el olivolja
    evt. en nypa chilliflakes
    evt. ½ - 1 matsked mald kumin
    Blötlägg kikärtorna i en skål med gott om vatten 8-10 timmar. Koka dem i nytt vatten i ca 20 min. Rinna av. Du kan även använda kikärtor på burk.
    Koka rödbetorna till de är möra ungefär 40 min. Skala dem.
    Släng kikärtor, rödbetor i bitar i matberedare eller bländare. Lägg i tahini, saft av en halv citron och två matsked rivit citronskal.
    Pressa i vitlöken och lägg i tillsammans med olja och de valda kryddor.
    Gör en pure till det bliver till en slät hummus. Kanske behövs lite vatten. Smaka av med mer citronsaft, salt (och peppar) och mer av de valde kryddor.
    Härligt tillbehör till stekt blomkål eller broccoli, stekt kyckling, eller som dipp till arabiskt bröd med feta och oliver.

  21. ylva_j skriver:

    Det går inte många minuter innan en blir utloggad, men här gör jag ett sista försök att klistra in mitt recept: Nu gör jag ett sista försök i sista minuten efter att ha blivit utloggad ett antal gånger.
    I detta har jag kunnat använda de blad, som är lite ätna eller börjar bli kärva. Använder de blad som finns, mangold, kål, pak choy, stora Little gem-blad, mm.

    Grönabladbullar:
    Förväll lätt eller woka ett par knippen gröna blad.
    Klipp ner allt o förväll i god rapsolja, gärna med löksmak.
    Hacka ner en eller två vitlöksklyftor.
    Klipp också över lite lökblast eller en knippa gräslök mot slutet.
    Kavla ut en rulle smördeg lätt. Pizzadeg, som också finns gluten- och mjölkfri kan också användas.
    Bred ut det gröna över degen. Toppa med lite smulad fetaost - gärna lokalproducerad eller bred över någon färskost t ex med grönsakssmak.
    Rulla ihop och skär lagom stora bitar för att kunna lägga ut som bullar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    Pensla ev med lite ägg och strö över några pumpakärnor eller solrosfrön.
    Grädda i 200 grader ca 15 min eller till ljusbrun färg.

    Mumsiga som mellanmål eller tilltugg. Har blivit populära även hos de familjemedlemmar som
    vanligtvis inte smakar mina wokade grönsaker.

    Ylva Jönsson Rottne och Dyestad

  22. ylva_j skriver:

    Korrigering till inlägget ovan: Fräs bladen i olja i stället för förväll.

  23. ylva_j skriver:

    Åh, soppan som beskrivs ovan är en av mina favoriter. Även min mamma gjorde den alltid en eller max två gånger på sommaren och kallade den ängamat! Morötterna var de små första utgallrade. Någon annan som känner igen detta?

  24. Ida skriver:

    Vilken kul tävling! Fylld med inspiration. Det är ju superviktigt att vara kreativ i köket när en odlar. Mitt enkla men bästa recept är trädgårdspesto! Det går supersnabbt att mixa och pang! så har man lunchen klar.

    I princip kan man göra peston hela säsongen med alla olika typer av gröna blad som går att skörda. Jag brukar plocka:

    Basilika (blandar gärna olika sorter)
    Persilja
    Gräslök
    Amarant/mangold/spenat
    Blast från morötter/rödbetor
    Gärna ogräs (målla, nässlor, kirskål).

    Jag brukar fylla en liten skål med allt grönt (ca. 1/2 l).

    Mixa med stavmixer tillsammans med frön eller nötter. Här är det jättegott att blanda med egenodlade pumpafrön eller solrosfrön. Mandlar/cashew/valnöt går också bra.
    + en vitlöksklyfta, salt, 2 msk citron och olivolja.

    Jättegott på rågbröd och surdegsbröd med tomat, gurka eller en kokt potatis på ((:

  25. Emmy skriver:

    Nu när sommarmorötterna börjar bli skördeklara lagar jag ofta min farmors recept på morotssoppa med kräftost och kräftstjärtar. Den är krämig, god och stor del av grönsakerna i receptet kan nog många odlare hitta ute i sin trädgård vid det här laget.

    6-8 portioner

    800 g morötter
    200 g potatis
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 msk smör
    1 liter vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar
    330 g kräftost
    Dill
    1 burk kräftstjärtar
    Ev crème fraiche

    Hacka vitlök och lök. Skala och hacka morötter och potatis. Fräs vitlöken och löken i smör under ca 3 minuter, tillsätt därefter morötterna och låt fräsa under ca 3 minuter till. Tillsätt sedan potatis, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i ca 15-20 minuter, eller tills att morötterna och potatisen är genomkokta. Mixa soppan slät med stavmixer och tillsätt kräftosten. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Låt soppan koka upp under några minuter och tillsätt sedan den finhackade dillen.

    Servera soppan varm med kräftstjärtar och ev en klick crème fraiche samt ett gott bröd.

  26. […] du se alla recept som skickats in till tävlingen kan du kika bland kommentarerna till inlägget Tävla om boken Skillnadens skörd. En del av recepten har också skickats in då inlägget delats på Facebook, men det är […]

Lämna ett svar till Elisabeth Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *