Tävla om boken Vinterodling

Vill du vara med och tävla om min bok Vinterodling? Gräv fram ditt allra bästa recept på inläggning, sylt, saft, chutney eller annan typ av konservering och dela det med oss. Vinn bok och publicering av recept med vacker bild på sarabackmo.se.

Ett fotomontage med text tävling

 

Under sommaren lottar jag ut fyra ex av var och en av mina böcker. Det har varit uppskattade tävlingar och det känns kul att få bidra med lite bok-glädje till er som följer så flitigt. I augusti är det dags att lotta ut fyra signerade ex av min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt.

Boken är inspiration och en introduktion till att förlänga odlingssäsongen för att ha grönsaker att skörda både tidigt och sent på säsongen, förhoppningsvis både tidigare och senare än du tidigare lyckats odla fram skörd. I boken kan du läsa om hur jag gör i min trädgård och det finns massor av tips som du kan använda som grund i din odling. De fina bilderna är tagna av Maria Fors Östberg.

 

 

Så här går tävlingen till

För att vara med och tävla vill jag att du kommenterar det här inlägget på bloggen eller på Skillnadens Facebook och delar ditt bästa recept på någon slags inlägging. Det kan vara en inläggning av grönsak, recept på sylt, saft, fermentering eller annan typ av konservering av grönsaker, frukt och bär. Du behöver inte bifoga bild till ditt recept men receptet behöver vara fullständigt för att vara med och tävla.

Vi utser åtta vinnare i den här tävlingen. Alla åtta vinnare får sina recept publicerade med bild (av fotograf Maria Fors Östberg) och text på sarabackmo.se under sommaren. Fyra vinnare får dessutom boken Vinterodling - Skörda när det är kallt.

Tävlingen pågår till och med 31 augusti och vinnarna presenteras den 2 september här på sarabackmo.se och på Skillnadens Facebook. Genom att delta i tävlingen godkänner du att receptet publiceras av Sara Bäckmo digitalt och i print.

 

Böcker och recept från Skillnadens

För dig som är nyfiken på mina böcker och kanske vill köpa till dig själv eller andra, så finns alla böckerna i  min egen webbutik här på sajten. Alla böcker som säljs är signerade.

 

Böcker i Skillnadens webbutik

 

I augusti är månadens erbjudande till er som är medlemmar på sajten jättefint pris på nya boken Odlingskalender som kommer i september. Se till att vara inloggad när du handlar i webbutiken så dras rabatten automatiskt.

Här på sajten publicerar jag flera nya recept varje vecka, med mat från trädgården under hela året. Recepten är indelade i kategorier efter både typ av maträtt, årstider för skörd och ingrediens. Lätt att hitta eller söka efter förslag på mat oavsett säsong.

 

Recept i Skillnadens receptsamling

 

Nu håller vi tummarna för ett härligt gäng fina recept-tips! Med årets fina skördar av både det ena och det andra ska det bli kul att prova nya recept när vi gör vad vi kan för att spara delar av skörden. Förra månadens boktävling handlade också om recept och eftersom det var så uppskattat, både av mig och er som läser, bestämde jag mig för att göra ännu en recepttävling - dedikerad konservering. Hoppas ni gillar det!

I september lottar jag ut boken Odla med barn och i oktober har turen kommit till nya Odlingskalendern.
Ha en härlig helg!
/Sara Bäckmo

 

23. augusti 2019

19 svar till “Tävla om boken Vinterodling”

  1. Annica Nilsson skriver:

    1 kg rabarber
    3/4 dl vatten
    2 tsk kardemummakärnor, malda
    1 kg syltsocker

    Skölj och ansa rabarbern. Skär den i centimeterstora bitar.
    Koka upp vatten, rabarber och ev kardemumma. Sänk därefter värmen och låta blandningen sjuda i cirka 10 minuter.
    Rör därefter i syltsockret och koka under omrörning ca 4 minuter.

  2. Karin Hilmarch skriver:

    Hej! Förra året stod jag plötsligt med väldigt mycket fin, skördeklar rättika. Vad göra? Jo, jag gjorde Ättika-Rättika. Så här går det till:

    Ättika-Rättika:
    Slanta rättikorna. Varva slantarna i rena burkar tillsammans med ringar av röd chili och halvor av djungelgurka. Det är härligt med det röda och gröna till den vita rättikan. Fyll så mycket det går.
    Koka en 1-2-3-lag (1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten) ihop med lite vitpepparkorn, några lagerblad och nejlikor och lite salt. Slå lagen varm över grönsakerna och sätt på locket. När det svalnar blir det vakuum i burkarna. Förvara i matkällaren. När burken öppnas bör den bo i kylen och ätas upp inom ett par veckor, annars jäser den. I alla fall min...
    Ättika-Rättikan passar väldigt bra till fisk, fågel och mittemellan, haha. Toppen till grillat.

  3. Annsofie Lantz skriver:

    Fläderbärssylt
    1l fläderbär
    5dl syltsocker
    1krm vaniljpulver
    4cl whisky

    Lägg allt i en gryta och låt puttra under uppsikt i ca 30 min
    Gör sylttest för att uppnå den konsistens du vill ha. Häll på varma rena burkar.

  4. […] men inte minst; glöm inte tävlingen den här veckan. Vinn receptpublicering på sarabackmo.se och min fina bok Vinterodling. Du har till och med 31 augusti på dig att skicka in ditt bidrag. Och ni som vunnit […]

  5. s_ullis skriver:

    Jag konserverar tomater man proppar en glas burk full av tomater och kryddkvist med grovsalt och fyller på olja till 1/4 och sen in i ugnen en timme... ed öppen lock och när det bubblar.. ut ur ugn super bra sätt om man inte förvarar tomaterna i frysen.

    Från Ulrikas Sofieberg som kan drunkna i tomater...

  6. Malin Andersson skriver:

    Jag brukar göra en päronmarmelad till jul som är sååå god!

    1 kg päron
    2 st ekologiska citroner
    1 st vaniljstång, delad och urskrapad
    1 st kanelstång
    1 tsk kardemumma
    3/4- dels- 1 paket syltsocker (beror på hur sött man vill ha det. Tar du mindre blir marmeladen lösare, men jag tycker det räcker med 3/4-dels paket)
    100 gr valnötter

    1. Skala päronen och lägg i kallt vatten med lite citron så de inte mörknar.

    2. Skär päronen i ca 2 cm stora bitar, lägg i en kastrull och pressa saften från en citron över. Skiva den andra citronen och lägg ner den samt vaniljstång och kanel i grytan.

    3. Koka 20 minuter, tillsätt syltsocker och koka 20 minuter till.

    4. Gör marmeladprov: Häll lite marmelad på en kyld tallrik och dra en sked genom. Om marmeladen rinner ihop behöver den koka lite till.

    5. Tillsätt sist valnötter och koka upp, häll upp i väl rengjorda burkar.

    den här är så himla god till alla slags ostar, och valnötterna tillför det lilla extra?

  7. Christin Persson skriver:

    Hallonhavtorn

    2 delar hallon och 1 del havtorn.
    Kör genom en råpress, passersats i en hushållsassistent eller koka upp bären lätt och bara mosa.

    Slå upp i tät sil eller silduk över en bunke. Låt rinna ur.

    Saften kan sockras till saft.
    Eller drickas som koncentrat utan socker.
    Saften siktar lätt, eftersom havtorn en innehåller en olja.

    Genom att hälla upp det på flaskor och pastörisera flaskorna i en kastrull med vatten på spisen, så håller de sig ett tag i kylskåpet.
    Om det får vara kvar så länge?

    Bärmassan kan göras till sylt genom att kokas upp med valfri mängd socker.

    Saft och sylt blir bjärt ceriserosa.
    En fantastisk produkt!

  8. Annelie Fagerstedt skriver:

    Hej,
    Jag brukar göra världens godaste rabarberchutney som tillbehör till grillat, pasta, sallad eller när man vill. Den funkar lika bra att göra på frusen rabarber som på färsk och hettan kan man reglera genom mängden chili. Passar perfekt att göra en stor omgång på våren och frysa in i mindre burkar.

    500 g rabarber
    2 rödlökar i skivor
    1,5 msk ättika (24%)
    3/4 dl vatten
    5 dl socker
    1 tsk mald ingefära
    1,5 msk curry
    2 tsk salt
    2 st chili medelstarka finhackade (funkar med torkad)
    6 torkade aprikoser hackade

    Blanda rabarber, lök, vatten och ättika i rostfri kastrull och koka ca 10 minuter. Blanda i resten och låt koka sakta i 30-40 minuter till den tjocknat.

  9. Maria Herlin skriver:

    Chilisås

    Ca 1/2 kg tomater, gärna bifftomater
    Kärna ur 1 röd paprika och 2 chilipeppar
    Skala 2 gula lökar
    Skär allt i bitar och finfördela i matberedare/mixer till en grynig massa
    Koka hacket med:
    1 dl vinäger
    1/2 dl socker, gärna rårörsocker
    1 tsk salt
    1 tsk malen ingefära, i 15-20 min.
    Häll genast upp i väl sköljda och varma glasburkar och sätt genast på lock. Förvara svalt. Bör stå 2-3 veckor för att mogna i smaken.

  10. Madelaine Laisi Hellberg skriver:

    Sommar mitt i vintern?
    Rårörda jordgubbar såklart!
    Det enda som behövs är färska och väl mogna jordgubbar och lite syltsocker.
    Mosa jordgubbarna med en potatisstöt eller liknande, extra gott är det om det finns lite bitar av jordgubbar kvar. Tillsätt syltsocker till önskad sötningsgrad. Klart!
    Frys ner (måste frysas) och ta upp vid behov. Perfekt till pannkakor.
    Eftersom jordgubbarna inte frys smakar dem som färska även när dem tinas upp, mitt i vintern.

  11. Lisa skriver:

    Rårörd Vinbärssaft:
    3 l svarta (eller röda) vinbär
    3 l kokhett vatten
    1 skivad citron
    2-3 kg socker (rör i efter silning)
    Låt alla ingredienser (utom socker) stå svalt i 4 dygn.
    Sila och tillsätt sockret. Rör då och då tills sockret löst upp sig.
    Tillsätt atamon efter anvisning på burken. Häll upp på flaskor.
    (Gör ett uppkok på bären i silen med 1 liter vatten och ett kilo socker).
    Två sorters saft med helt olika karaktär av samma bärmassa. Så goda båda två!

  12. Lisa Johansson skriver:

    Rårörd Vinbärssaft:
    3 l svarta (eller röda) vinbär
    3 l kokhett vatten
    1 skivad citron
    2-3 kg socker (rör i efter silning)
    Låt alla ingredienser (utom socker) stå svalt i 4 dygn.
    Sila och tillsätt sockret. Rör då och då tills sockret löst upp sig.
    Tillsätt atamon efter anvisning på burken. Häll upp på flaskor.
    (Gör ett uppkok på bären i silen med 1 liter vatten och ett kilo socker).
    Två sorters saft med helt olika karaktär av samma bärmassa. Så goda båda två!

  13. Norberg Ingegerd skriver:

    Jättegod gurka!
    1/2 kg västeråsgurka grovt skivad
    2 dl socker
    1 dl ättikssprit
    2 msk salt (drygt)
    5-6 dillkronor
    2 skivade vitlöksklyftor/dl ättika
    Koka ättika, salt o socker.
    Låt lagen svalna o häll den sedan över gurka, vitlök o dillkronor.

  14. Lonie Johansson skriver:

    ÄTTIKSGURKOR

    6 kg västeråsgurkor

    Smet av
    2 kg socker
    2 (nävar) dl ca. salt
    4 msk gult senapskorn
    4 dl ättiksyra 24%
    dillkronor, svartvinbärsblad eller pepparrot

    Skiva drygt hälften av gurkorna först innan man häller i smeten, därefter rörs resten av gurkorna i
    Det blir egen lag på ca 1 dygn, man bör röra så att allt sockret löser sig

    Har gjort dessa gurkor i ca 45 år och aldrig misslyckats, en gammal dam gav mig receptet när vi köpte gurkor av henne!
    Verklig lycka! De är jättegoda!

  15. Matilda Mattsson skriver:

    Jag har ett himla stort fläderträd och hinner sällan ta vara på alla fläderblommor. Då är det toppen att nu i augusti kunna ta vara på fläderbären istället! Här kommer ett recept på fläderkapris, och bären ska tas när de är omogna och fortfarande gröna.

    Fläderbärskapris
    1/2 liter rensade, omogna fläderbär
    1/2 msk salt
    1 msk strösocker
    3,5 dl vatten
    1/2 msk äppelcidervinäger
    1/2 dl ättiksprit

    Börja med att starta ugnen och lägg in de burkar som ska användas för sterilisering. Skölj och rensa bären så att det blir så lite kvist kvar som möjligt. Koka bären i 5 minuter (i ca 1 liter vatten). Blanda ihop 3,5 dl vatten med saltet, strösockret, äppelcidervinägern och ättikspriten i kastrull och låt koka upp. När bären har kokat i 5 minuter ska de sköljas i kallt vatten och sedan fösas ner i den varma lagen. Låt det koka på svag värme i 10 minuter. Sila av bären och spar lagen. Lägg bären i rengjorda och varma burkar och häll sedan över den varma lagen, fyll ända upp. Förvara svalt och servera efter 1 vecka.

  16. Elin Lago skriver:

    En något annorlunda björnbärsmarmelad gjord med muskovadosocker. En av mina absoluta favoriter.
    Björnbärsmarmelad med citronskal och vaniljstång
    5 dl björnbär
    2 dl ljust muskovadosocker
    2.5 dl syltsocker
    rivet skal av 2 citroner
    1 st färsk vaniljstång

    Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda samtliga ingredienser, samt vaniljstången i en kastrull. Låt marmeladen sjuda i 20-25 minuter (skumma av vid behov). Mosa bären mot kastrullkanten under kokningen. Plocka ur vaniljstången och fyll marmeladen i steriliserade glasburkar. Låt svalna.

  17. Camilla Ståhlberg skriver:

    Salladslushie, ett fiffigt sätt att få i barnen massor med sallad ? Fyll blendern med sallad, färsk spenat eller ätliga ogräs. Blanda med en liter apelsinjuice, en dl pressad citron och 3 msk honung. Häll upp och låt stå i frysen några timmar tills det frusit lite. Skaka om så att det blir slushie av det hela, och njut. Jättegott!

  18. Elin Lago skriver:

    En något annorlunda björnbärsmarmelad med muskovadosocker, en av mina absoluta favoriter.
    Björnbärsmarmelad med citronskal och vaniljstång
    5 dl björnbär
    2 dl ljust muskovadosocker
    2.5 dl syltsocker
    rivet skal av 2 citroner
    1 st färsk vaniljstång
    Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda samtliga ingredienser, samt vaniljstången i en liten kastrull. Låt marmeladen sjuda i 20-25 minuter (skumma av vid behov). Mosa bären mot kastrullkanten under kokningen. Plocka ur vaniljstången och fyll marmeladen i steriliserade glasburkar. Låt svalna.

  19. […] publiceras. Om du vill kika på recepten innan dess så ligger de bland kommentarerna till tidigare blogginlägg om tävlingen samt på Facebook. Det är dock svårt att hitta tidigare publicerade inlägg på Facebook, så […]

Lämna ett svar till Elin Lago Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *