Tekanna i gjutjärn

En tekanna i gjutjärn är både praktisk och vacker. Ni har frågat om kannan som skymtat förbi i mina videos. Här ser du fler bilder och kan läsa mer.

Bild från ett köksbord med tända ljus och en svart tekanna i järn.

Min svarta tekanna av gjutjärn är perfekt till morgonens första kopp te på jobbet eller hemma.

 

Tack alla för era härliga hejjarop och fina kommentarer när jag publicerat min nya serie om huset och trädgården Berghem! Jag har varit ledig i några veckor, första gången som egen företagare, och har följt publiceringarna och kommentarsfälten så smått. Berghem har varit mitt största projekt i sociala medier och det har varit översvallande att läsa allt fint ni har skrivit. Tack, tack, tack!

Under veckorna som gått har ni skickat otroligt många frågor och jag ska försöka svara på dem så gott jag kan, i olika former.

Den här lilla tekannan väckte ha-begär hos flera av er som såg den första vloggen från mitt nya hus. Vad är det för en pryl? Hur funkar den och var finns den att köpa? Du ser kannan skymta förbi i videon nedan.

 

 

Liten tekanna

Jag älskar små tekannor. För många år sedan var jag hos mina systrar på Irland och blev serverad te ur en tekannan som endast rymde drygt en kopp te. Det var så smart! Att ha en liten tekanna tar liten plats på bordet och om man dricker te tillsammans med någon kan sällskapet få välja tesmak utan att jag behöver göra avkall på mitt favorit-te. Kort efter att jag kommit hem fick jag ett paket på posten - min syster Maja hade skickat mig en illgul liten tekanna. Den blev min favorit.

Jag brukar annars köpa tekannor på loppis, större varianter, och ha ett litet lager hemma. De har ofta någon skavank men är vackra och användbara. Dessvärre har de flesta av mina tekannor oförklarligt gått sönder. Ett handtag (som senare visade sig vara limmat redan vid köp) går sönder, en kanna trillar ner för hyllan, botten trillar ur (!!??) och så vidare. För några år sedan gick jag därför till Gerdas te och kaffehandel här i Växjö och bad om varianter på små tekannor i gjutjärn.

 

Tekannan står på köksbordet bredvid fönstret.

Jag föll direkt för den lilla tekannan i gjutjärn, på nåt vis smakar teet godare när kannan är vacker.

 

Okrossbar tekanna

Utbudet av tekannor i järn är förvånande stort, men de flesta är väldigt asiatiska i sin utformning. Tilltryckta och lite platta, snirkligt och rikt dekorerade, vissa med en buddha som lock-knopp. Inget för mig. Men jag blev förälskad i kanske den dyraste kannan av de alla. En stilren fyrkantig kanna i svart järn - med emaljerad insida. Herregud så snygg!

Min tekanna är av det franska märket Staub. Inköpspris var drygt 1 500 kronor och den rymmer cirka 5 dl te.

Det som är perfekt med en tekanna i gjutjärn är förstås att den är okrossbar. Love it! Men det finns en stor poäng till. Jag som älskar att elda i kökspanna och vedspis kan koka upp vattnet rakt i kannan, eller hålla innehållet varmt genom att ställa den lilla skönheten rakt på spishällen. Det är så bra. Dessutom hålls det tunga locket på plats av den smarta lösningen för handtaget, och trillar aldrig ner i muggen ens om man är oförsiktig.

Dessvärre hittar jag inte den här fyrkantiga varianten av tekanna i några svenska webbutiker, men om du gör lite research är jag säker på att någon tehandel med bra sortiment kan hjälpa till att ta hem.

 

Siluetten av en fyrkantig svart tekanna på ovansidan av en kökspanna.

Den vackra formen på tekannan tilltalar mig. Den är lätt att ställa på kökspannan här på Berghem och håller teet lagom varmt.

 

Och vad dricker jag för te? Jag är mycket förtjust i svarta teer med mycket smak av... te. Bland smaksatt svart te föredrar jag körsbär-, fläder- och olika varianter av Earl Grey. Visste du att du kan göra ditt eget citrus-te av blommor från citrusträd som odlas i kruka? Läs mer om mitt te av citrusblommor här.
/Sara Bäckmo

10. januari 2020

11 svar till “Tekanna i gjutjärn”

 1. Terese Kleveborn skriver:

  Från en te älskare till en annan, om du inte har provat Sibyllans egna blandning Sir Williams bara måste du göra det. Det är min absoluta favorit, beställs från Sibyllans te och kaffe handel i Stockholm.
  P.s är oxå helt kär i din tekanna

 2. Annicka Andersson skriver:

  Om man gillar svart te med fin, enligt oss, oslagbar smak så rekommenderar jag Ahmad Ceylon tea i 500 gr paket. Man kan hitta det i invandrarbutiker. Eller beställa. Bra pris också!

 3. Emrik Ronsten skriver:

  Har också den där tekannan. Tycker att den är urusel till just te då man knappt kan hålla ur den. Men det kokar väldigt bra ris till två/tre personer! Rekommenderas 🙂 2dl ris max.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, då tycker vi olika =) Ris var ett väldigt bra tips, det ska jag prova!

   • Emrik Ronsten skriver:

    Urusel kanske var att ta i. Teet i sig blir ju bra. Kanske jag som har för bråttom när jag häller 🙂 Det är den sista skvätten som är problemet att få ur tycker jag. Ska ge den en ny chans.
    Väldigt fulsnygg är den!

    Mycket lycka till med odlingarna!

   • Emrik Ronsten skriver:

    Urusel kanske var att ta i. Teet i sig blir ju bra. Kanske jag som har för bråttom när jag häller 🙂 Det är den sista skvätten som är problemet att få ur tycker jag. Ska ge den en ny chans.
    Väldigt fulsnygg är den!

    Mycket lycka till med odlingarna!

 4. Pia Liljebladh skriver:

  Hej,
  Det finns just nu en fyrkantig på Tradera (https://www.tradera.com/item/344369/371776961/staub-gjutjarn-tekanna-1l-ny).
  Annars hittar jag inte fyrkantig i Sverige, men runda finns (i olika färger) på:
  'Snacksbolaget' från 954kr (https://www.snacksbolaget.se/sok?q=tekanna%20staub)
  'KitchenLab' 1549kr (https://www.kitchenlab.se/sokresultat/?searchterm=tekanna+staub) samt 'Bagaren och Kocken' 1549kr (https://bagarenochkocken.se/soeksida/?search=tekanna+staub)
  /Pia

 5. […] Läs mer: Min fina tekanna i gjutjärn […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *