Test: Samodla kål och tomat

Jag hoppades på att hitta ett sätt att kunna odla kål utan varken nät eller bekämpningsmedel. Förra året gjorde jag ett test. Och så här gick det.

Efter att ha sett fantastiska bilder på kål som stått utan täckning en hel säsong blev jag sugen på att prova en metod med samplantering av kål och tomat, för att hålla ohyra borta. En del av min kålplantering förra året (2014) stod därför utan nät under en säsong, som ett test. Här kan du se tre klipp där jag följde min provplantering av kål och tomat under säsongen. Möjligen påverkades resultatet, som visas i sista klippet, av att min sammanlagda kålplantering är ganska stor och lockar mycket ohyra. Kanske blir resultatet ett annat i en odling där det inte finns så många plantor.

Har du provat? Eller har du andra tips på samplanteringar som håller mal och fjäril borta från kålplantorna?
/Sara Bäckmo [YouPlaySinglePlayer video="104,495,46581" yod yot ]
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46582" yod yot ]
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46597" yod yot ]

 

05. november 2015

2 svar till “Test: Samodla kål och tomat”

  1. Benni skriver:

    Takk for at du delte konklusjonen på ditt forsøk med samplanting av kål og tomat.
    Jeg hadde faktisk tenkt, etter å ha lest din blogg, å prøve metoden neste sesong, men nå har jeg fått et bra svar på at det ikke lønner seg.
    Jeg dekker min kål med fiberduk og det ser ut til at jeg må fortsette det inntil en eller annen "smart" løsning som virker kommer opp. Jeg har hittil ikke sprøytet mine grønsaker. Finnes det noe godkjent økologisk å sprøyte med? Hva heter det i så fall?

  2. Christa skriver:

    Jag prövde det med palmkål, grönkål och Koriander, det gick bra, jag hade ingen ohyra där. Men Koriandern mognade tidigare och jag hade inga nya plantor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *