18. januari 2018

Tidig sådd av aubergine

Till de tidigaste sådderna för året räknar jag aubergin. Jag siktar på lika bra skörd som förra året och sår många sorter att odla i krukor i tunnelväxthus.

En korg med nyskördad aubergine, tomat och bönor.

 

En av grönsakerna jag sår tidigt på året är aubergine. Jag har odlat aubergine ända sedan starten 2011 och med väldigt varierande resultat. Det tog flera år bara att få upp plantor som ens blommade. Jag sådde vid fel tidpunkt och valde sorter som inte passade min växtzon. Och så planterade jag ut för tidigt och för tätt.

De två senaste åren har skördarna blivit mer än ok och förra året var redkord. Jag tror jag plockade en frukt om dagen under större delen av sommaren. Det blev över fyra kilo och jag fick till och med frysa in. Vi hann inte äta upp allt. Det är få förunnat att kunna öva sig i att ha ett överflöd av just aubergine, ganska få pinnar iväg till affären och köper några kilo på ett bräde, tror jag.

 

Så här sår jag

Det kommer en mer utförlig beskrivning av hela växtsäsongen för aubergine lite senare. Men nu är det alltså tid att så fröerna. De tar lång tid på sig att komma upp i storlek och behöver alltså flera månader på sig att bli plantor som är stora nog att sättas ut. Slutet av januari, början av februari brukar vara en bra tid.

Jag sår inomhus i vanlig planteringsjord, eventuellt såjord om jag har. Kanske sex frön i varje kruka eller tråg. Jag vattnar och ställer sedan på någon undervärme. Så snart fröerna gror (vilket sällan är alla och det kan ta så lång tid som en månad innan det sker) flyttas de till en växtplats med växtbelysing. Efterhand som plantorna blir större planteras de om i större krukor och får lite extra näring.

Alla plantor som sås inomhus för att sedan sättas ut på friland eller i tunnelväxthus får extra gödsel under inomhustiden. Jag brukar blanda yngsta barnets potta med vatten och ömsom vattna krukväxter och småplantor. Om det inte räcker brukar ett annat barn med liten rumpa kunna bistå med lite gödsel. Gödselvattnet luktar ingenting och är världens bästa gödning. Gratis och värsta naturresursen. Läs gärna inlägget Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss om det här väcker frågor. Och nej, det är inte farligt att gödsla med kiss. Läs nämnda inlägg. Jag använder också lakvatten från bokashi att gödsla inomhusväxter och sådder med.

För tillfället står mina sådder i badrummet på golvvärmen, eftersom jag ännu inte monterat min bästa värmematta. Jag fattar inte hur det gick till men det är redan lite ont om utrymme hemma för sådderna...

 

Vit och lila aubergin som ligger i en hand.

Den vita auberginesorten heter 'Blanche Ron-de Á Oeuf'.

 

Aubergine jag odlar 2018

Black beauty
Det här lär vara en av de vanligaste sorterna av aubergine och den ser ut precis som en köpefrukt om odlingen lyckas. Jag har gjort goda röror av aubergine, tomat och paprika till frysen och då är de här stora frukterna jättefina. Plantorn är 40-50 cm höga.

De Barbentane
Avlånga och mörka frukter på höga plantor. Den här sorten har gett skörd lite senare på säsongen men varit uppskattad. Höjden gör att den kan odlas som samplantering och lätt kombineras med min vinterodling, där till exempel bladgrönsaker för vinterskörd kan odlas runtom plantan.

Wenta
En superhäftig aubergine med supercoola frukter. De är jättesmala och långa och växer fram otroligt snabbt från lagom höga plantor. En sort som ursprungligen är från Nepal. Estetisk att dela på längden och steka.

Rosita
En sort jag inte odlat tidigare men som jag är väldigt nyfiken på. Den beskrivs som oerhört mild i smaken. En del aubergine kan bli lite skarpa och nästan bittra ibland. Frukterna är helt rosa - min favoritfärg. Låga plantor på 40-50 cm höga.

Ophelia (F1)
En miniaubergine (ja, jag tycker ju om små sorter av allt möjligt) där både frukt och planta blir väldig liten. Lila frukter.

Early Long Purple 3
En gammal sort med frukter som kan bli 25 cm långa på plantor som är ca 50 cm höga. Ny sort i min odling. Ser läcker ut.

Sorterna ovan finns bland annat hos Runåbergs Fröer och Impecta Fröhandel. Jag har också beställt några sorter från en utländsk firma men jag är inte säker på att jag kommer att odla dem i år.

 

Bild på bord med plantor och sådder under växtbelysning.

En del av mina tidigaste plantor under växtbelysning med lysrör; savoykål, kronärtskocka, tomatsticklingar och paprika.

 

Använd belysning

Ett måste för sådd av till exempel aubergine och andra grönsaker inomhus i januari-mars är extrabelysning. Växterna klarar inte av att utvecklas i bra takt om de inte får mer ljus än dagsjuset. Därför tipsar jag om mitt senaste trädgårdsbrev (kommer varannan vecka till prenumeranternas e-post) där jag fixat ett fint erbjudande från Wexthuset på kanonfin växtbelysning. Har särskilt valt bra belysning som passar att montera i till exempel en lagerhylla för att täcka många sådder. Anmäl dig gärna till brevet nedan om du blir nyfiken och vill veta mer: Saras trädgårdsbrev.

Nåväl. Personligen tycker jag att det är svårt med tidiga sådder inomhus eftersom de lätt drabbas av angrepp. Jag har till exempel precis satt ut en första omgång av bladlusgallmygga och bladlusparasitstekel för att bli av med bladlöss. Bladlössen har nästan helt kvaddat mina första inomhustomater. Nu är det krig. Aubergine växer långsammare än tomater och är ännu tråkigare att mista till bladlössen. Därför sår jag alltid några plantor extra. Med ett överskott har jag råd att förlora några plantor.

Förresten var utplanteringen av myggorna en hemlighet och barnen lovade att inte säga något. Makens min när ungarna berättade att han inte får fäkta efter några som liknar blomflugor i vardagsrummet eftersom någon släppt ut 300 myggor i rummet... Ja, han är tålmodig. Och redan ett dygn efter att myggorna släpptes ut tycker jag mig se en skillnad.

Om du är experimentlysten tycker jag att du ska prova att odla aubergine. Det är verkligen exotiskt att se frukterna ligga på fatet. Nästan så jag måste nypa mig i armen och påminna mig om att jag odlat dem själv!
/Sara Bäckmo

12 svar till “Tidig sådd av aubergine”

 1. maryann.fargo skriver:

  Vi odlade en kruka med aubergine för två somrar sen. Fick massor av auberginer. Det största problemet var att försöka lista ut när sjutton frukterna va mogna. Vid flera tillfällen plockades frukter och middag planerades och så va de hårda och beska, omogen. Tips?

 2. Eva-Britt Öhrfeldt skriver:

  Sådde mina auberginer och paprika igår. Förra året fick jag jättefina frukter av Black Beauty. I år provar jag också en avlång lilastrimmig sort som heter Antigua från Sneckenström. Hoppas mycket på den.

 3. erika_soderman skriver:

  Jag såg dina fina bilder på Instagram förra året och tänkte att jag måste prova. Nu har jag tre sorter och alla har precis tittat upp.
  Jag har åtta plantor tror jag, när jag tänkte att jag skulle ha en av varje. 🙂 Men om de är känsliga och långsamma så blir det kanske en av varje kvar innan det är dags att sätta ut.

 4. Christina Forsberg skriver:

  Ha, ha viljen underbar historia om bladlössbekämpning!! Själv skulle jag nog bli vansinnig över myggen! Men vad gör man inte för att få bort löss?
  Har tyvärr fått gröna små löss på bladgrönsakerna som jag försått. Tror att de små dj...larna kom in med Pelargonerna!

 5. Ingegerd Heden skriver:

  I två vintrar har jag nu lyckats övervintra min stora aubergineplanta som jag tror heter Farmers long. Jag har sått den av frön från Impecta, den är ca 40 cm hög och grönskar nu efter vintermörkret. Idag ska den få delvis nu jord och så är vi igång.

  • andersthorsander skriver:

   Vad spännande, hur lyckades du övervintra den?

  • Ingegerd Hedén skriver:

   Båda åren har den fått stå utomhus så länge som möjligt - jag bor i vanlig lägenhet men har en stor terrass. Inomhus har den fått bo i ett fönster som inte har element under, första året med blomljuslampa från Plantagen, i år med lysrör och tillsammans med en paprikaplanta.
   Lite löss men inte mycket. Bladen blev bruna och ramlade av och sedan kommer det nya små blad. Nu har jag planterat om den, gödsel i jorden, och beskuren.
   Det man ska tänka på är att inte övervattna, aubergine har mycket mindre rötter än t ex tomat och paprika.

 6. anneli.westman skriver:

  Det är verkligen roligt odla aubergine..jag har fått upp fina plantor och massor av blommor, men ingen frukt. Jag förstår nu i efterhand att jag ska hjälpa till med pollineringen. Nu hoppas jag på en ny säsong där jag lyckas få frukter. Jag har inte fått löss eller ohyra på varken tomato, aubergine, gurka och chili. Det där med mygg verkar intressant om lössen kommer.

 7. lillgardenl_m skriver:

  Inte testat aubergin på friland? Har misslyckats år efter år i växthuset pga spinnkvalster istället. I år har jag visst råkat köpa massor med aiberginfrö så jag funderar på att bygga en mini aubergin tält ute på frilans i avsaknad av odlingstunnel. Växthus blir nog tyvärr för varmt och torrt.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh. Växthus är perfekt för aubergine, så odlar ju de flesta. Prova det! På friland krävs väldigt tidiga sorter, som förodlats väldigt tidigt. Dessutom en utomordentligt bra sommar, vilket är en chansning.Växthuset blir mycket bättre! /Sara

   • Ingegerd Hedén skriver:

    Jag har inget växthus men odlar tomat och aubergine på en terrass 5 tr upp mitt i en stad. Det funkar jättebra, och i år ska jag prova en vit sort som jag fått som present. Men du hänvisar till en som heter Rosita, var har du köpt den?

  • Vendela Röhlander skriver:

   Fick också spinn på alla mina plantor i växthus. Trist. Tänkte strunta i sådd i år men testar kanske nån tidig sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *