Tips för en blåsig trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för en blåsig trädgård

I en blåsig trädgård ökar kraven på hur sorter av grönsaker väljs och placeras. Anna frågar om tips. Här är förslag på låga sorter och bra vindskyddsväxter.

Sara Bäckmo och Johannes Wätterbäck utanför en vedbod.

Sara Bäckmo och Johannes Wätterbäck

 

Veckans avsnitt av Två odlare emellan tar sin början i ett mess till mig från Anna:

"Hej Sara!

Du har en så grymt skön inställning till odling och jag känner igen mig. Men jag har fått bakslag två år i rad blivit villrådig på kuppen. Vill därför höra med dig angående bra och härdiga grödor för en blåsig trädgård i zon 5 med växthus. Tänker utöka köksträdgården till det dubbla men blir inte mer än ca 60 m2 ändå + växthus, och några pallkragar.

Läser febrilt på bloggen, men vi befinner oss i väldigt olika zoner och blir därför osäker på vad jag kan välja. Till exempel spenat. Här är det ju väldigt ljust på sommarnätter och risk att den går i blom... eller att jag fått såå löjliga bönor med typ tre ynka baljor...

Nåväl börjat med Bokashi för att få bättre kretslopp och förbättra jord tror det är en bov i dramat.

Om du har tid, ork och ids kasta iväg ett svar vore jag grymt tacksam. Annars kanske det är ett uppslag för ett tema för fler att ta del av. Hur som, du är en stor inspiratör!!! Mvh Anna"

 

Vilka fina rader va! Nånting i Annas mess fick mig att vilja prata mer om bakslag och grusade drömmar. Om svårigheter och osäkerhet inför ditt och datt i trädgården. Så den här veckan plockar jag upp Annas frågor och bollar dem med Johannes Wätterbäck i Två odlare emellan. Lyssna gärna på vårt senaste avsnitt här.

 

Odla vindskyddet själv
Mina tips till Anna handlar alltså om att försöka skapa specifika områden i köksträdgården som är skyddade på olika sätt. Det är ju ofta inte realistiskt att skapa vindskydd som gör det tipp-topp i hela odlingen, men bara några få områden kan göra hela skillnaden. Satsa på plan, avgränsare, växter som vindskydd, buskar och så vidare.

  • Häckväxter
  • Bärbuskar som häck, dock ej hallon (jag har en fin vinbärshäck som jag visar på YouTube)
  • Solrosor
  • Jordärtskockor
  • Klockranka
  • Virginiatobak (underbar sommarblomma, månadserbjudande till medlemmar på sajten 1 februari)
  • Jätteverbena
  • Sparris

Växter som används som vindskydd ska vara tåliga och inte själva vara extremt känsliga. Det finns många fler än de jag nämner här, bara fantasin sätter stopp. Dessa är sådana jag själv använder.

 

Tips på låga sorter
Låga grönsaksväxter är förträffliga att odla för snabb utveckling och skörd. När jag ska välja mellan olika sorter tar jag nästan alltid de lågväxande. De kräver minimalt med omvårdnad, ger nästan alltid fin skörd och förstörs inte av vinden. Här är förslag på sorter som funkar fint i min trädgård:

  • Brytböna 'Nautica'
  • Brun böna 'Katja'
  • Flageoletböna 'Flajoly (månadserbjudande till medlemmar på sajten 1 februari)
  • Borlottoböna 'Borlotto Lingua Di Fuoco Nano'
  • Sockerärt 'Norli'
  • Märgärt 'Waverex'
  • Bondböna 'Robin Hood'
  • Minimajs F1 'Snobaby'
  • Tomat 'Sub Arctic Plenty'

Tänk på att alla bönor utom bondbönor behöver riktigt varm och mysig jord för att gro. Det är först läge i maj-juni att så på friland. För att ge bönorna en tidigare start, och därmed få tidigare skörd, tycker jag det är toppen att förodla dem. Så till exempel i toapappersrullar i början av maj och sätt sedan ut på friland när det jorden värmts upp.

 

Vad med spenaten?
Anna frågar också specifikt om spenat. Går den att odla i kallare växtzon där det är mycket dagsljus. Javisst! Tricket är dock att så spenaten under vintern och senvåren. Jag sår aldrig spenat senare än första veckan i april, då går den i blom. Sådd i januari-februari ger kanonfin skörd. Odlarvännen Agneta på gränsen till zon 8, sådde spenat i mars förra året och fick fin skörd i maj.

 

Läs mer om spenat i artikeln Vintersådd spenat gjorde succé

 

Om du som läser det här själv odlar en väldigt blåsig plätt och har fler tips på saker som kan underlätta odlingen, både idéer för hur köksträdgården kan struktureras, val av grönsaker och andra växter eller bara något vad som helst som kan underlätta - passa på att lämna en kommentar. Jag är säker på att många vill läsa!

 

Lyssna på veckans podavsnitt: Två odlare emellan 48 - En blåsig trädgård

 

Sist men inte minst... om podden
Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck är vår podcast som kommer med nytt avsnitt varje vecka. Två odlare emellan görs av Sara Bäckmo, Johannes Wätterbäck och Therese Lundén. Hör alla tidigare avsnitt på Spotify eller Libsyn.

Vill du komma i kontakt med mig angående annonsering i podden skickas förfrågningar till marknad@sarabackmo.se.

Läs mer om Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård
Läs mer om Johannes Wätterbäck - Farbror Grön
Läs mer om Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck

/Sara Bäckmo

30. januari 2018

Ett svar till “Tips för en blåsig trädgård”

  1. katarina.brg skriver:

    Jag skriver inte så ofta så jag vill börja med att tacka för all fin inspiration Sara, det ger så mycket odlingslust!
    Jag har bara odlat min plätt under en säsong, men den var väldigt blåsig, och kall. Friland Zon 4, nära Borås (detta kalla inland!). Jag tror på att dels odla vindskyddet själv som du skriver, men jag tänker också att det kanske också går att utnyttja blåsten? Jag upplevde att all kål gick utomordentligt, den som jag sådde i tid. Jag är medveten om att det generellt var ett extra bra odlingsår för kål rent fjäril- och flugmässigt, men jag tänker också att blåsten kanske är en bra grej för att försvåra för denna typ av insekter. Samma med morötter på - gick suveränt - de som grodde i torkan, både sommar och vintersorter utan några flugangrepp alls.

    I övrigt gick rötter bra, alla ärtor gick bra, höga som låga. Bönorna gick sådär, kom igång väldigt sent och kokbönor hann inte bli klara. Gurkväxter och majs gick inte alls.
    Min plan för i år är att se "sommar"-säsongen lite kortare än vad den borde kunna vara teoretiskt, och därmed vara mer flitig på att förså bönor, bondbönor, majs, betor så de får längre tid på sig att växa. Att experimentera med sorter av tomat och gurka som funkar. Samt göra små mini-växthus som extra skydd över pallkragar där jag vill ha speciella sorter av t ex gurka. Sen tror jag att jag också jag ska ta åt mig av Farbror Grön's tips; att gödsla mycket mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *