Tips för att odla sallat
Vill du prova att så något för första gången - så sallat! På sommaren växer sallat bra och hinner utvecklas till fina blad att skörda om några veckor. Här får du tips!

Sallat kan odlas i krukor i trädgården och på balkongen. Här har jag tre plantor av sallat 'Frillice' i en kruka.
I mitt Sommar i P1 avslutar jag med att uppmana alla som lyssnar till att så blad på sommaren. Det vore så himla roligt om vi kan göra det här tillsammans. Tänk om flera nya odlare kan få möta lyckan i några hemodlade blad!
Klockan 13.00 idag tisdag 7 juli kan du höra mitt Sommar i P1 i radion, men redan nu finns programmet att höra i någon av dina appar för poddar. Sök efter Sommar & Vinter i P1.
Sallat är enkel att odla
Sallat är en perfekt grönsak att odla för den som vill skörda något enkelt och gott hemma. Det är en ganska enkel grönsak att lyckas med, den kräver inget särskilt och det finns massor av olika sorter att välja mellan. Därtill är sallat en utmärkt grönsak att odla på sommaren. En sådd nu i juli ger skörd i augusti, september oktober.
Och du, det gäller oavsett var du odlar! Till och med i norr går det att så sallat på sommaren och fina blad att skörda innan det blir allt för kallt.
Om du inte har frön hemma kan du köpa i en trädgårdsbutik, eller beställa på nätet.

Den här sallaten kallas för plocksallat. Den är fiffig eftersom den kan skördas blad för blad, medan plantan står kvar i jorden och fortsätter att växa.
Det här är en av mina sallatsfavoriter i år, sorten heter 'Frillice', som jag odlar i en kruka vid huset. Bladen är otroligt smakrika, kriskpiga och vackra. Det är en isbergssallat, som är korsad med en plocksallat. Plantan bildar inte ett vanligt sallatshuvud, som en bill, utan har ett mer öppet växtsätt. Den kan därför skördas blad för blad, vilket är mycket praktiskt.
Tänk på det här när du odlar sallat
- fröerna kan ha svårt att gro i stekhet jord
- så fröerna i en liten bytta som ställs i skuggan, eller till och med i kylskåpet
- plantera ut sallaten när plantorna inte längre är pyttesmå
- sallat trivs i näringsrik jord - glöm inte att gödsla
- kom ihåg att vattna, då smakar bladen bättre
- sniglar gillar inte röda sorter lika mycket som gröna
- odla i landen, pallkragar, krukor och balkonglådor
Glöm inte att sallat också är en lätt och rolig grönsak för barnen att odla! Låt ungarna få en egen fröpåse. De kan till exempel strössla ut fröerna på en egen liten plätt och följa utvecklingen. De behöver inte så i rader eller så, bara kasta ut fröerna och krafsa ner i jorden. Sallat gror vanligtvis inom några dagar och barnen kan skörda bladen från det att de är mycket små.
Alternativ till sallat
Om du av någon anledning inte vill odla just sallat så finns det många andra blad som passar att så på sommaren. Här är några förslag.
- vintersallat
- rödbetsblast (frön till vanliga rödbetor används)
- mangold
- spenat
- trädgårdsportulak
- rucola
- grönkål (att skörda som små blad)
- nyzeeländsk spenat
Växthus eller inte
Du behöver inte ha växthus för att lyckas med en sådd av blad på sommaren. Det är så varmt ute nu att bladen växer både snabbt och bra, så länge du kommer ihåg att vattna. Många bladgrönsaker är såna som trivs när dagarna blir kortare, de kallas för korttagsväxter. Därtill är flera av dem riktigt köldtåliga och kan stå ute i trädgården fastän det blivit minusgrader. Det är häftigt!
Sallatsfrön är små och lätta, i ett huj blåser de bort om man inte håller fröpåsen eller handen stängd. Tänk att ett enda av dessa små frön kan bli till en egen, ganska stor, sallat. Jag brukar tänka att ett sallatsfrö ger en planta lagom nog till en måltid för vår familj. Så under ett år behöver jag odla en hel del, eftersom sallat är en av favoritgrönsakerna för både barn och vuxna.

I den här stora krukan odlar jag tre plantor (från tre frön) av sallat. Jag använder vanlig planteringsjord och gödslar lite då och då med gödselvatten.
Har du några frågor får du gärna ställa dem i Frågelådan här på sajten, där jag svarar på frågor varje vecka. Lycka till med din sallat!
/Sara Bäckmo
[…] Läs mer: Tips för att odla sallat […]