Tips för din så-station - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för din så-station

Dags att starta upp min så-station inomhus! Här står en del av mina sådder den allra första tiden, för att gro på bästa sätt. Det är varmt och ljust och jag går ofta hit för att kika.

Plastlådor under växtbelysning.

Min så-station just nu, då några byttor med sådder trängs på den lilla värmemattan. Jag använder gamla plastlådor som minidrivhus, de ska inte ha hål i botten. Det är inte meningen att vatten ska hamna på värmemattan.

 

Nu är jag äntligen igång med mina första sådder till odlingen! Vanligtvis är jag lite tidigare ute med vissa grönsaker, men jag har försökt senarelägga sådden med några veckor för att inte drabbas av allt för kaosartad platsbrist när vi renoverar. Nu tänkte jag passa på att dela fyra tips om platsen du använder för inomhus-sådd och hoppas du har nytta av det.

 

Läs mer: Min stora guide för inomhusodling

 

Inomhus driver vi upp växter på vintern som har lång utvecklingstid. Det kan till exempel handla om växter som behöver flera månader eller så i kruka innan de planteras ut. Purjolök, kronärtskocka, paprika och aubergine brukar vara bland de tidigaste jag sår inomhus.

 

Vad är en så-station?

Med så-station menar jag en plats där jag driver upp växter från fröer. Jag har gärna en särskild plats till detta. När fröerna har grott flyttar jag så-trågen till andra platser. På så sätt kan jag ge växterna bra förutsättningar. De önskar nämligen lite extra mysig miljö just att gro i, och önskar annat sedan.

Just nu är min så-station väldigt liten. Jag har fyra olika värmemattor som jag brukar använda på olika sätt och på olika platser. Den här lilla ytan har jag förberett i tvättstugan hemma. När renoveringen av mitt arbetsrum i lilla stugan är färdig i slutet av månaden sätts min större värmematta upp där, med större växtlampor över.

 

Ha sådden nära

Den lättaste inomhusodlingen är den som är nära. Som du passerar ofta och kan titta till i tid och otid. Svårast är då du har sådden långt bort, kanske till och med i en annan byggnad eller i en del av bostaden som du sällan går till. Detta gäller kanske inte dig som själv kan råda över din tid helt och hållet, du kan pipa iväg och titta till sådderna ofta. Men om du har småbarn, jobbar mycket eller av andra orsaker inte kan titta på sådderna flera gånger om dagen, är det bra att tänka på att ha sådden där du ofta är eller passerar.

Jag har gärna min så-station i vår kombinerade tvättstuga och grov-entré. Här är det varmt och jag passerar hundra gånger på en dag, känns det som, och har många tillfällen att se hur växterna har det.

Som jämförelse har jag min frustuga en bit bort där jag har och har haft sådder. Det är jättesvårt! Om jag i bästa fall är i huset för att titta till sådderna och plantor några gånger per vecka hinner jag ändå inte rätta till sånt som är på väg att gå fel. Jag är alltid för sent ute. En mus kan ha ätit upp det som precis just tittat upp, jordytan kan ha blivit för torr eller växter ha vuxit upp i växtbelysningen.

 

En platt grön matta på bänk av rostfritt stål.

Så här ser platsen ut utan sådder. En liten enkel värmematta, som kopplas till eluttaget. Just den här varianten kan inte värmen justeras på. Min bästa värmematta har ett reglage där jag kan ställa in hur varm jag vill ha undervärmen. Över hänger en nätt växtbelysning med T5-lysrör i en armatur.

 

Varmt till sådden

Där du sår dina växter ska det helst vara varmt. Nästan alla fröer vi sår tycker om när det är drygt 20 grader i jorden. Sallat är ett undantag, den gror bäst när det är svalt i jorden. På sommaren kan den till och med gro bäst i kylskåp! Men det brukar sällan vara något att bry sig om på vintern, eftersom sallat har kort utvecklingstid och inte behöver drivas upp inne (annat än för inomhusodling och -skörd).

Jag brukar planera min inomhusodling så att jag har en riktigt varm och go plats där sådderna kan gro. Sen har jag en annan plats, jag brukar kalla den/dem för bebiskammare, där plantorna sedan får växa vidare. Där är det svalare, cirka 15 grader om det går.

Jag försöker begränsa min såplats lite till ytan. Just nu har jag en yta ovanför tvätt- och torkmaskinerna. Där är det ofta varmt och gott, i en barnfamilj tvättas det lite för jämnan.

Det är bara när fröerna gror som det behöver vara rejält varmt i jorden, för att väcka fröerna. När de tittat upp ur jorden är det bra om de flyttas till lite svalare plats. Om de står kvar på värmematta eller i varmt utrymme, är det risk att de växer för fort och blir rangliga.

 

Läs mer: Groningstemperatur - så funkar det

 

Närbild på krukor med jord och fröer på toppen.

Här har jag sått paprika och trädgårdsnejlikor. Paprika gillar att ha det varmt under tiden de gror. Jag sår dem också utan att täcka fröerna med jord, då gror de så himla fint. I varm jord och med växtbelysning över utvecklar fröerna en liten 'svans' på bara några dagar.

 

Växtbelysning

Bäst är att sådderna står under växtbelysning redan från början, särskilt om du är nybörjare. Ett krux är nämligen att vissa fröer gror ojämnt. Om du har sådden på varm plats utan växtbelysning är det risk att fröerna gror och växer utan ljus. Då blir stjälken ofta ranglig och klen. Men om du flyttar sådden till sval plats med ljus när bara ett fåtal fröer grott, kanske groningen avstannar då det är för svalt. Satsa på varm plats - plus ljus!

Växtbelysningen ska vara på 12-14 timmar per dygn.

 

Läs mer: 3 viktiga tips för växtbelysning

 

Just nu är min så-station ganska liten. Det passar mig bra. Jag sår hellre i omgångar med några sådder varje vecka, som hinner gro och flyttas undan, istället för att överhopas av plantor. Allt ska ju så småningom skolas om, det är smartare att sprida ut sådderna tycker jag.

 

 

Minidrivhus, lock och plastfilm

För att sådden ska gro bra är det viktigt att hålla den fuktig. Ett vanligt nybörjarfel är att sådden torkar ut. Vanligtvis förstörs fröerna av torka under jord, innan du anar att något gått fel. En liten kruka jord på varm matta torkar oerhört fort.

Se till att ställa din sådd i ett minidrivhus. Eller lägg någon typ av genomskinligt lock över krukan, som gör att fukt hålls kvar på jorden. En enkel liten plastfilm över funkar också bra. Det ska inte vara helt lufttätt.

Vanligtvis står det i sortbeskrivningen från fröleverantören hur många dagar det tar för fröet att gro. Om det inte står kan du googla till exempel "groningstid kronärtskocka". Den brukar gro inom två veckor.

Har du otur så gillar inte fröerna din så-strategi. Inget gror. Deppa inte ihop för det. Så igen! Gör något litet annorlunda. Byt jord. Så i annan kruka eller tråg. Justera värmen. Vattna mindre eller mer. Det är svårt att odla saker inne på vintern, det är en massa saker som kan gå fel. Marginalerna inomhus är väldigt små och det räcker att du missar att kolla till sådden precis vid rätt tillfälle, så kanske fröerna ruttnar för att det blivit för blött och varmt. Det händer oss alla. Så nytt!

 

Läs mer: Gödsla växter inomhus med kiss

 

Sammanfattning

  • ha sådderna där du ofta rör dig - titta till dem ofta
  • de flesta fröer vill gro i varm jord, cirka 20 grader eller mer - det står i såanvisningen
  • häng en växtlampa över sådderna - låt dem inte stå i mörker
  • håll sådden fuktig - men undvik att jorden är blöt

 

Små gröna plantor under växtbelysning med lysrör.

När växterna har grott flyttas de till en annan "station", där jag håller svalare rumstemperatur och har starkare växtlampor.

 

Med växtbelysning och strategin för att odla fram växter på en plats och sedan flytta dem till en annan yta, kan jag odla fram riktigt fina plantor. De blir knubbigare och finare om de växer i sval miljö när de grott.

 

Läs mer: Så blommor inomhus - tips för att lyckas

 

Jag tycker inte det är det minsta fånigt att gå och titta till sina sådder och plantor stup i kvarten. Det är sunt! När du pysslar om sådderna är du ju nyfiken och vaksam på utvecklingen. Då kan du lätt se vad växterna behöver och har alla möjligheter att göra val som är bra för sådderna. Någon vill kanske ha lite mer värme, nån annan mindre. Bör jag flytta ljuset lite närmare? Släppa ut lite kondens, eller kanske inte? Är det dags för något tråg att flytta? Vad ska jag så nu?

Det här är en spännande tid på året och det är förstås roligt när det går bra. Nu håller vi tummarna!
/Sara Bäckmo

01. februari 2021