Tips för förvaring av plantor

Oavsett hur lite jag än sår i förväg så har jag alltid svårt att rymma de plantor jag tycker mig behöva. Det verkar vara många som har samma problem... Under våren ska jag dela med mig av hur jag gör för att råda bot på platsbrist.

Här visar jag ett smart sätt för att kunna frigöra plats inomhus riktigt tidigt på våren, genom att helt enkelt bära ut plantor och sådder:
Vill du se hur varmbänken ser ut efter ett år kan du kika i klippet nedan.
För växthus och friland
Min varma hög står i tunnelväxthuset, eftersom jag vill ha så mycket som möjligt koncentrerat dit nu när vi väntar barn. Det är enklare att bara gå till en plats och greja än att kila runt i den stora trädgården. Ett lyckokast. Förra året gjorde jag också en plant-bänk i tunnel men tidigare år har jag istället sett till att ha gott om plats i den vanliga varmbänken på friland och har kunnat ställa ut mängder av småplantor där. Det funkar alltså lika bra i en bänk på friland som i tunnel/växthus.

 

Ger odlingsyta och jord
Varmbänken är ju i princip en komposthög. Under kommande månader förmultnar materialet och till hösten har jag en blandning som inte riktigt är jord, men en bit på väg. Den kan jag fylla upp bäddarna ytterligare med här i tunnelväxthuset. Men innan dess ska jag odla i högen. Min tunnel har väl tilltagen höjd och i år ser jag fram emot att kunna leda upp många gurkväxter i taket. Barnen har önskat sig mycket meloner och det ska bli roligt att se om vi kan få till fler än vid vårt tidigare försök.

Vill du veta mer om hur jag använder varmbänkar i köksträdgården för att få tidig skörd av grönsaker kan du titta här:
Gör en varmbänk på friland
Varmbänk i tunnelväxthus
Dags att så min varmbänk
Så odlar jag köksträdgården tidigt

Och det finns mycket att läsa här på bloggen om varmbänk med. Kolla taggen Varmbänk, där det bland annat finns en checklista med grejer att prova om varmbänken inte vill ta sig.
/Sara Bäckmo

30. mars 2016

4 svar till “Tips för förvaring av plantor”

 1. Kitty skriver:

  Fint inlägg. Jag har ingen passande plats för varmbänk och äger inget växthus. Har dock tänkt om jag skulle göra varmbänk i en gammal plåt tunna. Hur länge tror du den på friland behöver stå innan man kan plantera i den? Antar ju att det dröjer längre än i växthus... Har du testat liknande?
  /Kitty

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går att göra små varmbänkar också förstås, men de svalnar mycket snabbt eftersom volymen är så liten. Till och med en pallkrage kan vara för lite för att få någon särskilt bra effekt om det är kallt ute och det varit svårt att isolera. Dessvärre. Hälsningar Sara

 2. Anders skriver:

  Varmbänk låter som en bra idé om man har utrymme. Jag byggde förra året ett litet bågväxthus inuti det stora växthuset och det gör en enorm skillnad på temperaturen. För säkerhets skull har jag en liten frostvakt jag kan dra igång om SMHI varnar för minusgrader.
  http://www.fstvs.se/odling/minivaxthuset-fungerar/

 3. Lynn Hvid skriver:

  Du inspirerar så otroligt och förklarar så bra. Tack! Vart har du köpt ditt dyrare tunnelväxthus. Skulle vilja ha ett med bra kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *