Tips för praktisk nytta - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för praktisk nytta

Jag har några arbetssätt i trädgården som är helt avgörande för att allt ska flyta så bra. Här listar jag dem och hoppas det kan ge lite stöd till andra.

När en äldre vän var på besök för några år sedan gick vi den sedvanliga rundan i trädgården. Han har odlat länge och säger så fina saker när han ser grönsakerna i köksträdgården. En av de mest betydelsefulla sakerna om min odling sades under en sådan runda:

"Jag är imponerad över hur snabbt du hittat din rytm i odlingen."

Han berättade själv att det tagit säkert ett decennium att hitta ett bra sätt att odla som passar med livet, personen och trädgården. Det där har jag tänkt mycket på. Hur viktigt det är att hitta sitt eget sätt att odla. Inspiration behövs hela tiden och det är viktigt att forma den efterhand så det passar just mig eller dig.

 

En köksträdgård med många blandade växter, bland annat en hög svartkål.

En väldfylld köksträdgård utan särskilt mycket pekpinnar. Svartkål, vitt doftnattljus, dansk körvel och liten annat.

 

Tips för praktisk nytta
Jag är inne på min åttonde superintensiva odlingssäsong här i Skillnadens Trädgård och har på ganska kort tid skapat det jag önskade - en ätbar trädgård som levererar mat året runt. Jag odlar på min fritid, med samma tidsbrist och frustrationer som alla andra småbarnsföräldrar med trädgårdsdrömmar. Och jag älskar det! För att sno ihop allt har jag några tydliga hörnstenar/arbetssätt/metoder som underlättar så mycket i odlingen att de var och en kan vara avgörande för om det går bra eller inte.

Här har jag listat de saker som gör störst skillnad i arbetet med trädgården, alla är outstandning för att kunna kombinera familj, odling och jobb. Det här är det som ger mig störst praktisk nytta.

 

Täckodling: Täckodlingen gödslar, håller fukt i jorden, minskar ogräset och behovet av att gräva. Utan täckodling hade jag aldrig klarat att odla den här stora ytan själv.

Vintersådd: I mars är ofta så mycket som en fjärdedel av min odling redan sådd, på vintern i kall jord. Det ger mig tid till annat som behöver göras på våren.

Försådd: Att så plantor och sätta ut gör det enklare att sköta trädgården, då det inte är så många ömtåliga sådder som ska vattnas, rensas och skyddas.

Tunnelväxthus: Maken till bekväm arbetsyta finns inte. Här kan jag odla alla bladgrönsaker under kalla årstiden utan att behöva tampas med snö och kyla utomhus.

Växtföljd: Jag är tämligen fri i min växtföljd, men har ett fyraårigt system som gör det lätt att komma ihåg var de viktigaste grönsakerna ska växa. Jag håller ordning på baljväxter, kål, morötter och potatis. Allt annat flyttar omkring lite som jag tycker passar bäst.

Bokashi: Jag kan inte nog lovorda komposteringssättet som gör det möjligt att så här enkelt ta hand om hushållsavfallet. Går hand i hand med punkten nedan om att göra små insatser istället för stora, som att vända en jättestor kombinerad hushålls- och trädgårdskompost.

En sak om dagen: Mitt mest älskade mantra är att göra en sak om dagen. Något litet trädgårdsrelaterat jobb varje dag. En liten sådd i februari kan leverera tio kilo rödkål nästa vinter. Det är viktigare att göra en liten sak om dagen och vara glad för det än att pressa fram en omöjlig arbetsvecka då allt ska göras.

 

Läs gärna nya artikeln för mer inspiration: Nybörjarodling del 2 - Att välja grönsaker.

 

På temat en liten sak varje dag. En snabb sådd av kålväxter i januari-februari kan ge tio kilo kål senare på året. De små insatserna är jätteviktiga. Här är en sommarkål som skördats i tunnelväxthus i maj.

 

Släpp pressen
Sist men inte minst skulle jag vilja hylla oordningen. Jag fick ett sånt härligt mess från Maria Strömberg Bååth som plåtar recepten till sajten (kolla Skillnadens mat om du missat). Hon utökar sin odling med typ 300 % i år och messar helt yr från frökaoset hemma i Lilla Syndby:

 

"Alltså Sara, hur fan håller man koll på allt?!? Åh herre min je, det är fröpåsar och massa minneslappar och "Vad fan sådde jag här då?" och "När skulle jag göra vad med vilken fröpåse?!?". Ha ha! Kaoset! Jag vet inte... det kanske bara är jag, eller så är det så här i början när det är massa som är nytt."

 

Jag trodde att jag skulle bli en ordnad odlare. Att ordningen var viktig, helt enkelt för att allt ser så förbannat ordnat ut i det vi läser om odling i media. De två första åren blev jag stressad över att inte ha koll helt på saker och ting och besviken över att inte leva upp till min egen föreställning om en lyckad odling.

Sen sket jag i ordningen och nu vadar jag omkring i min oreda bäst jag vill. Jag skäms inte för att jag inte vet hur allt funkar eller för att jag inte mäktat med att röja. Sår det jag känner för, helt utan att märka upp med namnlappar och grejer. Jag köper alla fröer jag vill, alldeles för många, och räknar inte efter hur mycket av allt jag ska så för att få plats. Jag väger inget gödsel och har en ganska okomplicerad inställning till växtföljden. Och jag är en mycket gladare odlare! Att släppa måsten och känna min rytm - det är vad som bär mig i odlingen!

Om jag ska skicka med något till dig som står i ett alldeles nytt odlingskaos och undrar över hur du ska reda i allt detta, så kanske det kan vara så enkelt som att du för en tid ska strunta i redan. Gör allt du känner för! Och odla så som hela du vill och kan. Lycka till!

Glöm inte att bli medlem på min sajt för att läsa en massa längre artiklar om grönsaksodling, recept på bra trädgårdsmat och se långa medlemsvideos.
Använd länken här för att läsa mer om allt du får som medlem: Allt om sajten - provläs!
Teckna ditt medlemskap enkelt här: Bli medlem på sarabackmo.se.
/Sara Bäckmo

19. februari 2018

7 svar till “Tips för praktisk nytta”

 1. Camilla skriver:

  Detta är en väldigt privat fråga så känn inte att du på något sätt måste svara. Jag älskar din inställning till odlandet och skulle vilja ha med mig det i resten av mitt liv också. Det känns som om du hittat en så himla fin rytm och balans. Hur får ni resten av livet att gå ihop med lämningar, hämtgningar, disk, danmsugning och tvätt. Jag väntar mitt andra barn när som helst och har fortfarande inte fått ihop en fungerande vardaslunk med min man. Vill så gärna att det ska flyta lika bra och naturligt som odlandet. Jag har absolut inget behov av att leva i någon sorts inredningstidning men vill gärna ha ett varmt och välkomnande hem som inte är allt för skitigt trotts barn, hundar och katter som drar in smuts mest hela tiden. Hur tänker du kring ditt livspussel och hur delar ni upp allt mellan er?

  • J skriver:

   Jag är inte Sara men tvåbarnsmamma som försöker få ihop vardag och alla göromål. På vår/sommar/tidig höst har jag väldigt lite skärmtid. Tar igen det på vintern 😅 så på kvällarna sköter jag trädgård och min sambo generellt barn och hushåll. Sedan gör vi mycket tillsammans typ tar disk och röjer köket samtidigt. Vi har inte jätterent och fint då heller men så är vi inte inne så mycket. Städar mer på vintern när vi är inne mer. Har en robotdammsugare, det är sjukt skönt. Och sen odlar jag lite på känn, det jag orkar och hinner. Ibland blir saker bra, ibland inte. Ibland hinner vi äta upp allt, ibland inte. Jag hinner inte hetsa upp mig kring varje liten gröda. Ibland blir saker kompost, det är inte hela världen.

  • Elisabeth Björk skriver:

   Det finns flera inlägg om detta sedan tidigare om du inte får svar här.
   Sök på: Vårt geniala städschema, Hur en kärleksfull relation kan ge tid till trädgård och Delad hemmatid är bra för vår familj, t ex!

 2. Gnodla skriver:

  Vilket perfekt inlägg för mig just nu som bara går runt och tänker på detta. På hur allt ska gå, kommer man lösa allt och ärlighetens namn, om det kommer att vara värt det. Ska ta till mig alla punkter, nu 🙂

 3. Anna Lingman skriver:

  Det var precis den här inställningen hos dig som gjorde att jag vågade sätta igång och faktiskt försöka producera mat till oss (inte bara lite sockerärter och morötter som man kan knapra på när man går förbi) för två år sedan. Att det får bli som det blir ch det får bli fel och det kan vara stökigt och knas. Så befriande!

 4. karin.blomdin skriver:

  Tack för all inspiration och för att du slår hål på så många "sanningar" och "måsten" som begränsar och ger onödig osäkerhet i vårt odlande! Det är så mycket av det du beskriver som jag alltid använt mig av i mitt eget odlande av bekvämlighet, "snålhet" osv men i tron om att "så ska man egentligen inte göra", t.ex. grunda odlingslådor med kompositmaterial. Ditt sätt att odla - helt befriat från "piffighet" - är så befriande och härligt!

 5. Detta är så viktigt! Det var den här inställningen, den kravlösa men glädjefyllda, den kreativa, skapande och upptäckande nyfikenheten, som jag tog med mig när jag började odla för några år sedan - efter att ha läst din blogg. Utan den infallsvinkeln hade jag slutat odla efter år 1. Då hade odlingen brytit ner mig, men nu har den istället byggt upp mig...! Nu är jag inne på mitt 4 år med odling och kan ställa egenproducerad mat på bordet varje dag. Det är frihet och det är lycka - TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *