Tips för vacker blommande gräslök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för vacker blommande gräslök

Nej, gräslök mår inte dåligt av att blomma! Njut av de läckra lila kuddarna i köksträdgården och ta hand om plantorna smart så kan du både skörda och ha blommorna kvar.

Gräslök blommar och ett rött hus syns i bakgrunden.

Varför vara rädd för gräslöksblomning när det är så här vackert?

 

Nu har de äntligen slagit ut! En vacker lila flod ramar in mitt mittenkvarter i köksträdgården. Gräslöksplantorna har bildat overkligt stora tuvor och vissa lökar är i storlek som mitt lillfinger. Jag kan tipsa om att så stora lökar är magiskt goda att fräsa i olivolja och äta som tillbehör till nästan vilken mat som helst.

Men blommorna. Är det inte dåligt för plantorna om de går upp i blom? Nej, men skörden blir sämre när plantorna blommar. Liksom för många andra växter produceras inte så mycket blad när plantan lägger energi på att underhålla blommorna. Det är inte så konstigt egentligen. Blomstjälken är hård och verkligen inte god att äta och de få bladen som är något att ha får liksom sorteras ut ur den bunt som klipps av.

Jag är dock inte ledsen för blomningen och älskar att se gräslöken i sin fulla prakt. Blomningen är ändå ganska kort så det gäller att njuta.

 

Läs mer: Snabbfrästa gräslöksknoppar

 

Lila blommor i förgrunden från gräslök och knallröda pioner i bakgrunden.

Gräslöken blommar nästan alltid samtidigt som bondpionerna. Jag ska påminna mig själv om att sätta några fler bondpioner i köksträdgården. Kombon är oslagbar!

 

En klippt planta sedd ovanifrån.

Klipp ner halva tuvan, men lämna några centimeter blast över marken. Den andra delen av plantan står kvar.

 

Klipp ner för ny tillväxt

Tricket för att få både blommor och skörd är att klippa ner plantan. Bäst är att göra det precis då plantorna bildar blomknoppar. Klippa ner halva tuvan, så som jag visar på bilden, och lämna halva tuvan kvar. På så vis kan ena halvan gå i blom och ur den nerklippta delen börjar det snart växa ut ny färsk gräslök, späd och fin till skörd.

Jag valde att klippa plantorna längs den kant som vätter mot gångarna och behöll blommorna i kant mot odlingen. Nu kan jag se den blommande gräslöken från vardagsrumsfönstret. Utöver det att blommorna inte är fullt lika många som tidigare ser jag inte alls att plantorna är kapade.

 

 

 

Använd till täckodling

Det blir några korgar med gräslök efter en sån här klippning. Jag har ju ingen renodlad trädgårdskompost utan använder allt växtmaterial direkt i köksträdgårdens täckodling. Så också med gräslöken. Potatislandet eller andra ställen där kraftiga och stora plantor växer är bra att hälla ut gräslöken.

Tänk på att gräslöken fortsätter att blomma då de lagts på täckodlingen. I vissa fall kan något enstaka gräslöksfrö börja gro, men det är ytterst sällan det bildas plantor som ställer till problem. Själv tycker jag det ser så vackert ut när gräslöken börjar blekna och de lila blommorna ligger kvar som färggranna ädelstenar över marken.

 

En täckodlad bädd med massor av gräslök på.

Den klippta gräslöken blir perfekt på täckodlingen. Här har jag lagt ut den i potatislandet.

 

Bostadshuset skymtar i bakgrunden bakom höga blommande gräslöksplantor.

Gräslöken är så fin att det är dumt att klippa ner allt. Med mitt sätt att klippa halva plantan får jag blommor och skörd i ett.

 

Klipp ytterligare på sommaren

När gräslöken blommat färdigt och börjar se dassig ut är det dags att klippa ner andra halvan av plantorna. Då har redan den tidigare klippta delen vuxit upp och plantorna ser bulliga och fina ut. Senare under sommaren går plantorna i blom på nytt och då upprepas hela proceduren. Mycket fiffigt.

Den här metoden kan också användas när du skördar gräslök. Klipp till exempel en tredjedel av plantorna och låt resten stå kvar. Då bildas inga hål i raden - den kommer alltid att se frodig och fin ut. Räds inte att emellanåt klippa ner plantorna även om du inte har möjlighet att äta upp allt. Plantorna växer upp på nytt och ser pigga och fräscha ut.
/Sara Bäckmo

30. maj 2018