27. januari 2018

Tips på superenkel vintersådd

Ett oanvänt växthus och några fröpåsar - allt som behövs för att skapa en läcker grönsaksmatta för tidig skörd. Så på vintern! Vem är med på en vintersådd?

En hand pillar med fröer på en tallrik.

I fröblandningen dominerar spenatfrön, men här finns också till exempel rucola och pak choi.

 

I veckan var jag hemma hos min vän Ninnie och skrev på min bok om vinterodling en hel dag. Lugnt och tyst och varmt i en stor soffa. Inga busiga barn, promenadsugna hundar eller tvätt som pockar på min uppmärksamhet. Bara skriva.

Eftersom det passerat en födelsedag i huset hade jag med mig lite fröpåsar för att fira Ninnie med en sådd. Och det här är ett så kul sätt att odla att jag vill tipsa om det på bloggen med. Så på vintern! Det vore så roligt om du vill prova!

Läs mer om vintersådd i artikeln Våga vinterså grönsaker

 

En vintrig trädgård med bostadshus och växthus.

I Ninnies vackra trädgård ligger växthuset i söder, nära bostadshuset. Här odlas fina tomater och jordgubbar sommartid.

 

En odlingsbädd i växthus med lite mossa på.

På vintern står växthuset tomt. Dags att göra något åt det.

 

Det här är en bädd i söderläge i Ninnies växthus. Det är precis att översta jorden är tinad och möjlig att peta lite i. Det har varit kallt den senaste tiden. Här ska vi så ungefär en meter grönsaker nu, fastän det är vinter. Det är ett exempel på det som kallas för vintersådd.

Jag har tagit med mig en massa halvtomma fröpåsar, en del vet jag inte ens hur det kan tänkas vara med grobarheten. Fröerna är:

Sallat
Rucola
Spenat
Pak choi
Trädgårdsmålla
Rädisblad
Sockerärter

 

Fröpåsar på en bänk och en tallrik med fröer på.

Jag blandar fröerna genom att tömma påsarna på en tallrik.

 

Alla fröer töms ut på ett fat och blandas. Jorden på den utvalda platsen krattas iordning lite. Och sedan strösslar jag bara ut hela fröblandningen på jorden och krafsar lite med fingrarna så de täcks hjälpligt av jord. Det är sådden. Så enkelt va! Eftersom fröerna sås väldigt tätt och i en mix av olika sorter märks inte om grobarheten skulle vara lite sämre.

 

Bild på bädden sedd ovanifrån.

Fröerna är strösslade ut över jordytan mycket tätt.

 

En hand sår sockerärtsfrön.

Sockerärterna sås mycket tätt eftersom jag räknar med att en del inte gror efter vinterkyland.

 

I ena kortänden av bädden, mot fönstret, drar jag upp en liten rad. Här sår vi sockerärten 'Norli', med bara någon centimeters avstånd mellan fröerna. Det här är jätteknasigt tycker de flesta. Så sockerärter mitt i vintern? Jag har provat vintersådd av sockerärter två år i rad, i tunnelväxthus, och fått tillräckligt bra resultat för att våga tipsa om det. Jag ska skriva ett enskilt inlägg om det senare. Eftersom vintersådden kan decimera antalet fröer som gror så sår vi tätt. Om hälften av fröerna dör har vi ändå tillräckligt många som ger skörd. I maj.

 

Gör sådden så här:

 • Jorden krattas jämn.
 • Blandade fröer (det går lika bra med bara en av sorterna) strösslas ut.
 • Fröerna krafsas ner i jorden.
 • Platta till jorden.
 • Lägg snö direkt på jorden. När den smälter vattnas sådden.
 • Täck med en fiberduk, enkel eller dubbelvikt.
 • Sockerärterna sås tätt i en rad och täcks med jord.

 

Bädd i växthus med snö och fiberduk på.

Nu är sådden klar. Snön ska smälta och sen kommer värmen i slutet av februari. Någon vecka senare brukar det gro i zon 3.

 

Just det här växthuset står på en sockel av trä. Det hindrar en del av solljuset att komma in till sådden, därför kanske den dröjer lite extra med att gro. Men nån gång i mars borde det hända nåt.

Nu är det bara att vänta. I mitt tunnelväxthus börjar jag skörda en sån här sådd i början av april. Den ger skörd vid upprepade tillfällen under hela april och maj och längre än så om man vill. Se gärna videon nedan för att få en uppfattning om hur resultatet kan bli.

 

 

En sån här sådd tar några minuter att genomföra och är perfekt för bortglömda ytor som inte ska användas förrän senare på säsongen. Du som har en balkong kan lätt fylla jord i en badbalja eller några stora krukor och göra en likadan sådd. Tänk dig att drunkna i hemodlade blad så tidigt på våren!

Om du läser min blogg för första gången får du gärna ta en titt på startsidan och se om du hittar något mer läsvärt. Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård är Nordens största trädgårdsblogg och du får gärna tipsa dina vänner om att det finns massor att läsa om grönsaksodling hemma här.
/Sara Bäckmo

 

23 svar till “Tips på superenkel vintersådd”

 1. Hannah skriver:

  Om man inte har snö, när och hur ofta bör man vattna?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Om jag sår i kruka brukar jag helt enkelt ställa ut krukan då och då när det är nederbörd så löser det sig av sig självt. Annars är det en bra tid att börja vattna i mitten av februari i växthus, då gror det fint några veckor senare. /Sara

 2. madeleine_pettersson skriver:

  Hej ? Det är så kul med vintersådd! Jag brukar ha hålen i locket på plastbacken för att inte behöva vattna lika ofta. Och i botten har jag hålen i upphöjningarna så att lite vatten kan stå kvar om det regnat.

 3. Anna skriver:

  Hur ser dina, eller andras erfarenheter ut m vinterodling i ”kärvare” zoner. Typ zon 5?

 4. Cecilia Fllje skriver:

  Jag planterade överblivna frön av ruccola och plocksallat i oktober och har nu fina blad i växthuset. Har varken täckt eller varit särskilt duktig på att vattna dem. Ett par ggr efter sådd bara. Vattnade dock med terrafert jord som främjar groning och rotning vid sådd.

 5. Sandra skriver:

  Har du stött på problem med musangrepp på dina sådder?
  Jag försökte grodda ärtor i vårt växthus i höstas och flyttade även in lite kryddor och purjolök för att de skulle stå sig längre. Men det blev en bekvämt smörgåsbord för en liten husmus som snabbt mumsade i sig alla ärtorna när de börjat grott! Även persiljan strök med.
  Då hade jag ingen fiberduk över så den kanske hjälper. Har du annars något tips på hur man kan skydda sina sådder?

 6. Kitty skriver:

  Vintersådd är så roligt! Jag drog en kurs på handelsträdgård här i Jakobstad tidigare i veckan om "vintersådd på friland och i plastbackar". ca 1/4 av åhörarna hade testat någon form av vintersådd. Men det var många som handlade hem frösorterna jag hade pratat om för att testa själv. Så roligt att kunna föra budskapet vidare!
  /Kitty

 7. Rosanna Hyttring skriver:

  Hej Sara! Tack för inspirerande blogg. Jag ska så sparris, och det står att man ska år två gallra bort honplantor. Enligt denna sida behövs ej det. Vad tror du?
  http://www.sparris.se/faktaomsparris_hanhon.htm

 8. Lina skriver:

  Första året som jag sår på vintern zon 1. Sugasnax morötter och blandade grönkål och ruccola. Imorgon ska jag så Norli oxå!

 9. Erika skriver:

  Om man har tonvis med snö och inget växthus, hur gör man då kan en inglasad altan funka eller kan man rent av ställa ut de på backen? Men vi har ej snöfritt förrän i mitten av maj ? så kan kanske inte skörda något förrän i juni i alla fall?

 10. Gillian Jakobsson skriver:

  Hej Sara,
  Jag vill vara med vinterodling.

 11. Ingela skriver:

  Vi som inte har nån snö, måste väl ändå vattna lite innan sådd??
  Ska så en pallkrage i mitt tunnelväxthus idag!?

 12. ingalisaadler skriver:

  Wow, detta vill jag prova på balkongen! Undrar hur en gör med vattningen när en inte har snö? Kan en vattna jorden nu och sedan krafsa ner fröna, eller finns det risk att de ruttnar då? Vore fint att höra din tanke kring detta!

 13. Tina skriver:

  Har tyvärr inget växthus ,bor i södra Sverige ( Blekinge ) kan man så i pallkragarna och lägga fiberduk o ordna några fönster lägga på ?? Nederbörd e de gått om ? regn .
  Såg en hel klump med förmodligen sockerärter som nog fåglarna tagit o spillt mitt i en av de tomma pallkragarna de hade växt upp nu under vintern blev en aningen överaskad.

  • Gunilla skriver:

   Hej Tina.
   Visst är det härligt att bli överraskad av grodd när man minst anar det?
   Jag bor i zon 2 i västra blekinge och så här funkar det för mig:

   Jag har tidigare sått b.la spenat i slutet på feb och skördat i mitten på april. I år sådde jag i pallkragar i mitten av januari i .... spenat, Pak choi,grönkål, kinesiska kålblad. (Ska även så sommarmorot svartrot och rädisor är min tanke). sedan lägger jag fiberväv över. Nu ligger snön ovanpå och isolerar.
   Om det det blir barfrost senare när fröerna grott då lägger jag på plast eller fönster och förstärker med mattor eller annat jag har som kan skydda på natten.

   De sommarmorötter jag satte i aug är som ett pekfinger i storlek och vitkål och brysselkål står kvar fint med väv runt sig.
   Palsternacka, höstmorot och purjolök skördar jag direkt från landet. De skyddar jag med hö o fiberväv el plast ovanpå.

   I plast back har jag sått olika sallads sorter och lagt lock på. (Har ingen aning om detta kommer funka men jag testar)

   Lycka till!

 14. birgitta.g.andersson skriver:

  Såg att min vintersådd av spenat kommit upp i en av pallkragarna. Vi har haft minusgrader länge nu, men en strängare kyla har mött oss de senaste dagarna. Tror du min lilla spenat klarar detta? Kom på först ikväll att jag kan täcka den ytterligare (om det inte är för sent alltså). Palmkragen har varit täckt med lock hela tiden, men de ser inte särskilt varma och gosiga ut.

 15. Åsa Karlsson Schön skriver:

  Hej Sara. Funderar på om man vågar testa vintersådd i bäddarna hos ankorna. Skulle du haft några betänkligheter kring detta?
  Mvh Åsa

  • Sara Bäckmo skriver:

   He he, jag provade ju ett år att så inne hos hönsen. Det var svårt =) Jag skulle täcka ordentligt med nät och så på en plats där ankorna inte skiter =) Är det i lilla växthuset? Där har du ju en del upphöjda bäddar som kanske skulle kunna funka? Eller lägga en enkel plast över som skyddar. Ses!

 16. Katinka skriver:

  Nu blev jag otroligt inspirerad. Har ett stort (Ca 15 kvm) växthus m tegelgolv som inte används eftersom jag är bortrest sex veckor varje vår och höst. Nu blir detvpallkragar och automatbevattning där! Har beställt båda dina böcker och längtar efter att börja.?

 17. […] Vad är vintersådd? Funkar vintersådder? Tips på superenkel vintersådd […]

 18. […] Läs mer: Tips på superenkel vintersådd i växthus […]

 19. Isabella skriver:

  Jag vill gärna testa det med vinterodling och så i plastbackar men har inget växthus att ställa de i. Kan jag ställa de mot en husvägg? Ska det vara genomskinliga lock antar jag? De som jag har hittat från en affär har röda lock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *