Tips för att så sockerärter utomhus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tips för att så sockerärter utomhus

Sockerärter är en av de enklaste grödorna att lyckas med. Du kan odla dem i pallkragare, krukor och på friland. Så här lyckas du med sådden!

Sockerärtor att så

Sockerärter har stora fröer som är lätta att känna igen och lätta att hantera. Foto: Ida Sjöö

 

Oavsett hur långt våren kommit hos dig så är det en bra tid att så sockerärter utomhus nu i maj. Det är en riktigt bra och enkel sommar-grönsak att odla hemma. Även om jorden är fortsatt kall på sina håll i landet, så är fröerna tåliga och förstörs inte ens om det kommer frost. Gör din första sådd nu (om du inte sått redan tidigare) och upprepa gärna sådden med några veckors mellanrum under våren och sommaren. Då har du färska ärter att skörda under lång tid.

 

Läs mer: Såskola - Utomhussådd för nybörjare

 

Sara sår på Skillnadens

Ärter kan sås tidigt på säsongen, till och med när det är vårvinter. Men bönorna ska man vänta med tills jorden är rejält varm. Foto: Ida Sjöö

 

Olika ärter

Det finns många olika slags sockerärter att odla. Det är kul att välja lite olika. I min familj gillar vi både gröna, gula och lila ärter. Och jag tycker det är bra att välja olika höjd på dem, så de passar till olika växtplatser.

Sockerärter är de platta ärterna vi odlar och de skördas omogna. Då är ärterna inuti skidan mycket små. När ärterna mognar växer ärterna och skidan blir ofta trådig och lite trist. Om ärterna får sitta kvar på plantan mognar de helt, de blir ärterna gulagröna och hela skidan och ärterna inuti torkar. De torkade ärterna kan användas till nytt utsäde.

Utöver sockerärter kan du också odla brytsockerärter, gråärter, märgärter, spritärter, släpärter och allt möjligt som ärter brukar kallas. Vill du äta dem färska direkt från plantan är det vanligast att satsa på sockerärter, brytsockerärter och gråärter.

 

Läs mer: Nybörjartips - Skörda sockerärterna ofta

 

Sara krattar upp en fåra

En kratta är bra att använda till att dra upp fåror inför sådd. Foto: Ida Sjöö

 

Sara vattnar fåra

Jag vattnar alltid i fårorna innan jag sår. Då blir jorden fuktig på ett mycket bättre sätt än om jag vattnar efter sådd. Foto: Ida Sjöö

 

Så ärter

Ärter kan odlas på många ställen, där du har plats helt enkelt. Sådden går till på samma sätt oavsett om du odlar rakt ner i landet eller i en pallkrage. Om du vill odla i kruka kan du kolla länken nedan för att få tips.

 

Läs mer: Odla sockerärter i krukor

 

Steg ett är att välja växtplats och dra upp en fåra i landet. Om jorden inte är rejält fuktig sedan tidigare är det bra att vattna direkt i fåran innan sådd, det gör jag alltid. Ärterna är ju torra i sig själv och behöver fukt för att vakna till liv. Däremot blötlägger jag aldrig ärter eller bönor, eftersom jag tycker risken ökar för att utsädet ruttnar.

Varje sockerärta bildar en grodd som utvecklas till en lång och ranglig ärtväxt. Den kan senare grena sig, men i grunden ska du se på den som en hyfsat ranglig sak. För att sockerärtsraden ska upplevas som tät och frodig sås sockerärterna ganska tätt. Det är också det bästa för att nyttja platsen bra.

Jag sår alltid sockerärterna i kluster, med till exempel tre fröer på varje plats. Dessa läggs i den vattnade fåran med knappt tio centimeters mellanrum. Efter sådden förs jorden tillbaka över fröerna. Det är viktigt att jorden plattas till, så den smiter åt om fröerna. Den fuktiga jorden väcker fröerna till liv. Om jorden är dåligt packad i fåran kan det gro sämre. Dock ska du inte stampa hårt på jorden! Använd till exempel baksidan på en kratta och tryck till, putta lätt med foten eller använd handflatan.

 

 

Sockerärtor att så

En hand full med ärter. Hållbarheten på ärtfrö är mycket bra och de gror villigt även om de har några år på nacken. Foto: Ida Sjöö

 

Sara sår Sockerärtor

Kluster med tre frön i varje, läggs med cirka tio centimeters avstånd i fåran. Foto: Ida Sjöö

 

Sådda sockerärtor

Ärter är lätta att så och det passar ofta bra för barn att så ärter på egen hand. Foto: Ida Sjöö

 

Sara krattar igen fåra

Jag använder krattan för att fösa tillbaka jorden i fåran. Foto: Ida Sjöö

 

Var noga med vattningen

Om det är väldigt torrt ute och väderprognosen inte skvallrar om regn, tycker jag att du ska vattna en gång ovanpå jorden också. Är det ihållande torrt väder är det inte dumt att vattna lite varje dag tills fröerna tittar upp ur jorden.

Tänk på att just sockerärter och bönor är hett eftertraktade av fåglar på våren. Vill det sig illa kan de dra upp de små ärtskotten ur jorden. Om du ser att detta händer kan du lägga en fiberduk, ett kålnät eller en tunn gardin över jorden tills fröerna grott i lugn och ro.

 

Läs mer: Tips för att så sockerärter på sommaren

 

Sara plattar till jorden

Baksidan av krattan används för att trycka till jorden efter sådd. Foto: Ida Sjöö

 

Sara vattnar sådd

Och så en omgång vatten över fåran eftersom det inte väntas något regn de närmaste dagarna efter sådd. Foto: Ida Sjöö

 

Sara vattnar sådd

Om jorden är väldigt torr är det bättre att vattna en kort omgång och låta vattnet sjunka in, innan du vattnar igen. Foto: Ida Sjöö

 

Nu är sådden klar! Vill du inte dona så mycket går det bra att bara peta ett hål med fingret och peta ner en ärta där. Så kan ju kidsen göra. Men resultatet brukar bli både bättre och maffigare om du gör som jag förklarat ovan.

I en pallkrage sår du på precis samma sätt, fast då är raderna kortare än i landet jag visar i bilderna ovan. Det är också fint att så i en stor rund ring runt växtstöd. Då gör du likadant, fast din fåra blir i form av en cirkel.

Stort lycka till med sådden!
/Sara Bäckmo

13. maj 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *