22. januari 2018

Tips för sådd av sommarmorötter

Morotsfrön är små och pilliga att så. Och extra svårt är det när det är kallt och fingrarna fryser. Men det finns inga genvägar, de ska i jord. Här är tips!

Små morotsfrön har hällts ut i en handflata.

Om fröerna sås lagom glest i raderna räcker en portion fröer ganska långt.

 

Igår hade jag en liten stund över och passade på att så morötter. Fyra fina rader av sorten 'Sugarsnax 54' F1. Ja, det är en hybridsort. Någon frågade om det på Instagram. Varför odlar du F1:or? Jag är inte skraj för hybrider, jag tycker bara det är in i vassen knäppt att inte kunna föröka växter med egna fröer. Men det är ju inget fel på själva sorten, de är inte giftiga eller så. Kanske är 5% av alla grönsaker jag odlar hybrider, av olika anledningar. Och att jag nu valde en F1 den här gången berodde på att jag fastnade för beskrivningen och blev nyfiken. Världens sötaste morot! Hur smakar den? Det vill jag gärna veta!

 

Tidig sådd i tunnelväxthus

Jag sår gärna morot i tunnelväxthuset. Tidig sådd här ger tidig skörd och den är så himla välkommen. Ungarna älskar att hänga här och äta morötter på våren. Det är som att jag skapar både en mat- och en lekplats genom vissa av vintersådderna. Min förhoppning är att lille lillebror ska få upp ögonen för morötter när stora syskonen kan visa vilken skatt som finns i jorden.

Sommarmorötter växer snabbt och skördas tidigt, till skillnad från vintermorötterna som växer långsamt och skördas sent. Sommarmorötterna är smala och långa, vintermorötterna ofta breda över nacken. Det här styr lite hur jag sår.

 

Små och växer snabbt

För det första odlar jag sommarmorötterna i rader som står ganska tätt, de behöver helt enkelt inte så mycket utrymme. Blasten hinner inte bli så yvig. Drygt 15 cm mellan raderna räcker fint.

Jag drar upp raderna enkelt med lillfingersidan av handen och är inte så noga med hur djupt det blir.

Sen tar jag en nypa frö mellan tummen, pekfingret och långfingret och strösslar ut i raden genom att gnida fingerspetsarna mot varandra och "tappa ut" frön. Det ska inte bli för tätt och inte för glest. Men det gör ingenting om några fröer hamnar lite tätt. Då växer morötterna bara upp som ett litet kluster. Och eftersom de ska skördas snabbt och inte växa sig jättestora blir det ingen särskild konkurrens om vare sig yta, vatten eller näring.

Sen petar jag lite jord över fårorna och plattar till med handflatan. Den här vintersådden fick ett täcke snö över sig direkt efter sådden, helt enkelt för att vi har gott om snö just nu. Annars är det ingen brådska med att vattna vintersådden. Det kan göras lite senare. Hos mig gror vintersådda morötter i tunnelväxthuset i början av mars, så senast i februari behöver det tillföras någon form av fukt.

Alltså. Sommarmorötterna sås enklast genom att strössla ut fröerna gles med fingrarna. Det går fort och är lätt. Jag har inte tid att pilla med hemmagjorda såband och grejer. Och de små såanordningar för hemmabruk jag provat har inte varit tillräckligt bra för att jag ska lägga tid på att pilla med det heller.

Sådär. Nu är det bara att vänta.

 

Några tips på vägen

Om du har ett tunnelväxthus tycker jag alla gånger att du ska prova att odla morötter där.

 • Välj bara snabbväxande sommarmorötter, de heter också "tidiga" i vissa frösortiment.
 • Så glest i rader.
 • Eller gör en bredsådd genom att strö ut fröerna glest.
 • Saknar du bäddar att odla i växthuset kan du med fördel så i stora krukor.
 • Gallra inte morötterna när de kommit upp en bit, låt de växa tätt och skörda sedan smått.

Om jorden i ditt växthus är helt frusen så är det inget hinder för en tidig sådd. Strössla ut fröerna på jorden och täck sedan med ett lager tinad jord. Resultatet blir detsamma. Lycka till!
/Sara Bäckmo

11 svar till “Tips för sådd av sommarmorötter”

 1. Åsa skriver:

  Tack för det tipset!!! Jag återkommer med resultatet i vår!

 2. Aila Thorsander skriver:

  Så spännande, världens sötaste morot, måste man ju pröva att så. Har inte plats med en varmbänk i mitt kallväxthus, men ska pröva ändå. Tack Sara:)

 3. Boel skriver:

  Kan man även så nu på friland och lägga lite jord och snö på ?

 4. Moa skriver:

  Morot tycker jag är väldigt klurigt. Har försökt i några sesonger utan att få något gott resultat, Lillfingerstora med mycket blast. Både på friland och i pallkrage. Förstår att jordkvalitén har ett finger med i spelet. Vill du berätta lite närmre om du sår morot (både tidiga och sena sorter) i någon speciell jorkvalité eller generellt mer om jorden du sår morötter i?

 5. Terese skriver:

  Jag har tidigare provat Flyaway f1 med samma sötma och den är riktigt läcker. Supergod att förvälla och frysa. Underbar att äta direkt ur landet. Har funkat att skörda sent och lagra i jordkällare i 3 månader. Köpte den du nämner ovan i höstas och förväntar mig en lika läcker morot eftersom de har samma sötma.

 6. […] Läs mer: Tips för sådd av sommarmorötter […]

 7. annika.ryndal skriver:

  Vad tyckte du om Sugarsnax? Jag gillar både smak och att den växte så bra! Vi har lerjord som vi så sakteliga mjukar upp men morötter har inte blivit precis raka och långa men Sugarsnax växte både rakt och långt! Dessutom goda 🙂

 8. […] Läs gärna mer här: Tips för sådd av sommarmorötter […]

 9. […] Läs mer: Tips för sådd av sommarmorötter […]

 10. Camilla Valborg skriver:

  Förrförra året hade vi morötter som räckte länge. Så trevligt med egna morötter.
  Förra året kom min brutna handled i vägen .. Det vart nästan ingenting odlat.
  Så i år ska laddar vi för en ny säsong.
  Hoppas på bättre lycka.

 11. Emma skriver:

  Hej! Jag tänkte prova odla morötter för första gången i år. Fungerar det att göra med en no-dig odling? Tänkte kartonger sen vår kompost (om det är okej att det inte är helt nedbruten?) Och sen jord på det?
  Mvh Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *