Tjuva tomater på sommaren

På sommaren blir tomatplanteringen lätt en enda röra, när sidoskotten växer i massor och det inte är nån styr på'at. Lär dig tjuva tomater så blir det prydligt och bra i landet!

Gröna tomater på frodiga buskar på friland.

Här i min "tomatbacke" odlar jag mestadels de tomater som kallas för piennolo-tomater. De kan lagras länge inomhus.

 

En varm sommar växer tomaterna fantastiskt bra utomhus. Lägg där till några rejäla regnväder emellanåt och en växtplats som levererar sånt tomaterna gillar i form av näring, så ska det nog bli lite att skörda här i min tomatbacke. Så roligt! Men för att skörden ska hinna bli klar och plantorna hålla sig friska och fina hela säsongen, är det läge att ta fram sekatören och knipsa. Dags att tjuva tomater!

 

Läs mer: Tjuva tomater på plantor inomhus

 

Högväxande tomater som inte tjuvas växer i en enda trasslig röra på sommaren. Det är lätt att växten skadas och tomaterna blir mat till skadedjuren istället för att mogna och ge skörd.

 

Ta bort sidoskotten

Att tjuva tomater handlar inte om att stjäla/palla/ta tomater från någon annan. Istället betyder tjuva att vi tar bort växtdelar som tjuvar energi från huvud-delarna av växten. I det här fallet är det de sidoskott som växer ut från tomatplantan som ska tas bort. Det kallar vi för att tjuva tomater.

Nästan alla högväxande tomater tjuvas, medan låga buskväxande sorter, samt ampeltomater och kruktomater, får växa fritt. De mindre växterna ger ofta små tomater som klarar av att mogna på välgrenade plantor. De större tomatsorterna kan i vissa fall producera frukter som var och en väger flera hundra gram (mitt rekord är drygt 800 gram för en enda tomat) och det kräver lite extra av plantorna. Särskilt om de odlas utomhus i ett klimat med kort sommarsäsong.

 

Närbild på en klase gröna tomater på en växt.

En planta som tjuvats och beskurits på blad ser prydlig ut och växer bra i landet. Det här är den tidiga och tåliga sorten 'Subarctic Plenty', som jag tycker är kanon.

 

Att ta bort sidoskotten gör också att mer sol når frukterna. Tomaterna mognar fint utan sol med, men jag får tidigare skörd om frukterna exponeras av sol. Och det vill jag gärna ha.

Det finns flera skolor om hur tomater bäst odlas och alla knep är inte gångbara i alla typer av odlingar. Om du är ny i köksträdgården kan du behöva testa dig fram och se vad som funkar hos dig. Mina tips bygger på att jag odlar tomater på friland, rakt ner i backen. Jag odlar i zon 3, där tomaterna planteras ut i slutet av maj eller början av juni och där första frost brukar infinna sig i september. Under den korta tiden däremellan ska tomaterna växa, utvecklas och hinna ge skörd. För att det ska lyckas använder jag mig av några knep.

 

Läs mer: Tjuva, beskär och toppa tomater

 

Så här ser sidoskottet ut, det växer fram i ett utrymmet mellan blad och huvudstjälk. Den här plantan ligger ner och ska snart bindas upp.

 

En klase växer ut från tomatens huvudstjälk.

Förväxla inte sidoskott med klasar av tomater, det är snöpligt att klippa fel. Sidoskott kan också förväxlas med toppskott. Det är lätt att låta en annan topp växa ut om du skulle råka klippa fel.

 

Gör så här

När tomaterna stått några veckor utomhus ska de ha etablerat sig och fått fin kraft att växa massor. Då börjar plantorna att producera massor av sidoskott. De växer fram i bladvecken. Vissa är stora och kraftiga - andra mindre. Alla sidoskott tas bort på de högväxta tomaterna, både de som växer utomhus och de som växer i växthus. Följ huvudstammen på plantan nerifrån marken och upp, då ser du lätt vad som är den större stammen, var bladen sitter och vilka delar som är sidoskott. Klipp av de kraftiga sidoskotten och nyp bort de små.

Var noga så du inte tar bort klasar med blommor. Dessa brukar växa ut från en annan del av huvudstammen och är ganska lätta att känna igen om du kikar noga.

De bortklippta skotten kan användas till nya plantor, men det är sällan idé att föröka med sticklingar under sommaren. Sticklingar som tas senast i maj hinner oftast ge skörd under sommaren, hos mig i zon 3.

Passa på att binda upp tomaterna när du ändå klipper bort tjuvarna.

 

Läs mer: Odla tidiga tomater

 

En frodig grön växtplats i en sluttning.

I min tomatbacke växer cirka trettiofem tomatplantor, tillsammans med squash, pumpa, physalis och några meloner.

 

Anledningen till att vi tjuvar tomatplantorna, är för att vi vill hjälpa växten att fokusera på att producera och mogna fram frukt, snarare än att producera nya skott och blad. Allt för att försöka få så mycket skörd klar innan frosten kommer. Så, har du inte börjat tjuva tomater än - dags att börja! Var noga när du gör det första gången så du inte klipper bort fel växtdelar, sedan lär du dig snabbt.
/Sara Bäckmo

19. juli 2021

4 svar till “Tjuva tomater på sommaren”

  1. Sara skriver:

    Tack för bra och utförliga tips🙂. Hur gör man med physalis? Ska de andas/beskäras? Mina har dragit iväg galet och är stora och väldigt täta. Även dom står på friland som tomaterna.
    Mvh

  2. Mariann Söderlund skriver:

    En undran, många klipper bort massor av blad. Rätt eller fel?

  3. Mariann Söderlund skriver:

    Kloos bort blad på tomaterna, rätt eller fel?

  4. Gabriella skriver:

    Jag har fått plantor som ska tjuvas, förutom det har jag klippt bort sidoskott som inte verkar ge blommor är det riktigt? Med vänlig hälsning, Gabriella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *