Tomat och potatis i samma trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tomat och potatis i samma trädgård

Det kanske trots allt finns en chans för mig att slippa mardrömsvalet mellan potatis och tomat. Här har jag samlat tips för att odla tomat och potatis i samma trädgård.

I senaste avsnittet av Två odlare emellan öste jag ut min frustration över följderna som angrepp av potatisbladmögel ger, både till potatis och tomater. Jag har i flera år lyckats reda ut att odla det vi behöver av bägge sorterna men jag är trött på angrepp och förstörda tomatskördar. Lyssna nedan:

 

 

Precis som Johannes Wätterbäck och jag anade vid inspelningen kom en hel rad med förslag på saker som möjligen kan förbättra situationen. Och kanske kan en kombination av olika sätt ändå göra det möjligt att odla potatis och tomat i samma trädgård - med bra resultat.

Här har jag försökt sammanställa tips som kommit till oss i olika trådar. En del av det har jag provat och annat är för mig helt nytt. Spännande! Fortsätt gärna att kommentera och ge förslag på lösningar.

 

Potatis

 • Välj sorter som är resistenta mot bladmögel.
 • Välj tidig potatis.
 • Håll nere kvävenivån i jorden.
 • Använd EM (Effektiva Mikroorganismer) för att förebygga bladmögel på både plantor och jord.
 • Odla snabbväxande sorter tidigt på våren.
 • Odla snabbväxande sorter som som sätts på sommaren för en höstskörd, de drabbas inte lika hårt av bladmögel.
 • Sätt potatisen så att vinden inte blåser mögelsporerna i riktning mot tomaterna.
 • Kompostera aldrig potatis eller tomatblast, då sprids smittan till jorden.
 • Köp alltid nytt kontrollerat utsäde. Använd ej från tidigare smittad odling, särskilt ej gröna potatisar.

 

Tomater

 • Välj sorter som är resistenta mot bladmögel (Crimson Crush F1 till exempel)
 • Välj tidiga, små tomater som växer snabbt.
 • Håll nere kvävenivån i jorden.
 • Använd EM (Effektiva Mikroorganismer) för att förebygga bladmögel på både plantor och jord.
 • Plantera tomaterna i säckar med köpejord = ny frisk jord varje år.
 • Plantera tomaterna luftigt.
 • Ta bort så mycket blad som möjligt allteftersom, nerifrån och upp.

För egen del har jag inte planen helt klar för året. Men jag tänker definitivt göra nya försök, peppad av alla bra förslag, med att odla tomat och potatis i samma trädgård. Igen. Visserligen beredd på nya bakslag, men skam den som ger sig. Hur jag gör får jag återkomma till.

Är potatisbladmögel en helt ny bekantskap för dig så tycker jag att du ska kolla bilder och läsa på lite så att du inte står helt handfallen när bladen på potatis och tomat börjar se skum ut. Läs gärna Bladmögel på potatisen, där finns bilder på drabbad potatis. Och i inlägget Potatisbladmögel slår hårt kan du se hur drabbade tomatplantor ser ut.
/Sara Bäckmo

20. januari 2017

12 svar till “Tomat och potatis i samma trädgård”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Flott at du samler alle gode råd for dyrking av potet og tomat.

  Jeg har et tips til på poteter.
  Man skal unngå å dyrke på skyggefulle steder, der blasten ikke tørker fort opp etter regn eller vanning.
  Potetbladmøgel har god grobunn når det er varmt og fuktig.
  Ved vanning - vann før tørrvær. Ikke vann før regn.

 2. Morten Budal skriver:

  Hei Sara hvordan tenker du å bruke EM for å forebygge bladmøgel. Har du tenkt å kjøpe ferdige produkter?

 3. Monika skriver:

  Hej Sara, jag har funderat lite över det ni talade om i poden och tänker nu så här: jag kör med bokashikompostering hemma och kommer att göra egen frisk jord till tomaterna som ska stå i krukor, både på balkongen och i min koloniträdgård. Potatissort har jag ännu inte bestämt, men jag satsar och ser vad som händer.

 4. Lars Karlsson skriver:

  Om du har potatisar som ligger kvar i jorden över vintern kan även de bära smittan vidare. Något som också kan förstöra allt jobb med växtföljd är bägarnattskattan, en släkting till potatisen. Finns den i odlingen så sprider den lätt nytt bladmögel.

  I Norden har vi ett klimat som påminner om potatisens hemtrakter. Det gör att här finns det bra förutsättningar för bladmöglet att överleva. Det smittar knte bara genom förorenar utsäde utan även "sexuellt" med oosporer i jorden. Närliggande odlingar av potatis och bägarnattskatta är de största smittospridarna.

 5. Emma Classon skriver:

  Tack för alla fina och bra tips som du delar!
  Jag brukar alltid bränna all tomat och potatisblast. Enda stället i trädgården som varje år får ny jord är i växthuset. Den gamla jorden från växthuset blandar jag i nya eller gamla odlingsplatser ute i lådor eller i friland. Har peppar peppar aldrig drabbats av bladmögel eller ohyra på potatis och tomater. Precis som du skriver köper jag alltid ny kontrollerat utsädespotatis till varje säsong. Kanske bara tur, men hittills har jag klarat mig.

 6. Angelica skriver:

  Hur använder man EM?

 7. Inger härjerud skriver:

  Det är svårt för att inte säga omöjligt att odla tomater på friland i min koloniträdgård eftersom inte alla grannar är uppmärksamma på det här med potatisbladmögel. Och eftersom vi inte får bygga ett normalt växthus så blir det inga tomater mer för mig! ?

 8. Lena skriver:

  Lyssnat och läst - och i år hade vi redan försatt våra potatis (Amandine) i jord, som du lärt... Och vi har massor med tomatplantor. Så vad göra? Vi ordnade med murarbaljor och satte potäterna i dem på balkongerna - på andra sidan huset - tyvärr norrsida - men blev ett försöksalternativ.
  Alla tomater kommer att vara i krukor på altanen/ i pallkragar, högst upp på andra sidan trädgåren. Nu kan vi bara hålla tummarna - Annars blir det bara tomater nästa år...

 9. Anna Davidsson skriver:

  Täcker du jorden m ett lager färsk bark, tex från ett sågverk, så blir inte potatisen angripen av bladmögel.
  Barken fungerar bäst färsk, men kan återanvändas, då max 3 år.

 10. Adam skriver:

  Hej! Jag har med gott resultat odlat mandelpotatis i grönsaksjordsfyllda murarhinkar på balkongen i Göteborg. Gott så!

  Jag har förstört att potatis inte ska odlas i potatisjord med mindre än 3-6 års mellanrum, och jag har förstått att tomat om potatis ska hålla visst avstånd på grund av risken för smitta, men skulle det vara okej att sätta mina uteredo tomatplantor i den nu urplockade potatisjorden?

  Känns synd att slänga jorden om det inte är nödvändigt, och dessutom är det bökigt att bli av med 40 liter jord i stan om det inte behövs. Och mina tomater behöver nog komma ut snarast.

  Tack på förhand!

 11. Anders Karlsson skriver:

  Om man odlar i växthus kan man använda en avfuktare från AGAM som håller fuktigheten på en nivå som minimerar tillväxt av mögel utan att vädra bort den ”goa värmen”. Våra tester visar att energiförbrukningen i växthuset minskar med över 40% med AGAMs avfuktarteknik.
  Med vänlig hälsning,
  Anders

 12. Channa Carlestam skriver:

  Jag läste inlägget om hur färsk obrunnet hästgödsel stjäler kväve från jorden och lägger ihop det med tipset om att ”hålla nere kvävenivån i jorden. Funderar på om det är en god idé att mylla ner obrunnet hästgödsel i ett nyanlagt blivande potatisland samt i tunnelväxthuset där tomater ska stå. Vad tänker ni om det? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *