Torkade tulpanblad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Torkade tulpanblad

Vårens första tulpanbuketter har vissnat. Nu droppar de färglada och maximalt vackra bladen ner på bordet och skapar magisk potpurri.

Torkade blad

När vintern tog ny fart yr jag blomblad omkring mig inomhus, medan det snöar ute. Här är torkade tulpanblad. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilken lycka att få hamna i blomsterhimlen, innan mina egna vårblommor ens tittat upp! Som grädde på moset, pricken över i och ett färgglatt utropstecken när snön tinat och leran dominerar ute - kolla mina blomblad! Man kan väl säga att min hjärna långsamt håller på att vänja sig vid att blomma ut på olika områden. För något år sedan kan jag aldrig tro att jag sett annat än skräp när tulpanbladen dråsar av sina stjälkar. Nu ser jag de vackraste färgklickar som dansar mot diskbänken. Och jag står redo att fånga!

 

NYHET: Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail!

 

Torkade tulpanblad

Den vackra papegojtulpanen i vitt och rosa har läckra fransar på bladen. Foto: Ida Sjöö.

Potpurri av olika torkade blomblad

Tillsammans med tulpanbladen har jag en skål med torkade blad av eterneller. Foto: Ida Sjöö.

Potpurri av olika torkade blomblad

De stora röda bladen är amaryllis som precis börjat blomma över. Foto: Ida Sjöö.

Torkade tulpanblad

Här har jag samlat upp blad från två sorters tulpaner som börjat vissna. Foto: Ida Sjöö.

 

Tulpaner, amaryllis och eterneller

I januari och februari köpte jag årets första tulpaner hos byns handelsträdgård. De första var vackert röda, sju till antalet och de allra första som slagit ut i växthuset. Till alla hjärtans dag köpte jag tjugo, en läcker rosavit papegojtulpan och en mörkrosa enkel tulpan till det. De har stått så länge i vas och bara blivit vackrare och vackrare.

När blombladen slutligen föll på januari-tulpanerna hade vattnet i skålen redan dunstat och bladen halvtorkade på klädsamt vis innan de föll av. De såg... snygga ut på nåt sätt.

När sedan papegojvarianten och den rosa hjärtans-tulpanen gjort sitt, tillsammans med en annan bukett jag fått, var jag inte sen med att samla upp bladen. Jag lät dem torka på ett pappersark, tillsammans med blomblad av amaryllis. För att inte alla blad skulle vara lika stora repade jag blomblad av torkade jätte-eterneller med och lät några borglömda orkidéer göra sällskap. Vilken fin mix det blev!

 

Läs mer: Odla jätte-eterneller - till snitt och trädgård

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Få fler blomtips

Nu har jag äntligen ordnat så att du kan prenumerera på mina inlägg till din mail. Jag gör blommiga blogginlägg en-två gånger per vecka. Om du prenumererar får du ett mail när det finns nytt inlägg att läsa och du behöver inte själv gå in på bloggen och kika om det finns något nytt publicerat. Använd länken nedan för att ange din e-postadress och prenumerera på bloggen.

 

Få mail när nytt blogginlägg från Skillnadens blommor publiceras

 

Torkade blomblad

Alltså, kolla så vackert! Att vila ögonen på en skål torkade blomblad känns rofyllt och uppiggande på en och samma gång. Foto: Ida Sjöö.

 

Torkade blomblad

De torkade och nästan-torkade blombladen ser ut som ett foto. Foto: Ida Sjöö

 

Nu möter jag våren med ett eget potpurri, och tänker att jaha... var det sån här man skulle bli? Nu samlar man på blomblad och blir tårögd av bleknande färger. Drömmer om skålar av glas att lägga bladen i och fingra på de prasslande bladen när jag går förbi. Så blev det.

En mindre angenäm sak är dock att torkade blommor inte luktar rosenpuff alltid. Det har jag dock vetat sedan innan. Ytterligare ett bevis på att jag håller på att bli en blomsterkvinna är att jag - hör och häpna - klickat hem en eterisk olja. Det trodde ni inte, he he. Men jag tänkte att, om jag nu har alla de här fina bladen, vore det ju kul om de inte luktade apa. Så nu ska jag droppa lite lavendeldoft över dem och se hur jag förhåller mig till det.

 

Torkade eterneller

Jätte-eterneller sätter frö när de torkar om de skördas lite för utslagna. Perfekt att repa blombladen från dessa. Foto: Ida Sjöö.

 

Torkade eterneller

Jag repar bladen försiktigt från eternellerna och är glad att de kommer till användning. Foto: Ida Sjöö.

 

Torkade tulpaner

Vissnande blommor är inte fy skam, trots att den är fina fasen är ganska kortvarig. Foto: Ida Sjöö.

Nu har jag börjat fundera över andra blomblad att torka. Kanske krokus och påskliljor så småningom? Och tänk bara trädgårdens alla tusen tulpaner jag satte i höstas. Sky is the limit! Återstår bara att se var jag ska göra av alla vackra torkade blad. Det får bli en konstnärlig installation.

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

04. mars 2021

Ett svar till “Torkade tulpanblad”

  1. Kristina Zettervall skriver:

    Jag har gett bort torkade tuloanblad till en duktig bagerska som pyntar med dem på tårtor och bakelser. Du är ju en fena på att baka så du finner säkert användningsområde även i köket. Tulpaner är ju ätliga men narcisser har jag inte koll på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *