03. oktober 2015

Torkollor av fönsterbågar och tyll

Av enkla gamla spröjsade fönsterbågar har jag gjort bra torkollor. Rymmer mycket och kostar inget att tillverka.

Torkolla av fönsterbåge med illrosa tyll på.

 

Jag har rätt stora samlingar av fönsterbågar ståendes. Man vet ju aldrig när det kan tänkas bli ett växthusbygge av... I väntan på det används en del av de gamla träbågarna som torkollor. Bönor, bär, frukt, svamp, kryddor och blad kan torkas här.

 

Bondbönor ligger och torkar på den hemgjorda torkollan.

 

Konstruktionen är oerhört enkel. En glasfri båge, tylltyg och en häftpistol är allt som behövs. Dubbel tyll häftas runt bågen och sen är det klart. Bågen fylls med lagom mängd av det som ska torkas och läggs sedan över två pallar eller hissas upp i taket med hjälp av linor. Eftersom tyllen släpper igenom luft underifrån torkar saker och ting snabbt här och det är väldigt liten risk att råvarorna möglar eller blir dåliga. Särskilt stora mängder bär funkar fint att torka så här, de rullar liksom inte iväg.

 

Bondbönor torkar på den hemgjorda torkollan.

Jag torkar en hel del grönsaker, frukt och bär men försöker hålla det måttligt. Vi har lättare för att använda frysta råvaror så även om det är kul att torka ser jag till att begränsa mig. Just nu ligger den sista skörden av bondbönor och torkar. Det börjar rassla härligt i baljorna. En kymig höstdag gör vi finfika och pillar bondbönor, barnen och jag. Längtar!

 

Läs mer: Torka vinbär på torkolla

 

Den hembygda torkollan är också perfekt till alla vinbär som mognar nu. Torkade vinbär kan användas i müsli, bröd och kakor. Mums!
/Sara Bäckmo

 

4 svar till “Torkollor av fönsterbågar och tyll”

 1. Kajsa Hedin skriver:

  hej Sara
  tack för din oerhört inspirerande blogg och dina filmer. Jag ser framemot att din bok kommer !!!!!
  Jag har odlat bondbönor i några år men lyckas inte riktigt med dom. Bönorna blir aldrig stora... det är många skidor men innehållet är litet och ynkligt.. I år provade jag att toppa dom, men gjorde det kanske försent. Jag får ganska bra skörd av andra grödor så jag tror ändå att jag har tämligen bra jord. Kan det vara utsädet? Jag har sparat och använt mitt eget. Något annat som jag missar ???

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för tack!
   Jag tror du kan behöva köpa nytt utsäde till bondbönorna. Välj en sort som är tidig och ger stora baljor. Jag gillar sorterna Witkiem och Aquadulce till exempel, men också A Grano Violetto som ger lilaröda bönor. Jag brukar toppa min plantor när de utvecklat ett gäng baljor, det brukar bli när de är 80 centimeter eller så kanske. Då lägger plantan energin på att mogna befintliga baljorna istället för att sätta nya. Och så kan man så nya vändor bönor istället. Hoppas du lyckas nästa år för bondbönor är verkligen guld värda! Hälsningar Sara

 2. Maria skriver:

  Aha!! Du torkar bönorna i skidorna??!
  Är det bättre att göra så vid torkning än att pilla ur dem först? Första året med bondbönor i trädgården & fick en fin skörd å uppätna allihop!!
  Nästa år blir det bondbönor överallt & spetskål där de stod i år. Längtar!! Tack för alla fina inlägg & klipp! Täckodlar överallt i år & alla växter i trädgården har älskat detta, grönsaker & alla perenna blommor dessutom. Mycket roligare & enklare att sköta trädgården nu. /Maria

 3. Elizabeth Brunius Hayashida skriver:

  Vill bara tacka dig Sara för vackra och härliga inlägg, jätteinspirerande och med din söta lilla dotter. Undrar om man kan odla lite bönor på balkong/altan? Hur djupt behöver dom växa?
  Varma hälsningar Elizabeth B.H.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *