Tre bladgrönsaker i kruka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre bladgrönsaker i kruka

Det är faktiskt inte svårare än att dra fram en kruka med jord och strössla ut lite fröer. Här är min senaste sådd av bladgrönsaker och några bilder från förra året på hur det kan se ut i april sedan.

Tre krukor med jord står bredvid varandra vid en pallkrage

Tre stora krukor är allt som behövs för en fin odling av blad till sallad tidigt på säsongen.

 

Det har varit en mild vinter och jag har haft många små sniglar som varit mer eller mindre aktiva hela vinterhalvåret. Inte så kul. En del av min vintersådda spenat i tunnelväxthuset har strukit med och en god del av sallaten som skulle övervintra. Så nu har jag sått nya snabba bladgrönsaker för vårskörd.

 

Tre krukor med jord står bredvid varandra vid en pallkrage

De tre krukorna står söder om en gammal varmbänk från förra året, som gjordes i dubbla pallkragar.

 

I växthuset har jag samlat på mig många stora krukor som jag senare under året odlar tomat, paprika, gurkväxter och aubergine i. På vintern tömmer jag krukorna, fyller dem med bokashi-kompost och toppar med jord, allt som en förberedelse till sommargrönsakerna som ska växa där i. Men innan det är dags att plantera de värmeälskande sommarväxterna sår jag gärna bladgrönsaker i samma kruka, för en första skörd. I videon nedan kan du se hur jag förberett krukorna med bokashi-kompost. Och om du inte vet vad bokashi-kompost är kan du klicka på länken här och läsa mer.

 

Läs mer: Fakta om bokashi

 

Snabba blad

I de här tre krukorna har jag sått ärtskott, blandad pak choi och spenat. Alla tre går fint att så på vintern, även om det är kyliga temperaturer och kommer att ge skörd om några veckor. De växer mycket snabbt och ger en fin mix till salladsskålen, även om jag då inte specifikt sått just sallat.

 

Närbild på fröpåsar och ett paket med ärter.

Till den här sådden använder jag fröer samt ett paket vanliga gula ärter från matbutiken. Jag brukar använda ekologiska ärter.

 

De tre krukorna sedda ovanifrån.

I den högra krukan har jag sått ärtskott genom att bara trycka fast dem på jorden och sedan vattna försiktigt.

 

Ärtskott

Som du ser på bilden strösslar jag bara ut ett lager ärter på jorden och trycker fast dem. Du kan vattna innan sådden eller efter, var bara försiktig om du vattnar på ärterna så de inte flyter iväg. Jag täcker aldrig mina ärter med jord, tycker det här sättet ger finaste ärter. Andra tycker ärterna blir bäst om de täcks med jord, du får prova dig fram.

Ärtskotten är godast när de är under 10 cm höga. Ta en sax och klipp av knippen som du kan använda i sallader, på maten eller på smörgås. Ärtskotten växer upp igen efter att du klippt ner dem. Om det är lagom varmt i växthuset på våren tar det ungefär tio dagar för ärterna att gro och växa till skörd. Nu på senvintern tar det lite längre tid, särskilt om det är kallt på nätterna.

Till frö kan du använda vanliga gula ärter från matbutiken, eller köpa ärterna som finns i min frökollektion Så året runt.

 

Pak choi

Det här är en mix av olika sorters pak choi i olika färger. Sådd på våren ger en första skörd efter bara fyra veckor! I den här krukan gör jag det som kallas för bredsådd och strösslar ut fröerna lätt över jorden och krafsar ner dem försiktigt.

Pak choi smakar milt av kål, fastän bladen är mer likt sallat i strukturen. De kan ätas färska i sallad men är också mycket goda lätt stekta med vitlök.

Mixen av olika pak choi finns att köpa på nätet eller i trädgårdsbutikerna i min frökollektion. Den finns bland Nelson Gardens produkter.

 

En hand håller i en fröpåse över en kruka.

Här strösslar jag ut frö till pak choi direkt ur fröpåsen. Fröerna hamnar ganska tätt på jorden, men det gör inget att de växer tätt. Blad som skördas små kan sås tätt.

 

Spenat

Spenat blir allra bäst om den sås på vintern när jorden fortfarande är kall. Nu är dagarna korta och det passar spenaten bra - den är nämligen en så kallad kortdagsväxt. När dagarna blir längre och ljusare går plantorna i blom, då blir det inte så mycket blad för oss att skörda. Också här strösslar jag ut fröerna över jorden och krafsar ner. Dessa blad ska inte bli jättestora så fröerna kan sås tätt, de behöver inte mycket plats.

Spenat kan användas färsk i sallader, i matlagningen och mixad till röror och såser. Smaken är bland det godaste jag vet, så jag vill gärna odla mycket. Får du för mycket gör det inget, eftersom spenat med fördel kan frysas.

Sorten jag sått heter 'Palco' och är en spenat som växer snabbt och går sent i blom. Den finns också i min frökollektion Så året runt.

 

Läs mer: Odla egen babyspenat

 

Sorterna jag sått

  • ärtskott
  • pak choi-mix
  • spenat 'Palco'

Samtliga sorter finns hos odla.nu som har bra pris på mina fröer nu i mars.

 

Efter sådden har jag vattnat några gånger, bara lite åt gången, så att jorden fuktas utan att fröerna flyter omkring. Nu får krukorna stå här i tunneln tills det är dags för skörd. Jag ska vattna krukorna några gånger till så att jag ser att fröerna börjar gro. Sedan täcker jag med fiberduk och hoppas på någon extra grad värme de kommande veckorna. På bilderna nedan ser du lite inspiration från april tidigare år och bladgrönsaker jag odlade i kruka då.

 

En stor kruka fylld med illgröna spenatblad.

I april är spenaten frodig och fin i sin kruka. Den är lätt att vattna och växer otroligt bra.

 

Röda flikiga blad som odlas i kruka.

Det här är en rödbladig bladraps (en slags grönkål) som vintersåtts i kruka. Underbar i sallader!

 

Översiktsbild över tunnelväxthuset med många gröna små växtplatser.

I april 2019 såg min tunnel ut så här. Ljust, grönskan och maten väcker längtan. Det är bara några veckor kvar innan våren känns på allvar nära.

 

Bladgrönsaker kan odlas i kruka i växthus och uterum, på balkonger och altaner, verandor och förstås också utomhus. Det är ett smart och kul sätt att få tidig skörd också för den som inte vill eller kan så i land utomhus.
/Sara Bäckmo

 

09. mars 2020

Ett svar till “Tre bladgrönsaker i kruka”

  1. Elisabeth Nordenby skriver:

    Hej, tack för inspirationen
    Har inget växthus men däremot ett uterum. Kruxet är att där blir det supervapen de dagar som solen ligger på. Hur påverkar det odlingen. Tänker att det blir lite för varm?

    Med vänlig hälsning, Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *