Så rädisa | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre enkla sätt att så rädisa

I huvudsak äter vi rädisorna på smörgåsar men också att knapra på vid måltiderna. Här är tips på tre bra sätt att så rädisa.

Rädisa

Rädisa är en av vårens mest användbar grönsaker. Jag sår dem ofta för att ha skörd i princip hela tiden fram till dess att de första gurkorna blir klara att skörda.

I huvudsak äter vi rädisorna på smörgåsar men också att knapra på vid måltiderna. Jag sår rädisa på tre olika sätt.

 

Varmbänk, jordq

Rader att så i varmbänken. April 2015.

 

1. I rader: Jag drar upp rader som är 1-2 centimeter djupa och sår fröna där i. Fröna är stora nog att kunna läggas med några centimeters mellanrum i raden utan att de hamnar för tätt. Med lagom avstånd mellan fröna sparas många frön eftersom jag inte behöver gallra bort de som hamnar för tätt. Lägger igen raden, vattnar och skördar sedan rad för rad då de är klara några veckor senare. Också blasten är ätbar.

 

Rädisefrö

Frön av rädisa är lätta att så eftersom de är lite större.

 

2. Bredsådd: Jag strör ut fröna lagom glest över en större yta och täcker sedan med jord. Det gå bra att krafsa eller peta ner fröna direkt i den befintliga jorden, eller att helt enkelt hälla på så mycket jord att det täcker fröna. Vattna och skörda sedan rädisorna en och en genom att helt enkelt gallra bort de som blivit skördeklara.

 

Prenumerera gärna på mina YouTube-klipp här. Det är gratis och du får en notering om när ett nytt klipp publicerats: Skillnadens Trädgård.

 

3. I pluggar: Rädisa går utmärkt att så i små krukor eller det som kallas för pluggbrätten (en bricka med många små celler som passar för att driva upp många plantor på en och samma plats) för att sedan plantera ut på växtplatsen. På så sätt kan rädisorna sås redan innan den slutliga växtplatsen blivit skördad, vilket gör att odlingsytan används maximalt. Fyll tråget med jord och peta ner fröna ett och ett i krukorna. Täck med jord, vattna och plantera efter några veckor ut på växtplatsen. Detta passar extra bra att göra vid sen höstsådd. Förra året sådde jag rädisa i pluggar i september, planterade ut i kallbänk i oktober för att skörda fina rädisor i november och december.

 

Rädisa

Rädisa sådd i pluggbrätte. September 2014.

 

Rädisa växer fint nu på våren. Kanske till och med finast. Bilden överst i inlägget visar skörd från varmbänken i mars 2015. Sorten heter 'Malaga'.

Undrar du varför rädisor ibland blir så skarpa i smaken? Läs inlägget Peppriga rädisor och milda rädisor.

När det blir varmare ute tycker jag att de flesta rädisor växer mycket i blasten men låter bli att bilda rotknölar. Därför frossar vi i rädisor nu under våren och sedan till hösten. Jag sår rädisa till och med början av maj, sedan gör jag ett uppehåll till slutet av juli då jag påbörjar sådderna av det vi ska äta till hösten.
/Sara Bäckmo

 

05. april 2015