Tre källor till energi

Tidigare i veckan fick jag en fråga som brukar dyka upp då och då. Varifrån får du all din energi?

Jag har mycket energi. Det är så jag känner mig själv. Som en person som vill mycket, kan mycket, gör mycket. Jag vill leva hela tiden och behöver ha energi för att kunna göra det. Dessvärre har jag inget hemligt energiförråd där jag kan gå och nalla lite när de egna batterierna tryter. För tryter gör de emellanåt, oftast en gång i månaden.

Men jag kan ganska lätt definiera tre områden i mitt liv som jag tycker är viktiga energikällor:

 

Vår jämställda relation

Jag hade aldrig haft kraft och lust att göra så mycket om det inte var för att jag lever i en väldigt jämställd relation. Både känslomässigt och praktiskt. Hade jag levt under samma förutsättningar hemma som en del andra kvinnor beskriver, där just hon har ett extra stort ansvar för hem och barn (för att det förväntas av henne eller att hon själv väljer det) hade mina depåer aldrig räckt till att jobba som jag gör, hålla liv i relationen, odla trädgård, och dessutom göra det tillsammans med barnen.

Just nu sprids ett flertal krönikor från mer eller mindre kända mammor där det diskuteras hur samtidens krav på dem på olika sätt bidrar till att en hel generation kvinnor idag riskerar att ”gå sönder”. Det gör inte jag. Vi är två vuxna som delar ansvaret för vår familj och vårt hem, med gemensamma värderingar och rimliga förväntningar. Framförallt de rimliga förväntningarna och förmågan att prioritera bort det som är mindre viktigt bidrar till att jag mestadels känner mig stark.

 

Läs gärna: Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård

 

Barnslig kraft

Jag tycker att det är väldigt roligt att vara med mina barn. De är festliga, underbara, galna och vi har kul tillsammans. När jag är med barnen får jag energi.

Eftersom våra barn börjar på förskolan så sent som vid fyra års ålder har vi mycket tid tillsammans, det är alltid en förälder hemma för att vara med barnen. Då kommer det också naturligt att vi måste lära oss att hänga med varandra. När det gäller trädgårdsarbetet har barnen redan från det att de varit väldigt små behövt vara med ute. Och det är nyckeln till att jag kan odla tillsammans med barnen – de tycker om att vara ute.

Ungarna har lagt beslag på i stort sett allt jag inte har användning för, som gamla vattenslangar, redskapsskaft, byttor och lastpallar, tillsammans med en del verktyg och leksaker förstås. Varje dag är leken ny och de tillbringar timmavis med att skapa, utvecklas och roa sig själva. De gör det några meter från där jag jobbar och vi kan hela tiden se varandra. Ofta jobbar vi tillsammans, det tycker alla om. Men min roll är inte att vara lekledare och ta initiativ och underhålla dem. Jag finns nära, är där, ser dem. Hela tiden. Kan bekräfta dem, plocka upp, krama om, svara på frågor och hjälpa till. Vårt sätt att umgås i trädgården gör att jag känner mig som en viktig mamma som finns där för att ge mina barn det de behöver – samtidigt som jag ger mig själv det jag behöver. Det ger oss alla en trygghet. Och på så sätt är tiden med barnen också en källa till energi.

 

Nöjet i att ha roligt

Jag kan inte föreställa mig något värre än att tillbringa dagarna med något som inte känns värdefullt, meningsfullt och roligt. Jag började jobba med radio för tjugo år sedan och har sedan dess haft förmånen att ha jobb som jag trivts med. Men jag har också känt på hur det påverkar mig att närma mig en jobbmässig tillvaro där det skaver, inte är bekvämt, inte roligt. Det är tungt.

Just nu har jag möjlighet att fylla mina dagar med jobb och vardagsting som på allvar känns meningsfullt. Inte nödvändigtvis för att jag gör en stor insats för mänskligheten eller så, men jag utvecklas, lär mig nytt och gör något jag finner vara intressant. Det bidrar i hög grad till känslan av att ha kraft och ork för att göra det jag vill.

 

Läs gärna: Vårt geniala städschema

 

Mitt absolut bästa tips för att få energi till att göra de roliga sakerna är att städa mindre. Inget slukar så mycket tid och ork som att städa. Vi har ett städschema. Varje dag städar vi (eller försöker åtminstone hinna med att städa) ett rum i 20 minuter. Det betyder att huset i stort sett aldrig är helt städat på en och samma gång, annat än när vi får gäster. Det tar ett tag att vänja sig vid det, men den aningen bekymmerslösa hållningen gör livet mycket lättare. Vi kan städa ihjäl oss när barnen är större - om vi vill. Dessutom får alla inomhussysslor utom disken bytas mot utetid. Inget fyller på förrådet så fint som en improviserad korvgrillning med glada, skitiga barn en disig höstdag.

Ha en underbar dag!
/Sara Bäckmo

24. oktober 2015

10 svar till “Tre källor till energi”

 1. Jessica skriver:

  Vad härligt att du har hittat dina energikällor. Att du beskriver dina källor kan bidra till att nån annan hittar sina. Därför väljer jag att berätta om mina nu. Jag har lite annorlunda energikällor och har inte den "grundenergi" som du beskriver att du har. Jag är tyvärr en energisk människa i huvudet. Jag vill mycket men orkar inte kroppsligt. Det har med mina begränsningar att göra och inte min familj. Jag lever som du i ett jämställt förhållande och känner inte igen mig i de kvinnor som skriver att de riskerar att gå sönder. Om nåt gör att jag går sönder så beror det nog på mitt eget beteende än på min mans. Självklart finns det de kvinnor som lever i nåt helt annat och det är trist så klart. Jag utgår bara från mig själv. Jag tror att det är viktigt är att man försöker hitta sina egna energikällor. Det är nog väldigt olika utifrån vem man är och hur man valt att leva, var man är i livet och om man har t ex en sjukdom/skada. Misstänker att många inte stannar upp för att fundera över vad som stjäl energi och vad som kan ge energi. Ett steg kan ju vara att försöka ta reda på det. Eftersom jag är 45 år så har jag märkt att energikällorna också förändras över tid. Träning har alltid varit viktigt för mig. Hård träning har bytts mot mjukare träning, och ibland med mina barn, men är fortfarande viktig för mig. De gånger träningen lagts åt sidan under längre perioder har mitt välmående drastiskt minskat så nu känns träningen ännu viktigare när jag vet detta. Trädgården ger otroligt mkt energi. Man blir trött i kroppen men huvudet fylls på med viktig kraft. Egentid är oerhört viktigt för mig. Egentiden går ju att baka ihop med träning och trädgårdsarbete. Behövs bara en liten stund för att jag ska orka med bättre. Ibland önskar jag att jag inte var så beroende av egentid för det låter ju så osocialt och "tycker hon inte om sin familj"....men det handlar ju inte om det såklart. Mina barn var lite större när vi började odla trädgården så de är inte det minsta intresserade av att vara med i trädgården. Däremot visar de gärna upp den för kompisar som kommer på besök. Lycka till alla kvinnor och män att hitta just era egna energikällor.

 2. Hanna skriver:

  Tänk så olika en är. Jag dräneras på energi av mina barn. Älskar dem, men för att kunna va en okej mamma och ge dem kraft, så måste jag tanka och det gör jag genom att va själv, allra helst i kökslandet.

  Jag avundas dig som både kan få och ge energi av samspelet med barnen.

 3. Annika skriver:

  För mig fungerar det bra att jobba deltid. Har inte barn utan gör det för att få mer tid till det jag tycker är roligt, det som ger mig energi.

 4. Kristina skriver:

  Ett av de bästa inläggen jag läst på senare tid! TACK för att du delar med dig.

 5. Anakin skriver:

  Vi kan sammanfatta det inlägget med att du har haft tur, Sara. Jag gillar dina inlägg men ibland finns det en aningslöshet som kan skava lite.
  1. Det är svårt att leva i en jämställd relation idag. Jag gör det, oftast, men det har tagit väldigt mycket kraft och gräl för att komma dit vi är idag, Jag förstår att du inte ser ner på andra, men du får det att låta så... enkelt? Som om det var något en bara kunde välja?
  2. Du har haft en oändlig tur med dina barn. Få barn kan underhålla sig i timmar på egen hand och det krävs barn med en speciell personlighet för det. Jag tror att du är en fantastisk förälder, det är inte det, men jag tror inte att det är på grund av din genomtänkta fostran som ni har det så välfungerande - utan för att du har haft tur i genetiklotteriet.
  Dessutom, en viktig del i att inte bränna ut sig är att en har turen att få _synkrona_ barn! Dvs, om du är en introvert förälder är det vansinnigt ansträngande att få ett uttalat extrovert barn och tvingas engagera sig i fotbollsklubbar och följa med på scoutläger. Medan om du är en extrovert förälder som får introverta barn klättrar en istället på väggarna av tristess och brist på stimulans i ett instängt vardagsrum.
  Du har fått barn som gillar att vara utomhus. Tacka din lyckliga stjärna! För visst är det en gnutta vana och uppfostran, men framför allt har du haft TUR. Tro mig.

 6. Annika Fredriksson skriver:

  2015 hade du 3 barn skillnaden kommer vid 4 då började jag vara hemma på heltid.Vad är jämlikhet är det att man delar allt på hälften disk,städ,biltvätt,matlagning,trädgårdsarbete osv?Jag har alltid haft huvudansvaret av våra 10 barn min man har alltid funnits där när helst jag har behövt.Vi har gett varandra egentid jag i trädgården han i skogen som jägare och skogshuggare.Vi har valt våra sysslor och aldrig bråkat om vem som gör vad uppdelningen har funnits där från början.Jag har fått vara hemma med våra barn han har yrkesarbetat men har många intressen som är utanför hemmets väggar.Våra barn har inte haft några problem med att sysselsätta sig själva då varit många.Kompisar till barnen har ofta varit med i familjens äventyr som semester till Ölan varje sommar skridskoåkning o dylikt.Min minste är nu 13 år gamal Vi har 10 barnbarn och är fortfarande gifta fast har lite mer tid år varandra så kämpa på men strunta i millimeter jämlikheten och glöm inte av varandra MVH Annika

 7. Marie olausson skriver:

  Man blir glad i hela kroppen när jag läser vad du skriver.

 8. Nanna Munter skriver:

  Underbar text om hur du har med barnen i det dagliga trg-arb??????
  Heja familjen! //Nanna Munter, studerande o fembarns mamma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *