Stäng menyn

Tre källor till energi

Tidigare i veckan fick jag en fråga som brukar dyka upp då och då. Varifrån får du all din energi?

Jag har mycket energi. Det är så jag känner mig själv. Som en person som vill mycket, kan mycket, gör mycket. Jag vill leva hela tiden och behöver ha energi för att kunna göra det. Dessvärre har jag inget hemligt energiförråd där jag kan gå och nalla lite när de egna batterierna tryter. För tryter gör de emellanåt, oftast en gång i månaden.

Men jag kan ganska lätt definiera tre områden i mitt liv som jag tycker är viktiga energikällor:

 

Vår jämställda relation

Jag hade aldrig haft kraft och lust att göra så mycket om det inte var för att jag lever i en väldigt jämställd relation. Både känslomässigt och praktiskt. Hade jag levt under samma förutsättningar hemma som en del andra kvinnor beskriver, där just hon har ett extra stort ansvar för hem och barn (för att det förväntas av henne eller att hon själv väljer det) hade mina depåer aldrig räckt till att jobba som jag gör, hålla liv i relationen, odla trädgård, och dessutom göra det tillsammans med barnen.

Just nu sprids ett flertal krönikor från mer eller mindre kända mammor där det diskuteras hur samtidens krav på dem på olika sätt bidrar till att en hel generation kvinnor idag riskerar att ”gå sönder”. Det gör inte jag. Vi är två vuxna som delar ansvaret för vår familj och vårt hem, med gemensamma värderingar och rimliga förväntningar. Framförallt de rimliga förväntningarna och förmågan att prioritera bort det som är mindre viktigt bidrar till att jag mestadels känner mig stark.

 

Läs gärna: Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård

 

Barnslig kraft

Jag tycker att det är väldigt roligt att vara med mina barn. De är festliga, underbara, galna och vi har kul tillsammans. När jag är med barnen får jag energi.

Eftersom våra barn börjar på förskolan så sent som vid fyra års ålder har vi mycket tid tillsammans, det är alltid en förälder hemma för att vara med barnen. Då kommer det också naturligt att vi måste lära oss att hänga med varandra. När det gäller trädgårdsarbetet har barnen redan från det att de varit väldigt små behövt vara med ute. Och det är nyckeln till att jag kan odla tillsammans med barnen – de tycker om att vara ute.

Ungarna har lagt beslag på i stort sett allt jag inte har användning för, som gamla vattenslangar, redskapsskaft, byttor och lastpallar, tillsammans med en del verktyg och leksaker förstås. Varje dag är leken ny och de tillbringar timmavis med att skapa, utvecklas och roa sig själva. De gör det några meter från där jag jobbar och vi kan hela tiden se varandra. Ofta jobbar vi tillsammans, det tycker alla om. Men min roll är inte att vara lekledare och ta initiativ och underhålla dem. Jag finns nära, är där, ser dem. Hela tiden. Kan bekräfta dem, plocka upp, krama om, svara på frågor och hjälpa till. Vårt sätt att umgås i trädgården gör att jag känner mig som en viktig mamma som finns där för att ge mina barn det de behöver – samtidigt som jag ger mig själv det jag behöver. Det ger oss alla en trygghet. Och på så sätt är tiden med barnen också en källa till energi.

 

Nöjet i att ha roligt

Jag kan inte föreställa mig något värre än att tillbringa dagarna med något som inte känns värdefullt, meningsfullt och roligt. Jag började jobba med radio för tjugo år sedan och har sedan dess haft förmånen att ha jobb som jag trivts med. Men jag har också känt på hur det påverkar mig att närma mig en jobbmässig tillvaro där det skaver, inte är bekvämt, inte roligt. Det är tungt.

Just nu har jag möjlighet att fylla mina dagar med jobb och vardagsting som på allvar känns meningsfullt. Inte nödvändigtvis för att jag gör en stor insats för mänskligheten eller så, men jag utvecklas, lär mig nytt och gör något jag finner vara intressant. Det bidrar i hög grad till känslan av att ha kraft och ork för att göra det jag vill.

 

Läs gärna: Vårt geniala städschema

 

Mitt absolut bästa tips för att få energi till att göra de roliga sakerna är att städa mindre. Inget slukar så mycket tid och ork som att städa. Vi har ett städschema. Varje dag städar vi (eller försöker åtminstone hinna med att städa) ett rum i 20 minuter. Det betyder att huset i stort sett aldrig är helt städat på en och samma gång, annat än när vi får gäster. Det tar ett tag att vänja sig vid det, men den aningen bekymmerslösa hållningen gör livet mycket lättare. Vi kan städa ihjäl oss när barnen är större - om vi vill. Dessutom får alla inomhussysslor utom disken bytas mot utetid. Inget fyller på förrådet så fint som en improviserad korvgrillning med glada, skitiga barn en disig höstdag.

Ha en underbar dag!
/Sara Bäckmo

24. oktober 2015