Tre skördar ur en och samma odlingsbädd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tre skördar ur en och samma odlingsbädd

Om det inte faller mer snö de kommande veckorna viker jag undan täcket av halm och lägger på en fiberduk som tinar jorden något snabbare än övrig jord. Jag räknar med att den här bädden kommer att ge mig tre skördar under säsongen:

Odlingsbädd

Odlingsbädd täckt med halm som snart ska sås med vårens primörer.

Under vårvintern delar jag med mig av lite planeringstankar. Kanske är det något du kan ha nytta av när du grunnar på hur din köksträdgård kan ge mesta möjliga skörd.

Bädden närmast i bild är cirka tre meter lång och en meter bred. Om det inte faller mer snö de kommande veckorna viker jag undan täcket av halm och lägger på en fiberduk som tinar jorden något snabbare än övrig jord. Det gör jag för att kunna så riktigt tidiga grönsaker.

Jag räknar med att den här bädden kommer att ge mig tre skördar under säsongen:

1. I mars sår jag två rader rädisa. Samtidigt sår jag sallat inomhus för att kunna plantera ut senare.
2. Två veckor efter första sådden av rädisa sår jag ytterligare två rader, samt en sommarblomma i mitten av bädden.
3. Då de första två raderna av rädisa är skördade sätter jag ut plantorna av sallat som jag drivit upp inomhus.
4. När de två sista raderna rädisa är uppätna sätter jag ut två nya rader sallat.
5. Då sallaten är skördad i juli-augusti kan jag så en ny omgång rädisa eller spenat för sen höstskörd.

Sommarblomman jag ser framför mig i den här bädden är sommarslöja.

Sommarslöja

Sommarslöja är den låga blomman i ytterkant på bilden ovan. Den blir inte så hög och har väldigt lätta blomstänglar. Med ett nätt litet stöd av lågt ris kommer den förhoppningsvis att ligga som en blommande kulle mitt i bädden mellan frodiga sallatshuvuden. Sommarslöja blommar inte så länge. Jag räknar med att den blommat färdigt då sallaten är uppäten.

Batviasallat

För att göra bädden vacker under så lång tid som möjligt skulle ett alternativ kunna vara att plantera en superfin batviasallat ('Cardinale' på bilden ovan) som bildar läckra huvuden närmast sommarslöjan och låta en mindre sallat stå i ytterkant. Batvian skulle kunna få växa till sig till ståtligt stora huvuden, medan de mindre skördas blad för blad under tiden.

Spenat

Spenat som sås i juli-augusti ger mycket fin höstskörd i odlingszon 3, bilden är tagen 26 september. Det är synd att inte använda de bra förutsättningarna som ges under hösten och låta användbar yta stå tom. Genom att så mycket spenat i redan skördade bäddar kan jag skörda mycket att frysa in till vinterns behov. Spenat är dessutom ganska tålig mot kyla och står länge även utan ett skyddande lager av fiberväv.

Det är viktigt att gödsla ordentligt under säsongen så att bädden har all näring den behöver för att växterna ska kunna utvecklas. Jag täcker bädden omsorgsfullt innan sallaten hunnit bli stor, och lägger på ytterligare innan spenaten sås i smala rännor som jag krafsar upp i täckmaterialet.

Fler exempel på bäddar ur årets planering kommer snart.
/Sara Bäckmo

Läs också:
Välj morot med omsorg
Saras bästa kruka av tidningspapper
Lätt att fixa fin bädd till vårsådden

19. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *