Tunnelväxthuset i februari - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Tunnelväxthuset i februari

Årets vinterodling har gått hand i hand med tusen sjukdomar och jag har inte lyckats ta hand om allt som jag borde. Friskt vågat - hälften vunnet. Ny vår och nya möjligheter. 

Tunnelväxthuset i februari är... nej, inte en besvikelse men ändå. Jag hade hoppats på mer. Vet att det hade kunnat bli mer. Du känner säkert igen känslan av att veta hur du ska göra och hur något rent praktiskt går till, men sen inte förmår att fullfölja. Frustrerande.

 

En odlingsbädd i tunnelväxthuset med frusen sallat.

I den fina bädden jag hoppades så mycket på frös sallaten sönder när jag inte lyckades kapsla in jord och grönsaker tillräckligt. Snyft.

 

Ekbladsallat.

Några enstaka tappra plantor av ekbladsallat kan ha klarat sig, men jag tror de ger med sig snart.

 

Sjuk vinter med brist på ork
Förra året rök en stor del av de tidiga inomhussådderna när familjen fick influensa. Och i år mäktade jag inte med att ta hand om den fantastiska sallatsbädden i tunnelväxthuset. Mitt i ögon- och bihåleinflammationer, graviditet, barnens vattkoppor och magsjuka behövde krafterna gå till annat och jag orkade bara inte pallra mig ut och ställa över de där pallkragarna jag köpt och täcka på det där braiga sättet jag planerat. De ömtåligare sallaterna frös sönder, kvar står typ en enda tapper ekbladsallat som kanske kan hämta sig. Men mest troligt - inte.

Jag blir ledsen över en del som misslyckas men tänker allt som oftast att det ändå ger mig kunskaper och erfarenheter till kommande projekt. Som att till exempel sätta ut de där pallkragarna redan innan jag gör höstplanteringen i år... En lärdom från vintern är att jag behöver ha bättre skydd för vissa grönsaker under köldknäpparna om de ska klara kylan, allra helst en varmbänk som vintern 2014/2015. I ett bra YouTube-klipp (8 Keys to Growing in Winter in an Unheated Greenhousetalades det om att varje skydd för växterna i tunneln under vintern förbättrar klimatet med en växtzon. Jag vet inte riktigt om det rakt upp och ner kan översättas till svenska förhållanden, men det låter ganska rimligt ändå. Och de där pallkragarna som aldrig kom ut i januari-februari var tänkta till en slags kallbänkar över bäddarna som hade gett ett bättre skydd än den enkla fiberduken.

 

Spenat, vintersallat och vinterportulak blev kanon
Av övervintringsprojektet är sallaten alltså frusen, medan vintersallaten är uppäten, liksom vinterportulaken. Kvar står spenat, persilja, ekbladsallat och vitlök. Och inte att förglömma, vi har ju ätit jättefina bladgrönsaker från tunneln ända fram till mitten av februari då vintersallaten tog slut. Det vi främst går miste om nu när sallaten frös är ju övervintrade plantorna som skulle ge tidig, tidig skörd.

Nåväl. Friskt vågat - hälften vunnet. Ny vår och nya möjligheter.

Varmbänken! Den ser riktigt fin ut. Sedan två veckor är den sådd och planterad och det frodas och växer. Vi har redan skördat en första omgång sallat till barnen. Se hur jag gjordeVarmbänk i tunnelväxthus.

 

Grönsaker gror under lock i varmbänken.

I täta rader gror allt jag sått utom majrovan, där fröna var bra gamla.

 
 

Äntligen jord!
De tre stora bäddarna i tunnelväxthuset har nu fyllts upp med jord från andra platser i trädgården. Vilken dröm! När tunneln sattes upp för drygt ett år sedan (se här i det allra första klippet från tunneln hur bäddarna såg ut då: Tunnelväxthus för vinterodling) var bäddarna tomma och jag odlade i hinkar medan jag samlade jord att fylla med så småningom. Mitt andra odlingsår i tunneln startas alltså med helt andra förutsättningar - jord. Det betyder också att jag kan använda tunneln på ett helt annat sätt.

Redan nu under vintern har jag sått alla bäddar. Mängder av bladgrönsaker kommer att ge skörd efter det att vi börjat skörda i varmbänken och de tidiga sommarmorötterna kan vi äta medan de på friland växer till sig under senare delen av våren. I takt med att grönsakerna skördas kan jag sätta ut plantor av mer värmekrävande grönsaker som ska få stå här under sommaren.

 

Odlingsbädd i tunnelväxthuset.

I år startar jag säsongen med jord i alla bäddar och det känns jättelyxigt. Jag har sått överallt, både plantor som senare ska flyttas till annan plats och sådana som ska ge skörd här.

 

En sådd yta i tunnelväxthuset.

Tunneln håller plusgrader för det mesta och jorden kommer med största sannolikhet inte frysa så farligt nu. Här har jag bredsått en kvadratmeter salladsgrönt som antagligen ger oss skörd från maj.

 

Bra med plast på
Jag är lika nöjd i år som under förra året med att ha behållt plasten på över tunneln, även om stormen Gorm ryckte bort delar av den i slutet av förra året. Att gå ut hit en mulen februaridag, spana nästan 15 grader på termometer och köra händerna i tinad jord är en underbar känsla. Hade jag tagit bort plasten under vintern hade jag behövt vänta ännu många veckor innan det var möjligt.

Nu längtar jag några veckor framåt i tid för att se hur vårskörden i varmbänk och markbäddar blir. Och så smider jag planerna inför nästa års vinterodling.

 

Inspiration från andra odlare
Det skrivs inte så mycket om vinterodling i Sverige, men jag har några tips om du är intresserad av att få mer inspiration:

Monika Hulthe driver bloggen Ekoplantan och är fantastisk på att göra läckra inlägg om grönsaker hon vinterodlar i sin tunnel. Hon har också bra sammanställningar på sånt som funkat och inte funkat tidigare år. Även om hon odlar i mildare zon än jag gör finns mycket att hämta där. Monika tänjer mycket på gränserna och testar sig fram vilket ger mod och experimentlusta till oss som följer.

Elisabeth Adamsson driver Lisas trädgård. Elisabeth är en fena på att lyfta in plantor i tunnelväxthus för att låta dem stå i drägligare klimat så att hon kan skörda riktigt länge. Senaste senhöstarna har jag tänkt "Så måste jag också göra i år!" men än så länge har jag inte fått tummen ur. Kanske har jag bara lite för lite plats? Att gräva upp och lyfta in och sedan skörda blad för blad är ju ett superbra alternativ för den som inte hunnit driva upp något särskilt för vinterskörd i växthus eller tunnel och i Lisas trädgård finns gott om inspiration.

Bossgården är en gård som producerar och säljer grönsaker. På friland och i väldigt enkla tunnelkonstruktioner odlas en hel rad riktigt härdiga vintergrönsaker, som också skördas mitt i vintern. Det är kul att se vad som faktiskt är möjligt att odla, skörda och äta under vintertiden. Inte så flitiga på att uppdatera sociala medier kanske, men när det väl kommer några bilder är det alltid roligt att se.

På YouTube finns förstås hur mycket material som helst att se. Sök till exempel "winter gardening" eller liknande så kommer en mängd förslag på klipp upp. Även om förhållandena inte alltid går att jämföra med svenska är det ändå en kick att se människor odla grönsaker när det egentligen ter sig ganska omöjligt.

Har du fler tips på bra inspiration för vinterodling? Lägg gärna en kommentar här på bloggen eller Facebook. Och är du nyfiken på mer om vinterodling i tunnelväxthus eller växthus ska du absolut gå med i vår Facebookgrupp Odla i tunnel. Välkommen!
/Sara Bäckmo

05. mars 2016

6 svar till “Tunnelväxthuset i februari”

 1. Annika skriver:

  Åh, stackars dig! Så träligt när man lagt ner tid och föreställt sig hur bra det skulle bli! Fast på något sätt en tröst för oss vanliga dödliga att det kan faila till och med för the Godess of Greens! 😉
  Snart kan du skörda varmbänk! Eller det har du visst redan gjort!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja visst sjutton är det precis så! Tänker på att så mycket som jag experimenterar med saker och ting är det inte mer än rättvist att jag också misslyckas med en del =) /Sara

 2. Kitty skriver:

  Synd med den vackra ekbladssalladen... livet. Men tack för ett otroligt bra inlägg! Du har alltid så mycket "kött" i dina texter! Hörde att du ska komma till Nykarleby, Finland och föreläsa. Det ser jag framemot!
  /Kitty

 3. Jenny skriver:

  Tack för alla dina konkreta tips och stora inspiration - och att du delar med dig av både "lyckanden och misslyckanden"! Allt är ett experiment och så länge man lär sig något på vägen så kan det vara värt några frusna plantor..
  Jag ska köpa mitt första tunnelväxthus och undrar bara om du har någon tanke om storleken. Finns det någon nackdel att köpa större än man egentligen behöver, som du ser det? Tack på förhand!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Woho! Bästa frågan. Köp stort! Mitt största är 24 kvadratmeter, jag hade lätt kunnat fylla det dubbla. Brukar säga att trädgårdar, tunnlar och tatueringar aldrig blir stora nog. En större tunnel har också bättre klimat och håller värme på ett helt annat sätt tidig vår och sen höst. Stor fördel! Lycka till! /Sara

 4. erika tangstad skriver:

  Hej Sara!

  Mitt tunnelväxthus har precis anlänt men jag har en lite fundering, hur tänkte du när du valde plats? Ska de ha sol hela dagen, skugga, vinden i sidan osv?

  Din blogg är fantastiskt ger mig så mycket inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *