14. juni 2017

Underbara små mini-pak choi

Det tog knappt sex veckor från sådd till skörd! Inga plantor har dukat under och jag har fyrtioåtta underbara små mini-pak choi att njuta av.

De här pyttesmå plantorna av pak choi har jag vårdat ömt och skyddat från diverse faror med daglig tillsyn sedan 28 april då jag sådde fröerna. Belöningen är perfekt - finaste maten på tallriken. Och det är så gott! Nästa år ska jag odla ännu mer av de perfekta små kålhuvudena.

 

Kål för svala dagar

Pak choi räknas till de asiatiska kålsorterna och växer allra bäst på våren och sensommaren/hösten. När dagarna är långa och ljusa går de i blom och det är därför de inte funkar att odla under sommaren i vårt klimat. En sådd i slutet av april var, med mina mått mätt, en sen sådd. Jag sådde fröer i mars också men den frös sönder under en av köldknäpparna. Jag chansade med ny sådd i april och den blev perfekt!

 

Närbild på små plantor av pak choi.

Här har de små plantorna satts ut i pallkragen, med täta radavstånd och gräsklipp som skyddar jorden från att torka ut.

 

Pallkragen sedd ovanifrån.

Det är särskilt viktigt för snabbväxande grönsaker att de inte lider brist på vatten, då går de i blom direkt eftersom plantorna blir stressade.

 

I år odlar jag den nya sorten pak choi 'Green Fortune'. Det är en mycket liten variant av pak choi. Jag tycker det är kul med små sorter av till exempel sallat och kål, som är lätta att använda i matlagningen utan att jag drunknar i skördade blad.

Sådden gjordes som en bredsådd, alltså att en påse fröer ströddes ut över jorden i ett tråg, istället för att sås ett och ett. Efter att sådden kommit upp planterade jag ut de pyttesmå plantorna direkt på växtplatsen. Så brukar jag göra med grönsaker som växer riktigt snabbt och tycker det spar ett arbetsmoment när jag inte behöver skola om i en egen kruka först.

 

Pallkrage i norr

I det här fallet var växtplatsen en pallkrage på norrsidan. Sex rader kål med åtta plantor i varje rad. På fröpåsen står att plantorna ska ha ett avstånd på 30 cm, men det tycker jag är onödigt när de är så väldigt små. När kålen vuxit till sig täckte jag raderna med färskt gräsklipp, en viktig detalj eftersom våren varit så otroligt torr. Gräsklippet skyddar jorden från att torka ut och tillför lite extra näring. Jag har vattnat regelbundet så att plantorna inte ska stanna upp i tillväxten och en gång har jag vattnat med kissvatten.

 

Pallkragen sedd ovanifrån med fullvuxna plantor.

Bara några veckor efter utplantering fyller pak choi ut hela pallkragen och ger krispiga fina plantor att skörda.

 

Närbild på pak cho.

De små kompakta plantorna växer mycket snabbt. Så snart en blomknopp skådas är det bäst att skörda plantan.

 

Sex veckor efter sådd kan jag alltså skörda de här små läckerheterna. Och de är så goda! Jag skär dem på längden och fräser i het panna med rapsolja, lite soja, och gärna vitlök och lite ingefära. Så god lunch!

 

Blomning och skörd

Efter en Instagram-bild fick jag frågor om pak choi som blommar. Hur gör man för att hindra den från att blomma? Och när är det egentligen dags att skörda?

Växten blommar för att försäkra sig om att den ska hinna föröka sig (genom fröer som ju bildas efter blomningen). När det är varmt, ljust och torrt blir plantan lite stressad och det är ofta i samband med sådant väder som blomknoppar börjar synas. När plantan går i blom är det bara en sak som gäller; ät upp den! Det går inte att hindra kålplantor från att blomma på annat sätt än att på förhand skapa bästa möjliga förutsättningar för plantorna att trivas, till exempel genom tidigare sådd och regelbunden vattning.

 

Närbild på pak choi i pallkragen.

 

Och när är det då dags att skörda? När plantan har nått en storlek du gillar, det är mitt svar. Nu på försommaren kommer plantorna garanterat att sätta blom endera dagen, så skörda och ät kontinuerligt. Det går fint att skörda pak choi blad för blad likt sallat (se klippet Skörda sallat blad för blad för tips) men vid den här tiden på året tycker jag det är lika bra att skörda hela plantan.

Apropå blommande kål så pratar vi om blommande salladskål i senaste avsnittet av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck, hör gärna det nedan.

 


I juli-augusti är det dags att så ny pak choi med några veckors intervaller. Kålen kan planteras ut både på friland och i pallkragar, och senare under hösten också i tunnelväxthus och växthus.
/Sara Bäckmo

 

8 svar till “Underbara små mini-pak choi”

 1. Malin skriver:

  Sådde också mini pak choi för första gången. Men mina blev långa o skrangliga o fulla av blommor. Bättre lycka till hösten

 2. Solveig Löfstrand skriver:

  Tack för info. Sår i slutet av Juli.

 3. marie skriver:

  Jag har sparat en planta pacchoi från butiken som fått rota sig i ett vattenglas (januari 2020) idag tyckte jag det var dags att plantera den i kruka med jord. Nu återstår att fundera ut var den skall stå. I ett tornrum där det är ljust och ca 16 grader eller i ett 10 gradigt garage eller i ouppvärmt kallväxthus Eller i källaren där det numera blivit govvärme och lite för varmt.. Ute så är det mildvinter och ingen kyla att tala om nu i alla fall men det kanske kommer.. Tror att det blir tornet så länge, men där blir den lätt bortglömd.

 4. Lotta Brynolfsson öberg skriver:

  Mina pak choi har fått små hål? Varför? Hur undviker jag det?
  Dock smakar dom supergott ?

 5. Hanne Solhaug skriver:

  Det får mine også, det er nok en larve som er på ferde...

 6. Ingemar skriver:

  Jag håller med dom är såååå goda.
  Odlar dem året runt med hydroponisk odling inomhus så slipper man odjur.

 7. Sofia skriver:

  Jag älskar pak choi och har sått flera år och undrar, när den blommar Kab man ta fröna från blommorna och så dem nästa år? och hur vet man att de är mogna att ta bort från plantan och spara?

  • Hanna skriver:

   Absolut, jag brukar ta frön, superenkelt på Pak Choi! Spana in fröodlingsföreningen Sesam om du är intresserad lära dig mer om fröodling! När fröskidorna torkat helt och när fröna enkelt ramlar ur när du klämmer/drar isär skidorna är de klara. Förvara torrt. Kolla upp om dina ursprungsfrön är F1 eller inte, googla för info kring detta, ofta vill man helst ta frön från icke-F1, men jag tar från F1 Joi Choi och noterar det så jag kommer ihåg till nästa gång att det kanske inte blir någon bra sortäkta planta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *