Underbara små mini-pak choi - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Underbara små mini-pak choi

Det tog knappt sex veckor från sådd till skörd! Inga plantor har dukat under och jag har fyrtioåtta underbara små mini-pak choi att njuta av.

De här pyttesmå plantorna av pak choi har jag vårdat ömt och skyddat från diverse faror med daglig tillsyn sedan 28 april då jag sådde fröerna. Belöningen är perfekt - finaste maten på tallriken. Och det är så gott! Nästa år ska jag odla ännu mer av de perfekta små kålhuvudena.

 

Kål för svala dagar

Pak choi räknas till de asiatiska kålsorterna och växer allra bäst på våren och sensommaren/hösten. När dagarna är långa och ljusa går de i blom och det är därför de inte funkar att odla under sommaren i vårt klimat. En sådd i slutet av april var, med mina mått mätt, en sen sådd. Jag sådde fröer i mars också men den frös sönder under en av köldknäpparna. Jag chansade med ny sådd i april och den blev perfekt!

 

Närbild på små plantor av pak choi.

Här har de små plantorna satts ut i pallkragen, med täta radavstånd och gräsklipp som skyddar jorden från att torka ut.

 

Pallkragen sedd ovanifrån.

Det är särskilt viktigt för snabbväxande grönsaker att de inte lider brist på vatten, då går de i blom direkt eftersom plantorna blir stressade.

 

I år odlar jag den nya sorten pak choi 'Green Fortune'. Det är en mycket liten variant av pak choi. Jag tycker det är kul med små sorter av till exempel sallat och kål, som är lätta att använda i matlagningen utan att jag drunknar i skördade blad.

Sådden gjordes som en bredsådd, alltså att en påse fröer ströddes ut över jorden i ett tråg, istället för att sås ett och ett. Efter att sådden kommit upp planterade jag ut de pyttesmå plantorna direkt på växtplatsen. Så brukar jag göra med grönsaker som växer riktigt snabbt och tycker det spar ett arbetsmoment när jag inte behöver skola om i en egen kruka först.

 

Pallkrage i norr

I det här fallet var växtplatsen en pallkrage på norrsidan. Sex rader kål med åtta plantor i varje rad. På fröpåsen står att plantorna ska ha ett avstånd på 30 cm, men det tycker jag är onödigt när de är så väldigt små. När kålen vuxit till sig täckte jag raderna med färskt gräsklipp, en viktig detalj eftersom våren varit så otroligt torr. Gräsklippet skyddar jorden från att torka ut och tillför lite extra näring. Jag har vattnat regelbundet så att plantorna inte ska stanna upp i tillväxten och en gång har jag vattnat med kissvatten.

 

Pallkragen sedd ovanifrån med fullvuxna plantor.

Bara några veckor efter utplantering fyller pak choi ut hela pallkragen och ger krispiga fina plantor att skörda.

 

Närbild på pak cho.

De små kompakta plantorna växer mycket snabbt. Så snart en blomknopp skådas är det bäst att skörda plantan.

 

Sex veckor efter sådd kan jag alltså skörda de här små läckerheterna. Och de är så goda! Jag skär dem på längden och fräser i het panna med rapsolja, lite soja, och gärna vitlök och lite ingefära. Så god lunch!

 

Blomning och skörd

Efter en Instagram-bild fick jag frågor om pak choi som blommar. Hur gör man för att hindra den från att blomma? Och när är det egentligen dags att skörda?

Växten blommar för att försäkra sig om att den ska hinna föröka sig (genom fröer som ju bildas efter blomningen). När det är varmt, ljust och torrt blir plantan lite stressad och det är ofta i samband med sådant väder som blomknoppar börjar synas. När plantan går i blom är det bara en sak som gäller; ät upp den! Det går inte att hindra kålplantor från att blomma på annat sätt än att på förhand skapa bästa möjliga förutsättningar för plantorna att trivas, till exempel genom tidigare sådd och regelbunden vattning.

 

Närbild på pak choi i pallkragen.

 

Och när är det då dags att skörda? När plantan har nått en storlek du gillar, det är mitt svar. Nu på försommaren kommer plantorna garanterat att sätta blom endera dagen, så skörda och ät kontinuerligt. Det går fint att skörda pak choi blad för blad likt sallat (se klippet Skörda sallat blad för blad för tips) men vid den här tiden på året tycker jag det är lika bra att skörda hela plantan.

Apropå blommande kål så pratar vi om blommande salladskål i senaste avsnittet av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck, hör gärna det nedan.

 


I juli-augusti är det dags att så ny pak choi med några veckors intervaller. Kålen kan planteras ut både på friland och i pallkragar, och senare under hösten också i tunnelväxthus och växthus.
/Sara Bäckmo

 

14. juni 2017