27. april 2018

Upphöjda bäddar med gångar av skräp

Vad gör man av trädgrådsskräp om man vill få användning för det direkt i odlingen? Här ger jag förslag på en variant, där skräpet används i gångar mellan bäddarna.

En kvinna står böjd över gångar mellan jordiga bäddar.

Friederike lägger trädgårdsskräp i gångarna mellan de smala odlingsbäddarna.

Ett av mina favorit-teman är att skapa odlingsyta av trädgårdsskräp och annat råkar vara möjligt att använda. Att odla med det som finns, helt enkelt. När min vän Friederike fyllde år fick hon en eftermiddag med min grävhjälp. Då började vi iordningställa rotsakskvarteret i hennes köksträdgård. Det blev ett härligt gäng upphöjda bäddar med alla växtrester som ytan producerade föregående år i gångarna. Mycket smart.

 

Hela det här kvartet ryms inom en stor träram och här finns massor av prima jord. Platt och ganska hårt packad. Förra säsongen växte det en blandad kompott här, en hel del majs bland annat. Kraftiga majs-stänglar har blivit kvar och ligger och skräpar. En del ogräs har också letat sig in. Friederikes önskan är att vi ska göra ganska smala upphöjda bäddar som är lätta att odla. Vi började med att kratta iordning hela ytan och bestämma hur bäddarna ska ligga. Kortändarna hamnar i öster-väster.

 

Ett köksträdgårdsland håller på att förberedas och rensas.

Hela kvarteret består av prima jord, inramat av en träsarg.

 

bild på höga bäddar med jord.

Jorden är lätt att jobba med och vi skottar upp den i stora limpor med djupa gångar emellan.

 

Vi luckrar jorden i de blivande bäddarna med varsin grep. Och så lassar vi upp all jord som ligger i gångarna upp på de nya odlingsbäddarna. Det bildas djupa diken mellan bäddarna, där lägger vi kogödsel, som familjen får från en lantbrukare intill. Och sedan toppar vi med allt trädgårdsskräp som vi sparat. Majsplantorna ligger underst och över det hamnat ogräs och annat som får torka på toppen.

 

Närbild på odlingsbäddarna med gödsel och trädgårdsskräp i strängar mellan bäddarna.

I dikena mellan bäddarna grundar vi med kogödsel och lägger sedan diverse trädgårdsskräp ovanpå. Gödseln är kladdig och det behövs något ovanpå för att det ska vara bra för stora och små fötter att gå där.

 

Sen är det bara att kratta till bäddarna så de blir jämna och fina inför sådd. En del jord dråsar ner längs kanterna och gör att gången smalnar av något, men det gör inget.

Nu tänker jag att maskarna kommer att jobba med det här materialet och skapa ny jord. Nästa säsong kan den jorden bara krattas upp på bädden och så lassas mer skräp ner i gångarna. Just rotsaker behöver inte gödslas särskilt mycket, så det passar perfekt att göra så här just i rotsakskvarteret. Och så känns det så bra att kunna använda grövre material direkt i landet utan att behöva gräva ner det djupt eller så att det ligger där det stör växternas rötter. Bra kombo. Nästan så här gör jag mellan mina bäddar hemma också. Läs mer i inlägget Gångar mellan upphöjda bäddar.

 

Närbild på en krattad bädd där tre rader dragits upp över varje bädd.

Vi sår tre täta rader med grönsaker i varje bädd.

 

Som du ser är bäddarna ganska smala, enligt Friederikes önskemål. Smala bäddar rymmer förstås inte lika mycket som breda bäddar, men de är ofta mer lätthanterliga eftersom den som odlar enkelt når över hela bädden.

Så, nu är det bara att gräva vidare. Fint va!
/Sara Bäckmo

3 svar till “Upphöjda bäddar med gångar av skräp”

 1. Pernilla Karlsson skriver:

  Superbra tips!
  Allt blir så enkelt och roligt med dina tips ?
  Jag började följa Skillnadens i vintras och det ger mig sån lust och inspiration till att odla mera och det känns som om detta blir min bästa odlingssäsong någonsin ??
  Mvh Pernilla

 2. katinka skriver:

  Vilket härligt resultat av en halv dags grävande. Träsargen runt om är en ide jag tar fasta på. Så ska jag inrama min kommande odlingslott på 10x5 meter. Den kommer att bestå av plöjd och harvad åkerjord, blir nog perfekt att rama in och täcka första säsongen = i sommar.?

 3. Lotta skriver:

  Jag har skaffat mig ett "ruckel" till stuga med tomt som vuxit ihop med skogen, bara djup mossa, blåbärs och lingonris.
  Planen är att kunna odla på iaf en del, bör jag utgå från att det blir näst intill dräpande ? Att få bort all mossa och alla risrötter lär bli ett rejält jobb, men går väl inte att vända och använda ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *